Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Star Wars: Síla se probouzí 3D

Blu-ray recenze: Star Wars: Síla se probouzí - sběratelská edice

Vydáno: 13.11.2016 12:45 v sekci Recenze | Blu-ray - Marek Slovák a Martin Bubrín

Síla se probouzí ve sběratelské edici, která má navíc balení v digipacku, film ve 3D a několik dalších bonusů (audiokomentář, featuretty, vystřižené scény). Stojí za pořízení i pro ty, kdo mají předchozí 2BD vydání?

Star Wars: Síla se probouzíRecenzoval/a Marek Slovák dne 13.11.2016 12:45. Síla se probouzí ve sběratelské edici, která má navíc balení v digipacku, film ve 3D a několik dalších bonusů (audiokomentář, featuretty, vystřižené scény). Stojí za pořízení i pro ty, kdo mají předchozí 2BD vydání? Hodnocení: 4.5

Star Wars: Síla se probouzí

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
Sci-Fi / Fantazie / Akční / Dobrodružný
USA, 2015 , 135 min.

Režie: J.J. Abrams
Scénář: Lawrence Kasdan, J.J. Abrams, Michael Arndt, George Lucas
Kamera: Daniel Mindel
Hudba: John Williams
Herci: Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Max von Sydow, Peter Mayhew, Gwendoline Christie, Joonas Suotamo

Česká premiéra: 02.11.2016

Vydavatel: Magic Box

SDÍLET:    
Mark Hamill ve filmu Star Wars: Síla se probouzí / Star Wars: Sila se probouziStar Wars: Síla se probouzí je s odstupem necelého roku od kinopremiéry přijímáno kritičtěji, protože původní úsudek údajně zatemnila nostalgie. Sedmý díl ságy rodu Skywalkerů se asi nejtrefněji (rozhodně nejzábavněji) stal terčem posměchu ze strany tvůrců dvacáté řady Městečko South Park. Několik satirických glos je namířeno na lid obracející se do minulosti, kde (zdánlivě) bylo vše jednodušší, až si člověk neuvědomuje, že připomínka toho povedeného z původní trilogie neznamená nutně výborný díl počátku další trilogie. Ani po opakovaném zhlédnutí jsem však svůj názor na Epizodu VII nepřehodnotil, protože její kvality nespočívají v připomínání toho starého dobrého, nýbrž v jeho kreativním přepracování (cesta hrdinky, paralelní sledování zrodu Temné i Světlé strany Síly...) a především v tom novém (dynamika postav, jejich herecké výkony i nepříliš slýchaná přirozenost dialogů a monologů...). Proto zájemce a zájemkyně o obsáhlejší argumentaci odkážu na (meta)kritiku při příležitosti prvního vydání Síla se probouzí na (2)BD, kde je zrecenzována i podstatná část bonusů (níže se vyjadřuji pouze k těm ve sběratelské edici přidaným). (MS: 10/10)

Vystřižená scéna Unkar Plutt v hradu Maze z filmu Star Wars: Síla se probouzí (2015)

BLU-RAY:
BD obal filmu Star Wars: Síla se probouzí / Star Wars: Sila se probouziTrojdisková sběratelská edice Star Wars: Síla se probouzí vychází víc než měsíc před kinopremiérou spin-offu Rogue One: A Star Wars Story, což je strategie, která se co do navýšení divácké natěšenosti osvědčila už u rozšířených verzí Pána prstenů a následně Hobita. Na rozdíl od Jacksonových fantasy adaptací je ale dvojí vydání space opery bráno jako podvod na zákazníka či zákaznici, protože jednak nebylo avizováno předem, jednak se od předchozí verze nijak zásadně neliší. Nepřichází s režisérským sestřihem, pouze přidává film v konvertovaném 3D. Společnost Disney, která koupila Lucasilm, totiž alespoň v zahraničí nejprve na pulty prodejen a půjčoven doručí snímek ve 2D s možným, ale nejistým - protože nepotvrzeným - pozdějším uvedením ve třetím rozměru (Kniha džunglí, Obr Dobr...). Za toto ždímání peněz, které se vyhnulo jenom produkci ze stáje Pixar a Marvel, je studio zaslouženě kritizováno.  

A aby toho nebylo málo, Star Wars: Síla se probouzí je koprodukce mj. s Abramsovou společností Bad Robot, která taktéž nebere příliš ohledu na fanoušky a fanynky. Nejprve je rozlítila rozdělením bonusové výbavy (dokumentů, vystřižených a nepovedených scén, audiokomentáře s funkcí Obraz v Obraze) a IMAX verze filmu mezi několik prodejců (Target, Best Buy, iTunes) u Star Trek: Do temnoty. Tehdejší oficiální stanovisko znělo, že jde o postup Paramountu, ale případ SW dokládá, že šlo ze strany Bad Robot pouze o výmluvu. Sběratelská edice Síla se probouzí totiž obsahuje další materiály, které nebyly na předchozí dvoudiskové variantě, ale vedle opravdu nových (režisérský audiokomentář, trojice featurettů, další dvě vystřižené scény) obsahuje i dříve dostupné (rozhovor, dokument, jedna vystřižené scéna), i když pouze pro ty kupující u obchodního řetězce Target (rozhovor a dokument) či sledující za poplatek online u Amazonu (vystřižená scéna).

Kdo má předchozí dvoudiskovku, nalezne tedy povědomé dvě placky (film ve 2D + bonus) se stejným menu, ale s přidaným obsahem (audiokomentář na prvním, cca čtyřicet minut nových a "nových" bonusů na druhém disku). A k nim další se snímkem ve 3D. A to vše nikoliv v klasickém plastovém balení či ve sběratelském steelbooku, ale v bytelném digipacku, který má na přední straně Rey bojující s Renem, na zadní Rey utíkající s Finnem z Jakku a uvnitř Millenium Falcon přecházející na hvězdnou rychlost. Digipack je v tmavém kartonovém návleku, jehož přední stranu zdobí holografický výjev ruky držící světelný meč. Už pro svou tloušťku balení ve sbírce nezapadne, ale co do provedení zaostává za digipackem od Targetu, na kterém byla vždy jedna část věnována konkrétní postavě.   

Ukázka audiokomentáře režiséra a spoluscenáristy J. J. Abramse k filmu Star Wars: Síla se probouzí (2015)

OBRAZ A ZVUK: 
Jelikož jsme 2D verzi Star Wars: Síla se probouzí recenzovali již před půl rokem (kde nebylo 3D z celkem průhledných marketingových důvodů zahrnuto), ji tentokrát budeme ignorovat a raději se rovnou zaměříme na 3D provedení, které vykazuje znaky nadprůměrného až strhujícího zážitku. Už jen úvodní žluté titulky zajišťují povedený prostorový efekt, který je následně rozveden záběry na letící lodě, jež na černém pozadí vesmíru vypadají naprosto fantasticky (obecně, cokoliv co létá směrem do kamery, nebo je neukotveno v prostoru, v sobě skrývá nejlepší demonstraci 3D).

I v tmavších scénách, jako je například úvod na Jakku, si Star Wars udržují hloubku a ostrost, i když není tak markantní jako v případě scén, jež jsou pro 3D jako ideální – akční scény, velké celky, případně kontrastní scény, v nichž je malý objekt zachycen ve velkém prostoru. Takovou ukázkou je například denní rutina Rey, která v troskách Star Destroyera sbírá součástky, jenž naprosto fenomenálně znázorňuje 3D efekt. Díky trojrozměrnosti se dají také více prozkoumat detaily různých prostředí, ať už interiér Millenium Falcona nebo bar na planetě Takonada. Nakonec zamrzí jen nezahrnutí změny formátu při honičce na planetě Jakku, která tak skvěle působila v IMAXu. Třeba se jí dočkáme někdy v budoucnu, ať už při vydání další z nekonečných sběratelských edic nebo při souborném vydání více dílů najednou.

Co se týče zvukové stránky, ta zůstala úplně stejná jako v případě předchozího vydání, proto vás v jejím případě odkážu na naši dubnovou recenzi. (BM: 9/10)

 

BONUSY:

J.J. Abrams, Lawrence Kasdan při natáčení filmu Star Wars: Síla se probouzí / Star Wars: Sila se probouziV recenzi dvoudiskové edice jsem hodnocení bonusů otevřel těmito větami: "S kvalitou bonusů se to má stejně jako s obrazem a zvukem. Jsou výborné, ale člověk se stejně neubrání zklamání, protože se nepochybně dočkáme vybavenějších edic, a to nejspíš při příležitosti premiéry dalšího příspěvku do starwarsáckého universa. Znatelně chybí audiokomentář, který byl přítomen na zatím všech filmech režírovaných J.J. Abramsem." Trojdisková edice absenci režisérského audiokomentáře vynahrazuje a přidává další nové bonusy (dokumenty Zvukové efekty, Takhle zní odboj a Oblékáme galaxii), či ty, které byly dříve dostupné jenom u specializovaných prodejců (rozhovor Nomádka a Stormtrooper: Konverzace s Daisy Ridley a Johnem Boyegou, featurette Ve zbrojnici, jedna vystřižená scéna Patová situace v tunelu).

Na následujících řádcích se nebudu znovu věnovat již jednou zrecenzovaným bonusovým materiálům a zaměřím se pouze na ty nové (a "nové"). Audiokomentář režiséra a spoluscenáristiy J. J. Abramse je z nich zdaleka nejlepší, ale jako jediný je určen pouze angličtinářům, protože k němu nejsou žádné volitelné titulky. Hned ze začátku se zmíní, že nerad namlouvá komentář ke svým filmům, protože toho nestihne říct tolik, kolik by chtěl a má tendenci často skákat z tématu na téma. Jeho povídání je ale překvapivě soustředěné a když se po chvíli rozmluví, dá nahlédnout na samotný proces vzniku. Překvapivě se jenom minimálně soustřeďuje na některá režijní rozhodnutí (stylistické postupy, kombinace praktických a počítačových triků), naopak hovoří spíše z pozice spoluscenáristy o konkrétních volbách (upomínky na předešlé díly, představení nových postav, jejich setkání s těmi známými, motivace...). Často povídá o různých změnách (dvě drobné rady Stevena Speilberga) a přetáčkách (vedoucích k proměně dynamiky vztahu mezi Rey a Finnem), což jistě uklidní tu část obce, která se obává, že Rogue One: A Star Wars Story právě kvůli nim nedopadne dobře. 

Daisy Ridley, John Boyega při natáčení filmu Star Wars: Síla se probouzí / Star Wars: Sila se probouziAbrams se zmíní i o některých do filmu nakonec nezařazených scénách, ale ne všechny uvidíme na druhém disku mezi vystřiženými scénami. K dřívějším (Finn a vesničan, Zpráva z Jakku, X-Wingy se připravují na rychlost světla, Kyle prohledává Falcona, Honička na sněžných speederech, Finn bude v pořádku), které byly spíše tzv. character bits, přibyly tři (Leia a Odboj, Unkar Plutt v hradu Maze, Patová situace v tunelu). Nejsou po trikové stránce dokončeny, obsahují časový kód a chybí u nich zdůvodnění jejich nepoužití, i když to lze snadno domyslet. Leia a Odboj je krátký střípek, který by předčasně uvedl do dění Leiu a její pozdější shledání s Hanem by ubylo na působivosti. Unkar Plutt v hradu Maze uzavírá jednu linii s vedlejší postavou, ke které se ale nebylo třeba vracet - a navíc působí jako další odkaz k Nové naději, jichž je sekvence v hradu Maze již dost přeplněná. Patová situace v tunelu je zábavným střípkem, kterému chybí konec a který odvádí pozornost od dilematu Rey a zlehčuje jinak vypjaté dění. Nic zásadního, navíc nové vystřižené scény mají dohromady jenom mírně přes dvě minuty.  

Zajímavější jsou dokumenty (a jeden rozhovor), které doplňují ty dřívější a které se od jejich rétoriky nijak neodlišují, protože je taktéž sjednocuje střet starého a nového, dvou generací. Dva featuretty o zvukových efektech (čtyřminutový Zvukové efekty a sedmiminutový Zvuk Odboje) ono setkání dvou generací dokládají nejenom na pracovnících, kdy původní zvukař dělal s novými, ale i na kombinaci dřívějších zvukových efektů (stíhačky, Chewie) s těmi nově vytvořenými (pro robota BB-8, mimozemšťany v Hradu Maz, rathara, Kylo Rena). Dokument Oblékáme galaxii se v šesti a půl minutách věnuje kostýmům postav a tomu, jak Rey či Ren jakožto nováčci mají něco z dřívějška (brýle, podoba helmy), zatímco staří známí (Han) mají mírně pozměněné oblečení. Osmiminutovka Ve zbrojnici doplňuje předchozí, ale víc než na kostýmy se zaměřuje na rekvizity (Renův meč, Chewieho zbraň...) a na to, jak bylo důležité na jednu stranu následovat původní vzhled rekvizit, na druhou přijít s něčím jen trochu odlišujícím (Chewieho zbraň má zaměřovače, Renův meč "laserovou" čepel). Poslední a nejdelší nový bonusový materiál (pro ty, kteří nemají targeťáckou edici) Nomádka a Stormtrooper: Konverzace s Daisy Ridley a Johnem Boyegou má dvanáct minut, ve kterých je spousta záběrů z natáčení včetně závěrečné zábavné písně, ale bohužel ony záběry z natáčení doprovází rozhovor, jehož "nascriptovanost" je velmi slyšitelná i viditelná.

Fotografie z natáčení filmu Star Wars: Síla se probouzí / Star Wars: Sila se probouziAčkoliv si Síla se probouzí po bonusové stránce od minula přilepšila (opravdu povedený audiokomentář, necelých čtyřicet minut dokumentů mapujících pre-produkci a post-produkci, trojice vystřižených scén), nemůže se co do komplexnosti a úplnosti rovnat původní i prequelové trilogii na DVD/BD. Navíc je zřejmé, že ani tentokrát jsme se nedočkali úplně všeho, protože některé diskutované vystřižené scény stále chybí (např. Maz a její použití Síly), o absenci galerie fotografií, náčrtků a obrázkového scénáře či takových základů jako upoutávek a spotů ani nepíšíc. (MS: 8/10)

Klip ohlašující 3D BD Star Wars: Síla se probouzí (2015)

ZÁVĚR: 
BD obal filmu Star Wars: Síla se probouzí / Star Wars: Sila se probouzi
Sběratelská edice Star Wars: Síla se probouzí se dá jednoznačně doporučit jenom těm, kteří nevlastní předchozí dvoudiskovou verzi. Pokud někdo má dříve vydanou dvoudiskovku, nemá moc důvodů k tzv. double-dipu. Přidané bonusy jsou sice nadprůměrné, ale opravdu přínosný je jenom audiokomentář, který navíc jako jediný nemá žádnou titulkovou podporu. Trojrozměrná verze sice patří k těm povedenějším konverzím, přesto není dostatečně pádným důvodem k investování dalších stovek korun. Zvlášť s vědomím, že zatím nebylo oznámeno UltraHD a není moc pochyb, že s dalšími sequely i spin-offy bude bonusů přibývat. Lucasfilm byl sice kritizován za dodatečné úpravy snímků při jejich vydání na DVD a BD, ale firmě se nedalo upřít, že hned napoprvé přišla po obrazové, zvukové a bonusové stránce s referenčními disky původní i prequelové trilogie na DVD a posléze přidala velkou spoustu exkluzivních materiálů při uvedení na BD. Obavy ohledně akvizice Lucasfilmu Disneym (a koprodukce s Bad Robot) se tak ukázaly oprávněné v případě druhého života filmů na nosičích pro domácí kino. Myšák a robot jsou holt mamonáři a nic neodůvodní, že v této podobě mohla Síla se probouzí vyjít hned napoprvé.

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • sr... (Anonym, 15.11.2016 20:12) Reagovat

    sr

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Ve spárech ďábla 3/10
Recenze: Horor Ve spárech ďábla nevyděsí už ani prostředím márnice Značně tendenční a nenápaditý americký horor Ve spárech ďábla využívá potenciál mrazivé zápletky jen k nesmyslnému šablonovitému ději plnému klišé a rutinních lekaček. čtěte zde
Vydáno: 09.12.2018 07:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
The Ballad of Buster Scruggs 6/10
Za horizontem: The Ballad of Buster Scruggs nikam nevede Známé tvůrčí duo bratrů Joela a Ethana Coenových natočilo svou westernovou antologii The Ballad of Buster Scruggs poprvé digitálně a poprvé nikoliv primárně do kin. čtěte zde
Vydáno: 08.12.2018 13:00 v sekci Recenze | Za horizontem
1
Doktor Martin: Záhada v Beskydech 3/10
Recenze: Doktor Martin: Záhada v Beskydech je tečkou za populárním seriálem Miroslav Donutil se loučí s rolí doktora Martina pátráním po bájném pokladu, na nějž ho spolu s neschopnou beskydskou policí navede nález sedmdesát let staré trpasličí kostry... a také dojde na indiány, nacisty a cirkusáky. čtěte zde
Vydáno: 08.12.2018 07:00 v sekci Recenze | Premiéry
5
TV tipy: 7. 12. 2018 - 13. 12. 2018
TV tipy: Zamilovaný bodyguard James Bond se směje a řeší vraždu na Eigeru I druhý prosincový týden nabídne v televizích dvě poměrně zásadní premiéry. Tou první je zatím poslední bondovka Spectre, druhou pak akční komedie Zabiják & bodyguard, která před pouhým rokem a půl proběhla i tuzemskými kiny.... čtěte zde
Vydáno: 07.12.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Smrtelné stroje 4/10
Recenze: Smrtelné stroje zabíjí generičnost a zamlčený fantaskní svět Byť od tvůrců Pána prstenů (producentem je Peter Jackson a režisérem jeho celovečerně debutující spolupracovník), post-apokalyptické sci-fi Smrtelné stroje má spíš blíže k filmovým sériím typu Hunger Games, Divergence či... čtěte zde
Vydáno: 06.12.2018 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: top 40: hrdinové akčních filmů část 2. (02.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Vznikne prequelová série Rogue One: Star Wars Story (09.11.2018 09:46 v Novinky | Zprávy)
- Jon Favreau natáčí TV sérii Star Wars (07.10.2018 11:42 v Novinky | Zprávy)
- V obsazení Star Wars: Episode IX bude i Carrie Fisher (28.07.2018 17:49 v Novinky | Zprávy)
- Box Office: Úžasňákovi 2 trhali rekordy (18.06.2018 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box Office: Han Solo nesplnil očekávání (28.05.2018 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Solo: Star Wars Story – ultimátní fanouškovská jízda (22.05.2018 18:03 v Recenze | Premiéry)
- Box Office: Avengers lámou rekordy (30.04.2018 07:30 v Komentáře | Box office)
- Donnie Yen si zahraje v Disneyho hrané Mulan (12.04.2018 21:44 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Ready Player One: Hra začíná – „geekařská sci-fi od vedle“ (27.03.2018 09:00 v Recenze | Premiéry)
- Box Office: Black Panther dál dominuje (26.02.2018 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box Office: Jumanji zaznamenává hattrick (22.01.2018 07:30 v Komentáře | Box office)
- Téma: nejlepší filmy roku 2017 podle filmserver.cz (08.01.2018 15:00 v Články | Žebříčky)
- Box Office: Star Wars: Poslední z Jediů dominuje (18.12.2017 07:44 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Star Wars: Poslední z Jediů - šťavnatý prostředek trilogie (13.12.2017 17:10 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Křídla Vánoc probouzejí Sílu (08.12.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jaká dvacítka filmů má šanci se ucházet o Oscara za vizuální efekty? (06.12.2017 10:08 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   49/2018

Smrtelné stroje
4/10

Byť od tvůrců Pána prstenů (producentem je Peter Jackson a režisérem jeho celovečerně debutující spolupracovník), post-apokalyptické sci-fi Smrtelné stroje má spíš blíže k filmovým sériím typu Hunger Games, Divergence či Labyrint.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

ČESKÉ TRAILERY

Star Wars: Síla se probouzí
V kinech od 17.12.2015
Jak básníci čekají na zázrak
V kinech od 14.04.2016
Captain America: Občanská válka
V kinech od 05.05.2016

NOVÉ FOTOGRAFIE

BrightBurn (1x)
Ve spárech ďábla (8x)
Doktor Martin: Záhada v Beskydech (11x)
Avengers: Endgame (2x)
Aquaman (2x)
The Ballad of Buster Scruggs (5x)
Men in Black International (2x)
Smrtelné stroje (12x)
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2018 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver