Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 21: filmy z vězení

Top 21: filmy z vězení

Vydáno: 23.09.2018 12:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Že je vězení častým námětem ve filmech, víme. V tomto článku jsem vybral jedenadvacet nejzajímavějších filmů, v jejichž centru je život ve vězení nebo útěk z něho.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Život ve vězení je něco, čemu se každý normální člověk chce vyhnout, zato na filmy s vězeňskou tematikou se rádi podíváme. Vybral jsem 21 známých i méně známých snímků s touto filmově atraktivní tematikou a je jedno, zda jde o film dramatický, vážný, nebo akční a béčkový. Zde jsou si všechny vězeňské filmy rovny.

21. Zelená míle

Tom Hanks, Michael Clarke Duncan ve filmu Zelená míle / The Green MileFrank Darabont překvapil už svým prvním filmem podle Stephena Kinga, Vykoupení z věznice Shawshank z roku 1994, ale o pět let později se mu podařilo na tento výkon navázat dalším kingovským kouskem situovaným opět do věznice, Zelenou mílí. V tomto pohádkově laděném příběhu figuruje několik postav, v jejichž středobodu je dojemný osud zvláštními schopnostmi nadaného mohutného černého obra Johna (Michael Clarke Duncan, který tu předvedl jímavý herecký výkon). Zelená míle má stejně jako Shawshank epickou délku a hromadu dojemných situací, takže při jejich sledování musí mít člověk po ruce spoustu kapesníčků. 

Originální trailer filmu Zelená míle
20. Hvězda kriminálu

Jack O'Connell ve filmu Hvězda kriminálu / Starred UpK vězeňskému žánru před pěti lety nezanedbatelně přispěl anglický režisér David Mackenzie svým syrovým dramatem o mladíkovi Erikovi (jedinečný Jack O'Connell), který se ve vězení setká se svým otcem (Ben Mendelsohn), což má fatální důsledek pro oba svým vlastním způsobem. Více o filmu v recenzi zde.

Originální trailer filmu Hvězda kriminálu
19. Plán útěku

Fotografie z filmu Plán útěku / Escape PlanPovedený akční snímek Plán útěku spojil dohromady dvě bývalá akční esa 80.let Arnolda Schwarzeneggera ve vedlejší, ale o to zábavnější roli, a Sylvestera Stallona v hlavní roli experta na zabezpečení nejmodernějších věznic, který se octne v "Hrobce", ultramoderním zařízení, jemuž pevnou rukou vládne ředitel James Caviezel

Originální trailer filmu Plán útěku
18. Poslední tanec

Sharon Stone, Rob Morrow, Skeet Ulrich ve filmu Poslední tanec / Last DanceToto dnes už pozapomenuté drama z roku 1996 vypráví o k smrti odsouzené Cindy Liggettové (Sharon Stone) čekající v cele smrti na svůj trest. Toto čekání se jí snaží zpříjemnit mladý ambiciózní obhájce Rick Harris (Rob Morrow), který začne její případ studovat. Cindy kdysi pod vlivem drog spáchala brutální vraždu a bude těžké nyní někoho přesvědčit, že ta Cindy, kterou chtějí popravit, je jiná, než byla ta, co spáchala onen brutální zločin. Poslední tanec je nadstandardně kvalitní drama vynikajicí citlivou režií Bruce Beresforda a výbornými hereckými výkony ústřední dvojice Morrow a Stone, které ale neprávem zapadlo vedle slavnějšího filmu Mrtvý muž přichází

Originální trailer filmu Poslední tanec
17. Tango a Cash

Sylvester Stallone, Kurt Russell ve filmu Tango a Cash / Tango & CashDva losangeleští policajti, kteří se zrovna nemají moc v lásce, Ray Tango (Sylvester Stallone) a Gabe Cash (Kurt Russell), se ocitají tam, kam obvykle posílali své oběti - za mřížemi. Že je nečeká zrovna procházka růžovou zahradou, je nasnadě. Jenže Tango a Cash není žádné drama, ale svižná akční oddechovka s notnou dávkou humoru a typickými hláškami. Má parádní tempo, zvláště v první třetině, která se odehrává ve vězení a na útěku z něj. Režisér Andrei Konchalovsky tu v něm částečně parodoval svůj o čtyři roky starší akční thriller Splašený vlak, na který také přijde řada. 

Originální trailer filmu Tango a Cash
16. Běžící muž

Arnold Schwarzenegger ve filmu Běžící muž / The Running ManTaké Arnold Schwarzenegger utíkal z vězení jako Ben Richards, neprávem obviněný z masakru, který nespáchal. Když se mu podaří utéct z vězení, čeká ho ještě daleko těžší úkol: přežít v brutální reality show  Běžící muž. Inspirováno novelou Stephena Kinga, Běžící muž je rozkošně béčkové akční sci-fi, které vyniká suchými hláškami, bizarními Arnoldovými protivníky a celkovou ujetostí, která je nesmírně zábavná.  

Originální trailer filmu Běžící muž
15. Peklo

Jean-Claude Van Damme ve filmu Peklo / In HellVězení je jen pro drsné chlápky a tím bezpochyby je i Američan Kyle (Jean-Claude Van Damme), který se octne v obzvláště drsném ruském vězení, kde to má jako cizinec dvojnásobně těžké. Akční béčko Ringo Lama je překvapivě dobré a nejde o typickou vybíjenou, kde Van Damme každého zkope do kuličky, ale snaží se o jakous takous realističnost. Hlavně jde ale o nenáročnou oddechovku, která se nebere smrtelně vážně.  

Originální trailer filmu Peklo
14. Kriminál

Sylvester Stallone, Sonny Landham ve filmu Kriminál / Lock UpSylvester Stallone zde hraje dobráckého mechanika Franka Leoneho, který ma tu smůlu, že se kdysi dostal do křížku s ředitelem věznice Drumgoolem (Donald Sutherland). Ten ho jedné noci nechá převézt do obávané věznice v Gateway. Tam na něj nasadí svoji gorilu Chinka (Sonny Landham), který má Franka vyprovokovat, aby provedl nějakou hloupost a svůj pobyt ve věznici si tak nedobrovolně prodloužil. Kriminál natočil zkušený John Flynn, a i když nejde o vrchol filmů z vězeňského prostředí, pořád jde o zdařilý akční snímek natočený ve skutečné věznici.

Originální trailer filmu Kriminál
13. Věznice

Willem Dafoe, Edward Furlong ve filmu Věznice / Animal FactoryAmerické drama Věznice z roku 2000 vzbuzuje skoro dojem, že život ve vězení je vlastně pohodička. Možná, že to tak viděl "starej kriminálník" Edward Bunker, podle jehož scénáře to Steve Buscemi natočil. Možná, že to tak viděl i sám Buscemi, který se záměrně vyhrocenému pojetí s brutálním násilím vlastním jiným vězeňským filmům schválně vyhnul. Přesto jde o skvělý vezeňský "piknik" už kvůli tomu hereckému obsazení, v němž figuruje spolehlivý Willem Dafoe a kdysi nadějný talent Edward Furlong

Originální trailer filmu Věznice
12. Vykoupení z věznice Shawshank

Tim Robbins, Morgan Freeman ve filmu Vykoupení z věznice Shawshank / The Shawshank RedemptionStrach dělá z lidí vězně. Naděje jim dává křídla. Film natočený podle novely Stephena Kinga způsobil v době svého uvedení v roce 1994 poprask, když se dočkal hned sedmi oscarových nominací. Nakonec sice odešel s prázdnou, protože ho porazil Forrest Gump, ale od té doby tento snímek vévodí žebříčku nejlepších filmů na Československé filmové databázi (ČSFD.cz) stejně jako Internetové filmové databázi (IMDb), což jen potvrzuje dopad, jaký na diváky měl. Dodnes jde o jeden z nejoblíbenějších filmů vůbec, kterým se uvedl do té doby neznámý Frank Darabont. Shaswhank také výrazně pomohl kariérám herců Tima Robbinse a Morgana Freemana

Originální trailer filmu Vykoupení z věznice Shawshank
11. Útěk z Alcatrazu

Clint Eastwood ve filmu Útěk z Alcatrazu / Escape from AlcatrazAlcatraz - nejstřeženější vězení světa, odkud nikdy nikdo neutekl. S tím se ale nehodlá smířit Frank Morris (Clint Eastwood), který krok za krokem promýšlí a vykonává zdánlivě nemožný plán útěku. Podle skutečného příběhu film natočil Don Siegel a Útěk z Alcatrazu patří k nejlepším útěkářským filmům vůbec, opravdová klasika.  

Originální trailer filmu Útěk z Alcatrazu
10. Splašený vlak

Jon Voight, Eric Roberts ve filmu Splašený vlak / Runaway TrainSplašený vlak natočený v Americe v roce 1985 ruským imigrantem Andrejem Končalovským patří k nejlepším snímkům 80. let vůbec. Pojednává o nerovném přátelství dvou rozdílných mužů. Jedním je mladý a divoký Buck (Eric Roberts), druhým zkušený vězeňský veterán Manny (Jon Voight). Oba dva se dají na útěk z drsného sibiřského vězení, jen aby se dostali do ještě svízelnější situace, když se octnou na palubě vlaku, který "se utrhl". V patách jim je ještě nelítostný ředitel věznice, který má na Mannyho speciální pifku, že ho napálil. Skvěle vygradovaný napínavý snímek korunují dva skvělé herecké výkony obou hlavních představitelů. 

Originální trailer filmu Splašený vlak
9. Půlnoční expres

Brad Davis ve filmu Půlnoční expres / Midnight ExpressDo tureckého vězení se dostane mladý Američan Billy Hayes (Brad Davis) v thrilleru Půlnoční expres, který v roce 1978 natočil britský režisér Alan Parker podle scénáře Olivera Stonea, který za něj získal Oscara. Příběh podle skutečných událostí vyniká depresivní atmosférou bezvýchodnosti a naturalistickou brutalitou s kapkou naděje a světlem na konci tunelu.

Originální trailer filmu Půlnoční expres
8. Mrtvý muž přichází

Susan Sarandon, Sean Penn ve filmu Mrtvý muž přichází / Dead Man WalkingDrama muže odsouzeného na smrt a ženy, která hledá způsob, jak ulehčit poslední dny jeho života, je natočené podle bestselleru Helen Prejean, kterou si v oscarovém výkonu zahrála Susan Sarandon. Tento snímek napsal a režíroval její tehdejší manžel, herec Tim Robbins. Skvělý výkon tu v roli muže odsouzeného na smrt podal Sean Penn

Originální trailer filmu Mrtvý muž přichází
7. K smrti odsouzený uprchl

Fotografie z filmu K smrti odsouzený uprchl / Un condamné à mort s'est échappé ou Le vent souffle où il veutFilm K smrti odsouzený uprchl je natočený podle skutečné události. Tu její protagonista André Devigny přesně popsal a publikoval. Příběh z období 2. světové války vypráví o útěku francouzského odbojáře z pevnosti Montluc v Lyonu. Vše se s dokumentární přesností soustřeďuje na precizní popis přípravy útěku a jeho provedení. Režisér Robert Bresson tu vše podřídil principu strohého dokumentárního popisu, takže veškerá dramatičnost plyne čistě z toho. Jde jen jakoby o "suchý" záznam jednoho útěku. 

Originální trailer filmu K smrti odsouzený uprchl
6. Brubaker

Robert Redford ve filmu Brubaker / BrubakerK nejlepším vězeňským filmům vůbec patří také americké drama Brubaker natočené v roce 1980 s Robertem Redfordem režisérem Stuartem Rosenbergem. Nový ředitel státní věznice Henry Brubaker (Redford) nastoupí do svého nového působiště inkognito, aby jej lépe poznal, a zahájí jeho zásadní reformu odpovídající humánní představě o smyslu trestu. Jeho snaha o předělání systému však odchází s nepořízenou. Film pojednává o střetu idealismu se zaběhnutou praxí. 

Originální trailer filmu Brubaker
5. Zločinec

Stephen Dorff ve filmu Zločinec / FelonVýborný vězeňský film natočil v roce 2008 režisér Ric Roman WaughStephen Dorff tu hraje muže, otce rodiny, který se po zabití lupiče, který se vloupal do jeho domu, najednou octne za mřížemi mezi těmi nejdrsnějšími zločinci. Po vzoru Ramba, aby v pekle přežil, musí se sám stát peklem. Zločinec je snímek, po němž vás na chvíli přejde chuť k životu. Naštěstí si vždy můžete říct "byl to jenom film", ale zatraceně sugestivní. Dorff je tu vynikajicí, stejně jako Val Kilmer v roli "starého pardála", který ztratil už veškeré iluze. 

Originální trailer filmu Zločinec
4. Vzpoura ve věznici Carandiru

Wagner Moura ve filmu Vzpoura ve věznici Carandiru / CarandiruOtřesné podmínky vězňů v brazilském vězení s dokumentárním přístupem věrohodně zaznamenal režisér Hector Babenco v dramatu Vzpoura ve věznici Carandiru z roku 2003. Babenco tu zachytil události, které se skutečně staly v roce 1992. Při vzpouře tehdy přišlo o život 111 vězňů. Závěrečná scéna "čištění" věznice patří k nejlepším scénám na toto téma ve filmu vůbec.  

Originální trailer filmu Vzpoura ve věznici Carandiru 
3. Motýlek

Dustin Hoffman, Steve McQueen ve filmu Motýlek / PapillonSvětoznámý příběh Henriho Charriéra (Steve McQueen), který byl odsouzen na doživotí a deportován do nechvalně proslulé věznice na Ďábelských ostrovech ve Francouzské Guayaně, kde si odpykávali trest nejhorší zločinci, zfilmoval podle jeho knihy Franklin Schaffner. Tento nesmrtelný příběh o naději povyšují skvělé výkony McQeena, jehož "motýlek" se nikdy nevzdává, a Dustina Hoffmana ve vedlejší roli jeho spoluvězně Degy. 

Originální trailer filmu Motýlek
2. Blok 99

Vince Vaughn, Jennifer Carpenter ve filmu Blok 99 / Brawl in Cell Block 99Minulý rok natočil S. Craig Zahler neobyčejně povedený a mimořádně brutální vězeňský thriller o bývalém boxerovi Bradleym Thomasovi (Vince Vaughn), který se postupně dostává z "normálního" vězení až do toho nejtěžšího - bloku 99. Blok 99 je cesta peklem, na níž se nekouká snadno, ale je fascinující, tedy pokud vám nevadí velká brutalita, které je tu dost. Více v recenzi zde.

Originální trailer filmu Blok 99
1. Frajer Luke

Paul Newman ve filmu Frajer Luke / Cool Hand LukeNejlepším vězeňským filmem navždy zůstane Frajer Luke s nepřekonatelným Paulem Newmanem, jehož Luke je symbolem boje proti moci, zvůli a aroganci. Frajer Luke je pro mě jednoznačně nejlepším filmem situovaným do vězení. Mimochodem, natočil ho Stuart Rosenberg, který později natočil další výborný film z vězeňského prostředí, výše uvedného Brubakera, v němž hrál pro změnu neměně skvělý Robert Redford. 

Originální trailer filmu Frajer Luke

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Poslední pevnost 2001 (Tony, 23.09.2018 15:29) Reagovat

    Ahoj, mně tam chybí vězenský film č.1 Poslední pevnost s Robertem Redfordem a Markem Ruffalem. Dobrý film taky.

    • Re: Poslední pevnost 2001 (V.L., 24.09.2018 14:30) Reagovat

      Ahoj, jo, souhlasim, Poslední pevnost by tu měla být taky, je to fakt dobrej film. V.

  • To myslíte vážně? (Kukura, 26.09.2018 21:57) Reagovat

    Tohle pořadí? Míle a Shawshank tam, kde jsou? Jste se posrali?

    • Re: To myslíte vážně? (V.L., 07.11.2018 13:38) Reagovat

      Ano, to myslíme vážně. Narozdíl od Čsfd.cz zde na hodnotu filmu nenahlížíme okem nekritických fandů. Žebříček jsem dělal za sebe a Míle a Shawshank jsou tam, kde jsou zcela zaslouženě. Na poslední otázku odpovím protiotázkou - Ne a vy?

  • A co takhle francouzký film díra ? To je klasika... (Anonym, 19.07.2019 18:33) Reagovat

    A co takhle francouzký film díra ? To je klasika

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Arnold bude The Man With the Bag (13.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu