Stroj času: Panna a netvor

Vydáno: 28.03.2017 17:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V kinech se právě hraje americký disneyho velkofilm Kráska a zvíře na motivy staré legendy. Před téměř čtyřiceti lety se u nás hrála Panna a netvor, temná hororová verze tohoto klasického příběhu.

Panna a netvorRecenzoval/a Václav Limberk dne 28.03.2017 17:00. V kinech se právě hraje americký disneyho velkofilm Kráska a zvíře na motivy staré legendy. Před téměř čtyřiceti lety se u nás hrála Panna a netvor, temná hororová verze tohoto klasického příběhu. Hodnocení: 5
Panna a netvor
Panna a netvor
Drama / Romantický / Fantazie / pohádka
Československo, 1978 , 88 min.

Režie: Juraj Herz
Scénář: Ota Hofman, Juraj Herz
Kamera: Jiří Macháně
Hudba: Petr Hapka
Herci: Zdena Studenková, Vlastimil Harapes, Václav Voska, Jana Brejchová, Zuzana Kocúriková, Josef Laufer, Milan Hein, Marta Hrachovinová, Karel Augusta, Josef Langmiler, Vít Olmer, Jan Přeučil

Česká premiéra: 30.11.1977

Hodnocení: 10/10
Kráska a zvíře. Příběh starý "jako lidstvo". Jeho kořeny prý sahají až 4000 let do minulosti, jinak byla tato pohádka sepsána francouzskou romanopiskyní Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve v roce 1740. Od té doby vzniklo v literatuře, divadle a filmu nespočet a nespočet adaptací a variací. Z filmových verzí je asi nejslavnější hned ta první, od básníka Jeana Cocteau, klasická Kráska a zvíře. Disney přišel s klasickou animovanou verzí Kráska a zvíře a konečně letos s hranou verzí toho samého. Kráska a zvíře momentálně láme komerční rekordy po celém světě. 

Václav Voska ve filmu Panna a netvor / Panna a netvorVe Stroji času se ale zaměřím na mnohem zajímavější verzi tohoto klasického příběhu, kterou je československá hororově laděná (IMDb uvádí "gotická"), temná pohádka Panna a netvor, kterou natočil slovenský režisér Juraj Herz známý především díky kongeniálnímu filmovému přepisu Spalovače mrtvol, který natočil o deset let dříve než tuto pohádku.

Každý, kdo měl možnost vidět film v dětství, musel jím být hluboce zasažen a poznamenán. Pamatuju si, že jako dítě jsem měl z filmu opravdovou hrůzu a nevnímal jsem ho vůbec jako pohádku, ale jako strašidelný horor pro dospělé. Každý si asi pamatuje začátek filmu s jeho zlověstně navozenou atmosférou a následnou honičku zvířete a jeho oběti. S pohádkou pro mě tehdy neměl nic společného. Nyní, o třicet let později ho už jako pohádku, dosti romantickou, i když s temnými podtóny vnímám. Panna a netvor je každopádně špičkově vybroušený filmový klenot, který ze své působivosti dodnes nic neztratil. 

Zdena Studenkova ve filmu Panna a netvor / Panna a netvorPříběh je trochu podobný Popelce. Tady je Popelkou Julie (Zdena Studenkova), jedna ze tří dcer otce (Václav Voska), bohatého obchodníka, který chce vdát své dvě dcery, Gábinku (Jana Brejchová) a Málinku (Zuzana Kocúriková). Otec se vydá prodat obraz, ale zabloudí v lese, když v dáli uvidí bílé světlo, kterého ho přiláká. Nalezne zchátralý zámek, v němž zdánlivě nikdo nežije. Využije pohoštění i noclehu, a ráno si nabere zlato a šperky od hostitele - netvora (Vlastimil Harapes), ale utrhne bílou růži, čímž hostitele urazí. Ten mu za trest přikáže, aby mu poslal jednu ze svých dcer. Nabídne se pouze Julie. Ta dorazí na zámek a ráda by poznala hostitele, kterého jen slyší. I přesto se do něj Julie zamiluje.

O vzniku filmu existují docela zajímavé podrobnosti. Herz Pannu a netvora natáčel na několika místech v Čechách, v Praze Suchdole, v zámecké zahradě v Mnichově Hradišti, v Praze na Vinohradech a Novém Městě. Herz nechal celá zámek postavit v ateliérech na Barrandově, který vybudoval architekt Vladimír Labský. Tyto ateliéry pak málem shořely, při scéně v závěru, kdy netvor zapaluje svůj zámek. V těchto dekoracích se pak po úpravách točily další filmy, Herzova druhá pohádka z toho roku Deváté srdce a pak ještě Tajemství Ocelového města a Kočičí princ

Zdena Studenkova, Vlastimil Harapes ve filmu Panna a netvor / Panna a netvorPokud se vám zdálo, že hlasy obou hlavních postav - Panny a netvora nepatří ke svým obličejům, pak se vám to nezdálo, neboť postavy Studénkové i Harapese namluvili Taťjana Medvecká a Jiří Zahajský. Zuzanu Kocúrikovou nadabovala Jorga Kotrbová. Herz původně chtěl, aby netvora daboval Eduard Cupák. Tomu se ale příčilo dabovat českého herce. Harapese si Herz zvolil po předchozí zkušenosti s psychologickým dramatem Den pro mou lásku a hlavně proto, že věděl, že Harapes je především pohybově zdatný a choreografie pohybů netvora je ve filmu hodně důležitá. 

Samotnou podobou netvora se Herz také dost výrazně odklonil od jeho klasického zobrazování - jako lva. Herz zvolil originální ptačí podobu netvora, jemuž dominují obrovský zobák a peřím pokrytá hlava a také orlí drápy. Herz tuto podobu preferoval kvůli tomu, že pták není přívětivé, ale nekomunikativní zvíře. Tato maska, kterou vytvořili maskérka Jiřina Bissingerová a maskér Jiří Hurych, je i z dnešního hlediska naprosto perfektní a oběma za to patří hluboká poklona. Důležitým prvkem tu je vnitřní hlas netvora ve formě klasického voiceoveru, který nám přibližuje netvorovu tragickou vnitřní rozpolcenost. Netvor vlastně není zlý a strašný, pouze trpí vyvržeností a izolací od lidí, ale i zvířat. 

Fotografie z filmu Panna a netvor / Panna a netvorJako autoři předlohy a scénáře jsou v titulcích uvedeni básník a autor divadelní hry František Hrubín a Ota Hofman. Na scénáři s nimi spolupracoval i sám Herz. Ten samý scénář byl už o sedm let použit v televizní Krásce a zvířeti, kterou natočil Antonín Moskalyk. Za kamerou Panny a netvora stál Jiří Macháně, s nímž Herz poprvé spolupracoval na Dni pro mou lásku. Podmanivou hudbu pro film složil Petr Hapka.

Panna a netvor má všechno, co činí film nezapomenutelným. Pokud jste na něj už zapomněli, neváhejte a připomeňte si ho. 

Úvodní titulky z filmu Panna a netvor




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Tohle už nikdo takhle nenatočí (Renda, 19.05.2018 00:36) Reagovat

    Tak takhle nádherně tento příběh už nikdy nikdo nenatočí. Ne už ta parta lidí, která ho vytvořila. Někteří jsou už bohužel " tam nahoře " .... J.Herz (režie), V.Růžička (II.kamera), V.Labský (architekt), J.Vyleťal (výtvarník filmu+titulková část), P.Hapka (hudba).... herce jako pana Vosku, jehož účast jsem v tomto filmu moc uvítal, paří k těm nej... ( Noc klavíristy ). Juraj Herz tento film natočil bravurně, na svou dobu dost hororově a díky, že se obklopil řadou lidí, které jsem nejmenoval výše, ale budu je jmenovat teď a kteří krom výše jmenovaných lidí, tomuhle filmovému dílu , mají co říct a měli na něm dost finální podobu a tím není nikdo jiný než kameraman Jiří Macháně, maskéři Hurych, Kuchta, Bissingerová - o nich bohužel nic nevím a je to škoda. Kdo mi tu v mém výčtu dokonalosti moc chybí, je režisér, kameraman a animátor právě těch úvodních Vyleťalových titulků, pokud máte někdo právě o tomhle informace prosím pište na email : neres.ren@centrum.cz

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY