Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
3

Recenze: 3

Vydáno: 11.04.2011 21:45 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: CinemArt

Nový film režiséra Toma Tykwera poukazuje na konvenčnost společnosti a v příběhu netradičního manželského trojúhelníku se proti ní snaží vymezovat. Dělá to ale tak komplikovaně, že výsledek je strašně prázdný.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Tom Tykwer je jedním z mála německých režisérů, kteří dokázali překročit hranice své země a dostali nabídky ze zámoří. Po úspěšných a chválených snímcích Nebe a Parfém: Příběh vraha natočil už ne tak povedený thriller International, který u nás putoval rovnou na DVD. Svůj další film 3 se tak vydal natočit do vlasti, kde si chtěl hlavně odpočinout a vytvořit po letech opět něco v rodném jazyce. Další Lola běží o život se však nekoná.
Tykwer přivádí na scénu manželskou dvojici novinářky a architekta, kteří v bezdětném svazku žijí poměrně spokojeně už dvacet let. Do jejich života ale náhle vstupuje atraktivní Adam, který nezávisle na sobě okouzlí oba dva. Poté už je jen otázkou času, kdy se o sobě dozvědí a budou muset svůj zamotaný trojúhelník vyřešit. Nastíněné téma můžete jako tvůrci zpracovat různě - buď jako třeskutě vtipnou komedii, tragikomedii nebo těžké psychologické drama. Tykwer si nedokázal vybrat, a i když sám označuje 3 jako komedii, hodně balancuje mezi žánry a vtipu ve snímku moc není.
Film trpí hrozně dlouhým prologem k ději. Než se dostanete k samotné podstatě věci, uplyne zhruba hodina. To by snad ani nevadilo, kdyby se aspoň něco dělo. Bohužel se neděje nic a první polovina balancuje na hranici ukrutné nudy. Tykwer nás zcela zbytečně seznamuje s umírající matkou manžela, jejíž přítomnost ve snímku je totálně zbytečná a jen natahuje stopáž. Jeho promluvy s matčiným duchem jsou pak mimo úplně a netušíte, co jimi chce Tykwer - scenárista vlastně říct.
Snaží se zaujmout rádoby filozofováním a citováním textů z Moby Dicka a Hesseho básní, což se ale míjí účinkem. Symbolů je tu totiž po chvíli příliš mnoho a ani zkušený divák se v nich neorientuje. Zkušený divák bude mít vůbec spousty problémů. Od úvodní baletní scény mu bude zcela zřejmé, kam chce Tykwer příběh dovést a co chce říct, a nezbude mu než čekat, jakým způsobem to udělá. A za chvíli ho nepřekvapí, že to udělá úplně obyčejně.
Obsazení hlavních rolí se moc nepovedlo. Sophie Rois v roli ambiciózní a úspěšné novinářky, která prohlašuje, že dítě nechce, ale v hloubi duše o něj vlastně stojí, je výborná. Má charisma a každé rozpoložení její postavy je bez problémů uvěřitelné. S oběma mužskými rolemi je to ale horší. Sebastian Schipper jako její manžel je zoufale nevýrazný a i přes veškerou snahu je pouze karikaturou a vkrádá se na mysl otázka, co ho vlastně na ní přitahuje.
Podobnou otázku si položíte i u Adama v podání Devida Striesowa. Jeho postava je psána tak andělsky čistě, že vám po chvíli začne být protivná. Je strašně nerozhodný a hlavně zoufale nezajímavý. Je až s podivem, že vás jeho předchozí život, který je jen lehce naznačen, vlastně vůbec nezajímá. O představiteli platí i to, co o Schipperovi - zoufale nevýrazný a necharismatický. V tomto případě za to ale může do značné míry scénář.
Aby toho nebylo málo, vše se děje takovou náhodou, že je to kontraproduktivní. Všichni se potkávají jen tak mimochodem, náhodou a pořád, až je to nepravděpodobné. Náznaky humoru a gradace přicházejí až v poslední třetině filmu, což je dost pozdě.
Alespoň že Tykwer občas z nudy vytrhne rozdělením plátna na několik sekvencí, kde se odehrávají různé scény. To byl opravdu skvělý nápad, který v záblescích ukazuje, jak zajímavý mohl film být, kdyby se režisér záměrně tolik nekrotil. Kamera je povedená a využívá zajímavých berlínských ulic k vytvoření jakés takés atmosféry. Bodík navíc přidává i velmi příjemná a chytlavá hudba.
3 není hloupý film. Bohužel není ani natolik chytrý, aby někoho ohromil. Jeho tvůrce se nám dvě hodiny snaží říct, abychom nežili konvenčně a nenechali se semlít většinovým vnímáním světa a vztahů. Myšlenka je to hezká, ale v tomto případě realizovaná tak komplikovaně a rádoby intelektuálně, až je vlastně zbytečná. A zrovna u Tykwera je to škoda.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 19. týden
Kinopremiéry: Stovky bobrů se na jednu noc ocitly v království Planeta opic Pětice aktuálních premiér je ve znamení (nejen) digitálních zvířat. Do kin se totiž dostávají první díl navazující trilogie ze světa Planety opic a konečně také opěvovaná a vychvalovaná němá groteska Stovky bobrů.... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 18. týden
Top 20 ČR: Kaskadér se ujímá vedení Akční romantická komedie Kaskadér s hvězdným obsazením vzdávající hold nebezpečnému kaskadérskému povolání se vyšvihla na první místo nejen za mořem, ale i u nás. čtěte zde
Vydáno: 07.05.2024 08:00 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 18. víkend
Box office: Kaskadér je první Na prvním místě amerického žebříčku se umístil Kaskadér s Ryanem Goslingem a Emily Blunt, který je poctou kaskadérskému řemeslu ve filmech. čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 3. 5. 2024 - 9. 5. 2024
TV tipy: Damien na Chesilské pláži snědl Bobovy burgery a našel lásku nebeskou V aktuálním týdnu je televizní nabídka poměrně střídmá a opět spoléhá na jistotu v podobě osvědčených repríz. V našem výběru tak nejvíce zaujme pokračování hororu Přichází satan! a pár téměř zapomenutých počinů.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu