Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Povolení zabíjet

Stroj času: Drsná a nedoceněná bondovka Povolení zabíjet

Vydáno: 16.11.2015 18:00 v sekci Recenze | Stroj času - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Daniel Craig, kterého momentálně můžete vidět na bondovské misi Spectre, přenesl agenta 007 do osobnější a psychologičtější roviny. Už o mnoho let před ním se o to ale pokusil i Timothy Dalton v Povolení zabíjet.

Povolení zabíjetRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 16.11.2015 18:00. Daniel Craig, kterého momentálně můžete vidět na bondovské misi Spectre, přenesl agenta 007 do osobnější a psychologičtější roviny. Už o mnoho let před ním se o to ale pokusil i Timothy Dalton v Povolení zabíjet. Hodnocení: 5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Do roku 1989 měl filmový James Bond jednu jistotu - komunismus. Když už scenáristé nevěděli kudykam, pořád tu byl Sovětský svaz a jeho "kolonie", takže se dal vymyslet jednoduchý příběh o zlých Sovětech, kteří kují pikle a hodném západním agentovi, který brání v jejich realizaci. Jenže v roce 1989 železná opona padla a tato jistota prakticky ze dne na den skončila. Možná i z toho důvodu se tehdy producenti rozhodli k riskantnímu kroku - pojmout šestnáctou bondovku jako ryze osobní a realističtější příběh.

Timothy Dalton, Carey Lowell ve filmu Povolení zabíjet / Licence to KillZatímco předchozí film Dech života byl standardní a naprosto klasickou bondovkou (která se mimochodem odehrávala i v Bratislavě a James Bond v ní geniálně zlikviduje vůz VB), Povolení zabíjet bylo úplně odlišné. Tvůrci poprvé nepoužili název románu Iana Fleminga, z jeho děl si vypůjčili jen určité motivy a agenta 007 poslali na premiérovou a do té doby nevídanou osobní misi, která neměla nic společného se zachraňováním světa. Novinkou byl také "tvrdší" rating PG-13.

Narkobarona Franze Sancheze totiž osud světa opravdu vůbec nezajímá a chce jen rozvíjet své obchody a ovládat své impérium kdesi ve střední Americe. Jenže udělal jednu zásadní chybu - krátce po svatbě zmrzačil agenta DEA Felixe Leitera, kterého hodil do nádrže se žraloky a od té doby měl o nohu méně, a jeho novomanželku dokonce zabil. Když se o činu dozvěděl James Bond, "odpískal" misi v Istanbulu a vrátil se domů, aby byl svému nejlepšímu příteli oporou a zároveň, aby ho pomstil. M ovšem pro jeho myšlenku nemá pochopení a odejme mu povolení zabíjet. To ale Bondovi nevadí a zaslepen vztekem nastupuje cestu kruté vendety, na níž bude tentokráte zcela sám.

Režírující John Glen, který měl monopol na bondovky osmdesátých let (natočil všech pět v tomto období), se ve své poslední pustil do zajímavého experimentu, který ovšem diváci úplně nepřijali, protože na něj nebyli připravení. Do té doby nezničitelný, frajerský a floutkovský James Bond se najednou stal trošku reálnějším člověkem, který má emoce, krvácí, dokáže se pro někoho obětovat a umí jít klidně i přes mrtvoly a hlavně chybuje, což do té doby nebylo zvykem.

Fotografie z filmu Povolení zabíjet / Licence to KillTěch rozdílů oproti předchozím filmům bylo o trochu víc - atmosféra rozhodně není tak pohodová (ačkoli k současným "depkám" má ještě daleko) a celé to připomíná spíše kriminálku než klasickou bondovku, bondgrils nejsou prvoplánové krásky (Carey Lowell má veliké charisma a je sexy), hlavní záporák ve vynikajícím podání Roberta Daviho není pološílenec a nemá megalomanské plány a především tu Bond snad poprvé v celé sérii řekne sprosté slovo a svého protivníka krutě a drsně upálí, což si v minulých letech nedovolil.

Nepříliš oblíbený představitel agenta 007 Timothy Dalton, který ovšem nejvíc splňuje knižní představu, tu bravurně vyvážil polohu elegána a drsňáka, který umí být i citlivý a rozhodně se v podobných pomstách nevyžívá (kratičký moment po smrti Sancheze, kdy Bond sedí zmožený a na pokraji sil a ztěžka si povzdechne, je téměř dokonalý a v pár vteřinách řekne naprosto vše). Nechybí tu ale ani velkolepá akční scéna s kamiony a letadlem, během níž dojde i k jednomu z nejsložitějších kaskadérských triků v historii filmů s Jamesem Bondem. Z dnešního pohledu je navíc zajímavá i první větší role Benicia del Tora jakožto krutého zabijáka s nožem.

Fotografie z filmu Povolení zabíjet / Licence to KillAčkoli snímek u pokladen kin poměrně uspěl (v USA se stal ale nejméně výdělečným filmem série), nesetkal se s jednoznačným diváckým a kritickým přijetím, kdy jedněm bylo nové a reálnější pojetí Bonda sympatické, těm druhým ovšem vůbec a vytýkali tvůrcům kdeco a film dost "odstřelili".

Právě množící se kritické ohlasy měly zásadní vliv na vývoj celé série. Dalton měl podepsanou smlouvu na další film, který měl vzniknout někdy kolem roku 1992 a měl nést název Property of a Lady, jenže nespokojené reakce publika a některých odborníků vedly k mnohým spekulacím, mezi nimiž se často objevovala i myšlenka ukončení celé série. Britský herec nakonec potřeboval volnou ruku na další projekty a od smlouvy odstoupil. Nejspíš by ale stejně neplatila, neboť další bondovka vznikla až v roce 1995 a tato šestiletá pauza je dodnes tou největší, jaká kdy mezi jednotlivými snímky ze série byla.

Žádný z nich ale už nebyl tak nadčasový a vizionářský jako právě tento. Troufnu si skromně tvrdit, že kdyby s podobnou zápletkou přišli tvůrci v prvním filmu s Danielem Craigem, sbírali by chválu ze všech stran. V roce 1989 ale fandové na něco podobného ještě připraveni nebyli, takže i z tohoto důvodu byl šarmantní a uhlazený Dalton agentem 007 pouze dvakrát.

Oficiální trailer filmu Povolení zabíjet

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • autorovi odporúčam doplniť vzdelanie z históri... (JohnWayne, 29.11.2015 14:08) Reagovat

    autorovi odporúčam doplniť vzdelanie z histórie, železná opona padla na jeseň 1989 a licence to kill malo premiéru v júli, nehovoriac o tom, že samotné natáčanie teda muselo prebehnúť ešte skôr, za ďalšie vždy sa pousmejem ak niekto dá 10/10 a pritom zabúda na niekoľko potrebných a dôležitých vecí, ak dám 10/10 tak potom tu musia byť také herecké výkony, aké sa nevidia v každom filme, toto ten film určite nespĺňa, ďalej ak dám 10/10 tak tu musí byť taká hudba, aká sa nevidí v každom filme, toto tiež tento film nespĺňa, takže nabúce odporúčam radšej si rozmyslieť či dám 10/10 aby som potom nebol za vola

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Stovky bobrů 8/10
Recenze: Němá groteska Stovky bobrů patří k nejoriginálnějším filmům posledních let Je možné v současnosti natočit němou grotesku jako za časů začátků kinematografie? Je možné ji pojmout jako videoherní putování k vysněnému cíli? A je možné to zvládnout za pár šupů? Na to všechno odpovídá snímek Stovky... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
Království Planeta opic 7/10
Recenze: Království Planeta opic se pokouší zahájit další trilogii s novými postavami V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie. čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 10. 5. 2024 - 16. 5. 2024
TV tipy: Jidáš a černý mesiáš se ocitli v zajetí démonů Docela zajímavě vypadá televizní nabídka tohoto týdne, v níž dominují premiérová uvedení dvou atraktivních titulů. Prvním je třetí díl hororové série V zajetí démonů, tím druhým pak oscarové drama Jidáš a černý mesiáš.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 19. týden
Kinopremiéry: Stovky bobrů se na jednu noc ocitly v království Planeta opic Pětice aktuálních premiér je ve znamení (nejen) digitálních zvířat. Do kin se totiž dostávají první díl navazující trilogie ze světa Planety opic a konečně také opěvovaná a vychvalovaná němá groteska Stovky bobrů.... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 18. týden
Top 20 ČR: Kaskadér se ujímá vedení Akční romantická komedie Kaskadér s hvězdným obsazením vzdávající hold nebezpečnému kaskadérskému povolání se vyšvihla na první místo nejen za mořem, ale i u nás. čtěte zde
Vydáno: 07.05.2024 08:00 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Ještěr (23.08.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Muži, ženy a děti ví, že není čas zemřít (30.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Původní Kráčející skála slaví 50 let (01.04.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Nesmrtelný ježek Sonic zúčtovává s Flashem Gordonem (03.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Daniel Craig bude Queer (10.12.2022 07:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Na nože: Glass Onion (08.11.2022 07:30 v Novinky | Trailery)
- Daniel Craig se vrací v detektivce Na nože: Glass Onion (08.09.2022 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dokonalý student se v roce 1917 pokusil o vraždu lotra, s nímž byl na nože (22.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2021 podle filmserveru (09.01.2022 14:30 v Články | Žebříčky)
- Box office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů roku 2021 (30.12.2021 08:00 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun vzdává hold Francii a novinářům (20.11.2021 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Dívka na koštěti má hlas lásky a posílá francouzskou depeši (17.11.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: bondovka ovládla kina (05.10.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Recenze: Bondovka Není čas zemřít je důstojným zakončením pentalogie (02.10.2021 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Na festivalu pana Rifkina není čas zemřít (29.09.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Finální trailer bondovky Není čas zemřít (08.09.2021 09:50 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Boží zápasník Lukáš Krpálek na veliké řece bojuje s vlkodlakem (06.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Johanka z Arku, kapitán Bombarďák a Godzilla poznávají továrnu na sny (09.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   19/2024

Království Planeta opic
7/10

V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu