Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat

DVD: Salt

Vydáno: 02.04.2011 11:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Zbyněk Kubín | foto: Facebook tvůrce

Elitní agentka CIA Angelina Jolie je obviněna z ruské špionáže. Její cesta za očištěním svého jména je plná přepálené akce a šílených zvratů, při kterých si možná ukroutíte hlavu, ale určitě se nebudete nudit.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Angelina Jolie jako jedna z mála hvězd loni dokázala, že její star-power ještě na diváky funguje. V neambiciózní ženské variaci na příběhy Jasona Bournea přitáhla do kin dostatek lidí na to, aby se z podceňovaného akčňáku stal docela slušný hit, který při rozpočtu 110 milionů dolarů z kapes návštěvníků kin vytáhl téměř trojnásobek.
Evelyn Salt (Jolie) je špičková tajná agentka CIA s řadou mezinárodních špionážních úspěchů na kontě. Jejímu "poklidnému" životu, při kterém stíhá i roli vzorné manželky, udělá čáru přes rozpočet přeběhlík z Východu Orlov, jenž Evelyn označí za ruskou superšpionku. V tu chvíli začíná zběsilá a náležitě překombinovaná akční jízda, ve které si jdou všichni navzájem po krku a není nouze ani o mrtvé prezidenty a jaderné konflikty.
Režírujíci Phillip Noyce patří na poli akčních politických thrillerů mezi ostřílené harcovníky (Vysoká hra patriotů, Jasné nebezpečí) a je to vidět na každém políčku filmu. Akce - ať už sebezběsilejší - je dokonale přehledná a dynamická a celý snímek se až na několik zbytečných flashbacků drží v rychlém nepolevujícím tempu. Jen díky tomu divák dokáže ignorovat do nebe volající blbosti, jaké se na plátně po vcelku inteligentně vypadajícím startu začnou dít.
Scénárista Kurt Wimmer (režijně i Ultraviolet a Equilibrium) si totiž na nepravděpodobné zápletky a zvraty potrpí. Pusťte si Salt a po dvaceti minutách se zamyslete nad tím nejhloupějším, nejpředvídatelnějším a zároveň nejpřekombinovanějším vyústěním příběhu - a s vysokou pravděpodobností už víte, jak to celé dopadne. Zbytek filmu budete jen pokyvovat, co všechno jste trefili. Ale zároveň se budete skvěle bavit.
Angelina Jolie je asi nejlepší možná volba pro podobnou roli. S kvérem si rozumí a i nějaké to rozdávání pěsťovek a kopaček jí sluší. A ač nezastavitelná Evelyn Salt během těch devadesáti minut přeskakuje mezi jedoucími kamiony, z nohy od stolu během pár vteřin vyrobí bazuku či policejními pouty láme vazy, v podání Jolie to nevypadá vyloženě směšně. To už sice neplatí o její zamilované manželce, která se učí jak správně poskládat ubrousek, aby mužíčkovi připravila perfektní výroční pohoštění, ale poklidného rodinného života si naštěstí mnoho neužije.
Máte-li chuť na pěkně natočenou adrenalinovou akční oddychovku, Salt vás určitě nezklame. Hledáte-li inteligentní thriller se smysluplnou zápletkou, jako jsou režisérova dřívější díla, podívejte se někde jinde.
Disk je opatřen zdařilým čekým dabingem, který se samozřejmě původnímu znění nevyrovná, neobsahuje ale žádné do uší bijící nedostatky. Bonusová výbava je co do kvantity nadprůměrně bohatá a poctivě česky otitulkovaná. Nejvíce zaujme půlhodinový audio rozhovor s režisérem, který poskytne řadu zajímavých informací o vzniku filmu. To už bohužel naplatí o dalších dvou dokumentech, které zastávají klasickou funkci reklamních filmů o filmu.
První s názvem Nejlepší akční hrdinka není nic jiného než trapná óda na Angelinu Jolie, kde všichni jednohlasně popisují, jaká je Angelina super, jakou má kondici a jak je statečná a že všechny kaskadérské kousky ve filmu zvládla sama. Zajímavé je, že když ve filmu Evelyn jede na motorce, prakticky v každém nedetailním záběru je poznat, že na stroji sedí někdo jiný - a to nešlo o žádné kaskadérské vylomeniny. Druhý dokument se jmenuje Špiónský převlek: Vzhled Evelyn Salt a jak již název napovídá, věnuje se práci vizážistů. Opět jde především o nezáživné chvástání se a vyzdvihování Angelinina fyzična. Na DVD je ještě přibalen poměrně slušný nášup trailerů.
TECHNICKÁ SPECIFIKACE:
Zvuk: 5.1 Dolby Digital anglický, 5.1 Dolby Digital český , 5.1 Dolby Digital polský, 5.1 Dolby Digital maďarský
Titulky: české, slovenské, anglické, bulharské, chorvatské, maďarské, polské, rumunské, srbské, slovinské
Obraz: 16:9; 2,40:1

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 24. týden
Top 20 ČR: Mizerové se drží na špici Na prvním místě domácího žebříčku se drží čtvrtý díl akční komedie Mizerové a druhé místo si pojistil Garfield ve filmu. Návštěvnost v kinech je i nadále podprůměrná. čtěte zde
Vydáno: 18.06.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 24. víkend
Box office: V hlavě 2 má obrovský úspěch Kina ožila s premiérou pixarovky V hlavě 2, která oficiálně zahajuje letní sezónu obrovským komerčním úspěchem, který je dokonce ještě větší než v případě jedničky před devíti lety. čtěte zde
Vydáno: 17.06.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 14. 6. 2024 - 20. 6. 2024
TV tipy: Vřískající Arvéd se ocitá v podezření Blíží se začátek prázdnin a televizní programy se plní očekávanými letními lákadly. I proto je těžké sestavit reprezentativní výběr z neokoukaných počinů. V naší chudé nabídce tak tento týden vyčnívá premiéra pátého... čtěte zde
Vydáno: 14.06.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 24. týden
Kinopremiéry: Velmistr má prachy ve jménu cti Ani tento týden kina zásadním způsobem nevytrhne, protože premiérová nadílka je hodně slabá a velký divácký potenciál rozhodně neskrývá. Vedle další minipřehlídky japonského anime odstartuje třeba chválené drama Ve jménu... čtěte zde
Vydáno: 12.06.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 23. TÝDEN
Top 20 ČR: Mizerové uspěli i v Česku Také v českých kinech měl nový díl Mizerů úspěch a z trůnu sesadil Garfielda ve filmu. Obecně však platí, že návštěvnost v kinech se pohybuje dlouhodobě v podprůměrných číslech. čtěte zde
Vydáno: 11.06.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe