Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Varieté

Recenze: Varieté

Vydáno: 09.03.2011 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - David Laňka | foto: 2010 Screen Gems

Opakování je matka moudrosti, říká se. Zřejmě proto nás Hollywood neustále zásobuje novými verzemi příběhů o chudých krasavicích, které ke štěstí přišly. Jen je to jednou prostitutka, podruhé servírka a nejnověji tanečnice.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jen pro pořádek, aby bylo všem pravidlům recenzí učiněno za dost, si pojďme v krátkosti říct, o čem Varieté je: Bylo nebylo, žila byla v jednom americkém zapadákově chudá dívka jménem Ali, která odmalička snila o velkém světě a kariéře tanečnice. Obojí začne mít na dosah, když začne pracovat ve varieté The Burlesque Lounge jako servírka. Majitelka klubu v ní totiž brzy odhalí její pohybový talent a investuje do ní zbytky svých peněz, aby pozvedla někdejší slávu podniku. Což se jí záhy podaří. Podnik začne praskat ve švech a z Ali se stane hvězda, jakou vždycky chtěla být.
Pokud nechcete být hned po prvních minutách filmu zpruzení a znudění, musíte si v první řadě ujasnit, na jaký film to vlastně jdete. Takže:
1) není to muzikál,
2) není to drama,
3) není to pohádka,
4) není to lovestory.
A co to tedy vlastně je? Popravdě je to klon toho všeho. Rozhodně je to film, ve kterém:
1) se hodně tancuje a zpívá,
2) není o dramatické situace nouze,
3) se věci dějí podle pravidel Hollywoodu, takže vlastně podle pravidel pohádek,
4) láska (POZOR: Nejen k lidem!!!) hýbe celým dějem.
Ale nelekejte se, protože ačkoliv se teď může zdát, že Varieté bude vypadat, jako kdyby Ed Wood natočil film podle scénáře Zdeňka Trošky, kterému s ním pomáhal Dušan Klein, kupodivu to není průšvih velikosti kráteru po dělostřelecké mině. Popravdě se trochu bojím, že si následujícím tvrzením vysloužím posměch, ale po vzoru Jana Husa jsem připraven za pravdu trpět a nehodlám si hrát na intelektuála, který opovrhuje spotřebním zbožím.
Takže: Je to překvapivé, ale Varieté drží pohromadě. Není to bezchybně secvičené představení jako All That Jazz, ale není to ani průšvih jménem Showgirls, se kterým jej pojí nápadně podobný děj (jen toho sexu si ve Varieté tolik neužijete, což je možná škoda, protože hezkých dívek je tu bezpočet - holt není každý režisér prasák jako Verhoeven).
Pokud máte pro tyhle novodobé pohádky pochopení a rády si u nich v dnešním pragmatickém světě odpočinete, můžete si k hodnocení ještě něco málo přičíst. Pro skeptiky ale i tak ještě něco zůstane - pořádná dávka bezchybných tanečních čísel, chytlavé, jazzem nasáklé písničky a v neposlední řadě nesmrtelná Cher. Je to právě ona, kdo tenhle film společně s hudbou drží pohromadě.
Christina Aguilera, hlavní hvězda filmu, se v jejím stínu jen krčí. Přestože rozhodně není špatná, ve svém debutu odvádí jen začátečnicky snaživý výkon. Do budoucna si ale dokážu představit, že má herecky na to, dosáhnout kvalit Cher (pro ty, kteří nevědí a vidí v ní jen plastickými chirurgy udržovanou důchodkyni: Tahle ženská má na kontě tři nominace na Zlatý globus a tři Zlaté globy, jednu nominaci na Oscara a jednoho plešouna!).
To ale nic nemění na tom, že Varieté je zkrátka a dobře starý dobrý hollywoodský film o tom, kterak chudá dívka ke štěstí přišla a kterak jí svět lehl k jejím sličným útlým nohám. A čas od času není od věci si tuhle nadějeplnou iluzi připomenout.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • souhlas (trixs, 09.03.2011 20:19) Reagovat

    Naprostý souhlas s recenzí. Navíc i kdyby byl děj sebehloupější tak hlasy Aguilery a Cher to snad vždy trochu zachrání.

  • Aguilera září (Elis, 09.03.2011 20:23) Reagovat

    Jsem ráda, že převážně pohaněnému Varieté se tady dostalo uznání. Myslím, že si to popravdě zaslouží. Zápletka je jednoduchá jako dětské puzzle, ale to všechno stačí, protože zábava je zajištěna bezchybnými čísly. Jen nesouhlasím s označením Cher jako tahouna. Dle mého je to právě Christina, která tomu všemu dává potřebnou šťávu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Království Planeta opic 7/10
Recenze: Království Planeta opic se pokouší zahájit další trilogii s novými postavami V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie. čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 10. 5. 2024 - 16. 5. 2024
TV tipy: Jidáš a černý mesiáš se ocitli v zajetí démonů Docela zajímavě vypadá televizní nabídka tohoto týdne, v níž dominují premiérová uvedení dvou atraktivních titulů. Prvním je třetí díl hororové série V zajetí démonů, tím druhým pak oscarové drama Jidáš a černý mesiáš.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 19. týden
Kinopremiéry: Stovky bobrů se na jednu noc ocitly v království Planeta opic Pětice aktuálních premiér je ve znamení (nejen) digitálních zvířat. Do kin se totiž dostávají první díl navazující trilogie ze světa Planety opic a konečně také opěvovaná a vychvalovaná němá groteska Stovky bobrů.... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 18. týden
Top 20 ČR: Kaskadér se ujímá vedení Akční romantická komedie Kaskadér s hvězdným obsazením vzdávající hold nebezpečnému kaskadérskému povolání se vyšvihla na první místo nejen za mořem, ale i u nás. čtěte zde
Vydáno: 07.05.2024 08:00 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 18. víkend
Box office: Kaskadér je první Na prvním místě amerického žebříčku se umístil Kaskadér s Ryanem Goslingem a Emily Blunt, který je poctou kaskadérskému řemeslu ve filmech. čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0

PREMIÉRA TÝDNE   19/2024

Království Planeta opic
7/10

V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu