Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Všechno je sračka

Recenze: Všechno je sračka

Vydáno: 02.03.2011 12:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: 2011 CinemArt

Zvláštní dokumentární portrét svérázného důchodce, jenž žil s vražedkyní, zaujme především svým názvem. Množství vulgarit, úvah a náhledů na svět ovšem postrádá jakoukoli režijní koncepci a výsledek je dost rozpačitý.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
V roce 1973 najela mladá, nenápadná dívka jménem Olga Hepnarová nákladním automobilem do davu lidí. Osm jich zemřelo a pachatelka poté svůj čin vysvětlila jako akt neuvěřitelného příkoří, které musela celý život od společnosti snášet. Následoval pochopitelně trest smrti. V jejích posledních dnech jí byl nablízku její tehdejší přítel Miroslav David. A jeho portrétem je krátkometrážní snímek mladého Tomáše Weinreba s kontroverzním názvem Všechno je sračka.
Osobně proti podobným názvům nic nemám, mnohdy jde ale o samoúčelnou snahu tvůrců přilákat více lidí a možná vyvolat lehčí kontroverzi. Weinrebův snímek do této skupiny nepatří, protože vulgární slovo v názvu je zcela na místě. Miroslav David je totiž hodně velký svéráz a pro ostřejší slovo nechodí daleko. Z tohoto hlediska bych tedy název filmu viděl naprosto v pořádku. Předznamenává, na co se můžeme těšit.
Jinak jde ale o velmi zvláštní film, na který bude mít každý svůj názor. Celých dvacet minut je totiž pouze zaznamenáváním myšlenek a názorů dost zahořklého člověka na život a dobu, ve které žil a žije. Toť vše. Pokud měl mladý režisér nějaký záměr, není to znát. Koncepce tu naprosto chybí, takže výsledek je hodně rozpačitý. Skutečně netuším, co chtěl autor tímto portrétem říci.
Jak už jsem zmínil, Miroslav David je hodně svérázný člověk. Jeho průpovídky jsou mnohdy vtipné, úderné, ale na třiadvacet minut to nestačí. Předčítá z Bible a různých filozofických děl, glosuje názory Václavů Havla a Klause. Chybí tu ale vedení. Někdo, kdo by ho nasměroval a trošku držel na uzdě. Všechno je sračka totiž vypadá, jako když po dlouhé době přijedete k dědovi, vezmete si kameru a necháte ho vypovídat. Nemá to začátek, nemá to prostředek, nemá to ani konec. Zkrátka dvacet minut ze života zahořklého důchodce.
Špatné vedení pak devalvuje i spousty pravd, které David má. Ve velké kadenci, s jakou se monology střídají, si je totiž možná ani neuvědomíte. Než je stačíte zpracovat, David už mluví o něčem totálně odlišném. Dvacet minut je tedy tak akorát.
O osobě samotné mladé vražedkyně se dozvíte jen minimum, o důvodech jejího činu taktéž. Pouze těsně před koncem nám autor odhalí, že David jí do vězení posílal spousty dopisů, a z jednoho nám dokonce přečte jednu pasáž.
V tu chvíli vidíte, čím vším mohl dokument být, kdyby se věnoval vražedkyni Hepnarové. Pocity člověka před popravou, odloučení od milované osoby, tíživá samota - to tu mohlo být a není. Místo toho zůstal jen vztek a zloba jednoho zahořklého člověka na dobu, která je skrz naskrz špatná.
Pozn.: Film Všechno je sračka je v kinech promítán společně s dokumentem Od višní do višní.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 28. 6. 2024 - 4. 7. 2024
TV tipy: Král Richard a jeho rodina na baterky se snaží nezanechat stopy Prázdniny po roce opět přebírají vládu a v televizích začínají docela zajímavě, neboť dramaturgové na jejich začátku nabízejí hned několik atraktivnějších premiér. Uvedení se dočká třeba oscarové drama Král Richard.... čtěte zde
Vydáno: 28.06.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 26. týden
Kinopremiéry: Horizont je tiché místo v americké sáze V poslední várce červnových premiér nejvíce upoutá prequel úspěšné thrillerové série Tiché místo s podtitulem První den. Uvedení se dočká i riskantní a produkčně náročný projekt Kevina Costnera Horizont: Americká sága.... čtěte zde
Vydáno: 26.06.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 25. týden
Top 20 ČR: Mizerové a Garfield se mají dobře Česká kina stále čekají na výrazný letní hit, který přitáhne diváky ve větším množství. Zatím se o vedoucí postavení dělí Mizerové s Garfieldem. čtěte zde
Vydáno: 25.06.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 25. víkend
Box office: V hlavě 2 má stále obrovský úspěch Pixarovka V Hlavě 2 pokračuje v dominantním duchu i nadále a už po osmi dnech v distribuci se stala komerčně nejúspěšnějším filmem tohoto roku. čtěte zde
Vydáno: 24.06.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Recenze: Motorkáři 8/10
Recenze: Motorkáři aneb cesta do hlubin rebelovy duše Amerika na přelomu šedesátých a sedmdesátých let patřila rebelům bez příčiny na silných strojích, kteří se bouřili proti čemukoliv a byli trnem v oku normální společnosti. V kinech se hrají Motorkáři. čtěte zde
Vydáno: 22.06.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0

PREMIÉRA TÝDNE   25/2024

Motorkáři
8/10

Amerika na přelomu šedesátých a sedmdesátých let patřila rebelům bez příčiny na silných strojích, kteří se bouřili proti čemukoliv a byli trnem v oku normální společnosti. V kinech se hrají Motorkáři.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe