Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 21. 10. 2016 - 27. 10. 2016

TV tipy: Dvojník Lawrence z Arábie musí dát pozor na zbraně a železnou masku

Vydáno: 21.10.2016 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Už to vypadá, že televize rezignovaly na jakékoli atraktivní a kvalitní nové tituly, protože ani tentokrát žádný takový nenabízí. Vedle již několikátých repríz tak je událostí týdne zařazení sedmioscarového Lawrence z Arábie.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Lawrence z Arábie (Lawrence of Arabia) (pátek 21. 10., Prima Max, 20.15 - 00.55 / sobota 22. 10., 13.10 - 17.50)

Plakát filmu Lawrence z Arábie / Lawrence of ArabiaLegendární britsko-americké dobrodružné drama patří k nejlepším filmům všech dob, v televizích se ale moc nevysílá. To je jednoznačně dáno jeho monstrózní délkou, která se blíží čtyřem hodinám, to ale ve výsledku vůbec nevadí. Jedním ze sedmi Oscarů oceněný David Lean v něm totiž upoutá velkolepou výpravou, nádhernou kamerou, úchvatnými lokacemi a v neposlední řadě i skvělou hudbou Maurice Jarreho. Fascinující pak jsou i bohaté a syté barvy a famózní herecké výkony, kterým jednoznačně vládne na Oscara pouze nominovaný Peter O'Toole, za nímž ovšem příliš nezaostávají ani Alec Guinness, Anthony Quinn nebo taktéž nominovaný Omar Sharif. Z dnešního pohledu se možná snímek trochu víc táhne a má pomalé tempo, to je ale pouze malá vada na kráse. Pozitivní je i to, že televize sympaticky snímek nerozdělila na dvě části. Tip týdne.

Zajímavost: O'Toole se na roli intenzivně připravoval a na život v poušti se aklimatizoval celé tři měsíce.

Originální trailer filmu Lawrence z Arábie / Lawrence of Arabia
Dej si pozor, La Toure! (La Tour, prends garde!) (sobota 22. 10., ČT2, 14.05 - 15.30)

Plakát filmu Dej si pozor, La Toure! / La Tour, prends garde!Koprodukční dobrodružné drama z konce padesátých let patří k těm méně známým a zapomenutelnějším. Dost se totiž podobá žánrovkám, které ve své době vznikaly. Režírující Georges Lampin se tedy spolehl na solidní výpravu, svižné tempo, jednoduchý, ale atraktivní příběh, nějaké ty šermířské souboje, odpovídající hudební doprovod a občasné odlehčení naštěstí fungujícími humornými vložkami. V hlavní roli exceluje Jean Marais, který naplno nechává působit své charisma, ústřední ženskou roli pak ztvárňuje Eleonora Rossi Drago. Z pohledu současného diváka už snímek v některých momentech zastaral a chvílemi působí hodně naivně, milovníci podobných žánrovek ale tohle jistě rádi prominou. 

Zajímavost: Na snímek bylo spotřebováno více jak deset tisíc kostýmů.

Ukázka z filmu není dostupná.

2 zbraně (2 Guns) (sobota 22. 10., Prima, 22.20 - 00.40)

Český plakát filmu 2 zbraně / 2 GunsPod názvem Ranaři najdete v programu tři roky starý akční thriller, v němž původem islandský režisér Baltasar Kormákur dokázal, že s podobným žánrem nemá problém ani v zámoří. Akce má v jeho podání náboj a je přehledná, vše navíc odlehčují vtipné momenty a hlášky. V hlavních rolích se představí Mark Wahlberg a Denzel Washington, mezi nimiž funguje poctivá chlapská chemie, tím pádem je jejich špičkování naprosto přirozené a humorné. V těch vedlejších pak září především Bill Paxton, za zmínku dále stojí i Paula Patton. Škoda jen překombinovaného scénáře, v němž je zvratů až příliš a někdy navíc nedávají smysl. Více o této příjemné žánrové jednohubce prozradí naše recenze.

Zajímavost: Režisér později prozradil, že mnoho dialogů mezi hlavními hrdiny vzniklo improvizací přímo na place.

Český trailer filmu 2 zbraně / 2 Guns
Kód Navajo (Windtalkers) (sobota 22. 10., Fanda, 22.45 - 01.25 / neděle 23. 10., 03.05 - 08.05)

Plakát filmu Kód Navajo / WindtalkersU nás lépe hodnocené válečné drama patří k tomu méně výraznému, co natočil hongkongský mág John Woo. Akce je velmi dobrá, přesto nijak neoslní, nicméně je vedle hudby Jamese Hornera tím nejlepším, co film nabízí. Triky jsou až příliš viditelné, příběh je sice zajímavý, ale ne úplně využitý a především předvídatelný. V hlavní roli se objeví přehrávající Nicolas Cage a velmi dobrý, ale zoufale necharismatický Adam Beach, nejvíc tak vyniká upozaděný Peter Stormare, který má jen minimum prostoru. Pozitivem ale je, že oproti jiným žánrovkám tu není přehnaný patos a směšně vlastenecké promluvy. Nenáročná a zapomenutelná jednohubka.

Zajímavost: Cage se kvůli filmu naučil nářečí indiánského kmene Navajo.

Oficiální trailer filmu Kód Navajo / Windtalkers
Oggy a škodíci (Oggy et les cafards) (neděle 23. 10., ČT :D, 09.20 - 10.45)

Plakát filmu Oggy a škodíci / Oggy et les cafardsCelovečerní verze i u nás poměrně oblíbeného francouzského animovaného seriálu se šikovně vyhýbá tomu, aby fanoušky nějak zásadně zklamala. Režisér a scenárista Olivier Jean Marie se totiž netrápil vymýšlením souvislého příběhu, ale v podstatě za sebe naskládal čtyři epizodky, které jsou o něco delší než v seriálu a propojil je stejnými postavami. Jejich úroveň je značně nevyrovnaná a některé jsou humorné hodně, jiné zase skoro vůbec. Každopádně v nich nechybí to, co mají diváci rádi, tzn. šílené skeče, v nichž se nemluví, ale pouze vyluzují zvuky, příjemná animace a spousta vizuálních gagů a režijních nápadů. Tempo je navíc svižné a stopáž střídmá, takže by se nikdo nudit neměl. Vtipné nedělní probouzení pro celou rodinu.

Zajímavost: Švábi Joey, Marky a Dee Dee jsou pojmenováni podle členů hudební skupiny Ramones.

Oficiální český trailer filmu Oggy a škodíci / Oggy et les cafards
Profesor v ringu (Here Comes the Boom) (neděle 23. 10., Nova, 12.35 - 14.45 / pondělí 24. 10., Nova Cinema, 14.20 - 16.35)

Plakát filmu Profesor v ringu / Here Comes the BoomČtyři roky stará sportovní komedie se navzdory předpokladům překvapivě těší solidnímu hodnocení. Režírující Frank Coraci se tedy nemohl spolehnout na nějaký překvapivý příběh, ale musel pracovat s příběhem předvídatelným a v závěru i zbytečně dojemným. Toho si byl naštěstí dobře vědom, takže dodal svěží tempo, slušně natočené akční scény, které se samozřejmě musí brát s nadhledem, a poměrně fungující vtípky. V hlavní roli se objeví značně zhublý a velmi dobrý Kevin James, který se podílel i na scénáři, jehož doplňuje stále sexy Salma Hayek, fandové wrestlingu se navíc mohou těšit na camea známých tváří. Víc asi od podobného filmu čekat nelze. 

Zajímavost: Kvůli roli zhubl James okolo pětatřiceti kilogramů.

Oficiální trailer filmu Profesor v ringu / Here Comes the Boom
Tažní ptáci (neděle 23. 10., ČT1, 15.00 - 16.45)

Plakát filmu  / Tažní ptáciČeskoslovenské televizní drama o závažném problému alkoholismu a jeho následcích patří k tomu nejlepšímu, co ve své době vzniklo. Režírující František Filip v něm nikterak neexhibuje a pouze nechává vyniknout perfektní příběh z pera Jiřího Hubače, který je plný silných scén a působivých dialogů, a tehdejší hereckou elitu, které tu jednoznačně dominují Vladimír Menšík a Vlastimil Brodský, které doplňují třeba Josef Somr, Eduard Cupák, Jaromír Hanzlík nebo Pavel Zedníček. Vzhledem k tomu, že je vše komornější a sevřenější, je celkový dojem o to autentičtější. Jedna z perel tuzemské televizní tvorby.

Zajímavost: V roce 1984 získal Brodský na festivalu v Monte Carlu Zlatou nymfu za nejlepší herecký výkon.

Ukázka z filmu Tažní ptáci
Dvojník (The Double) (úterý 25. 10., ČT art, 21.05 - 22.40)

Český plakát filmu Dvojník / The DoubleBritský thriller je adaptací klasické novely Fjodora Michajloviče Dostojevského a vzbuzuje dost odlišné reakce. Režisér a spoluscenárista Richard Ayoade ji totiž pojal dost svérázně a opřel se o dost hutnou a temnou atmosféru, která hodně připomíná Franze Kafku. Umně pracuje též s motivem zrcadla, který je klíčový i pro předlohu, z níž tvůrce zpočátku vychází jen velmi volně, což ale nevadí. V hlavní roli exceluje Jesse Eisenberg, který od sebe oba charaktery odlišuje naprosto bravurně a plynule přechází z jednoho k druhému. Ostatní, mezi nimiž určitě poznáte minimálně Miu Wasikowskou, už jsou méně výrazní. Možná škoda, že se autor postupem času uchyluje k přílišné doslovnosti a závěr, ačkoli uspokojivý, není tak působivý jako v knize. Více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Snímek měl premiéru na MFF v Torontu.

Originální trailer filmu Dvojník / The Double
Muž se železnou maskou (The Man in the Iron Mask) (středa 26. 10., Prima Max, 20.15 - 23.10 / čtvrtek 27. 10., 14.40 - 17.25)

Plakát filmu Muž se železnou maskou / The Man in the Iron MaskBritsko-americké dobrodružné drama je typickým produktem devadesátých let a nesmí se v něm řešit logika. Režisér a scenárista Randall Wallace se v něm inspiroval (o adaptaci nemůže být ani řeč) románem Alexandra Dumase staršího, rezignoval na jakoukoliv historickou přesnost a bohužel i nadhled a natočil svižnou, ale naprosto nesmyslnou a příliš dlouhou podívanou. K jejím pozitivům tak patří svižné tempo, slušná akce, solidní výprava, parádní hudba a především hvězdné obsazení, v němž nechybí Leonardo DiCaprio, Jeremy Irons, John Malkovich, Gabriel Byrne nebo Gérard Depardieu. Naprosto nenáročná jednohubka, nad níž se nesmí moc přemýšlet.

Zajímavost: Železná maska byla vyrobena z polystyrenu.

Originální trailer filmu Muž se železnou maskou / Man in the Iron Mask
Plakát filmu Jako pavouk / Along Came a SpiderJako pavouk (Along Came a Spider) (čtvrtek 27. 10., Prima Max, 22.10 - 00.20)

Koprodukční krimithriller patří k těm méně výrazným a s románovou předlohou Jamese Pattersona toho podle čtenářů příliš společného nemá. Režírujícímu Lee Tamahorimu se po celou dobu nedaří vytvořit odpovídající atmosféru a udržovat diváky v napětí, což je ale vina nenápaditého scénáře, v němž se objevuje až moc rádoby šokujících zvratů, které jsou ale dost předvídatelné. Film tak nad vodou drží slušná akce a herecké výkony, o které se starají mimo jiné Morgan Freeman, Monica Potter, Michael Wincott nebo Anton Yelchin. Žánrová oddechovka na čtvrteční večer.

Zajímavost: Ve filmu se příběh odehraje během pár dní, v knižní předloze trvá dva roky.

Originální trailer filmu Jako pavouk / Along Came a Spider
 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Nezlomní (01.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nebe a peklo po americku (09.02.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Teaser: Longlegs (03.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu