Stroj času: stále okouzlující Vynález zkázy

Vydáno: 23.07.2015 17:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Vynález zkázy patří k těm vskutku legendárním dílům nejen domácí kinematografie. Tato okouzlující verneovka Karla Zemana se znovu vrací na filmová plátna. Jde o čtvrtý titul letošního Projektu 100.

Vynález zkázyRecenzoval/a Václav Limberk dne 23.07.2015 17:30. Vynález zkázy patří k těm vskutku legendárním dílům nejen domácí kinematografie. Tato okouzlující verneovka Karla Zemana se znovu vrací na filmová plátna. Jde o čtvrtý titul letošního Projektu 100. Hodnocení: 5
Vynález zkázy
Vynález zkázy
Sci-Fi / Fantazie / Rodinný / Dobrodružný
Československo, 1958 , 78 min.

Režie: Karel Zeman
Scénář: Karel Zeman, František Hrubín
Kamera: Jiří Tarantík
Hudba: Zdeněk Liška
Herci: Arnošt Navrátil, Lubor Tokoš, František Šlégr, Miloslav Holub, Václav Kyzlink, Jana Zatloukalová

Česká premiéra: 30.07.2015

Hodnocení: 10/10
Nová, digitálně zrestaurovaná verze legendárního Vynálezu zkázy se dočkala po více jak půl století od svého vzniku obnovené premiéry na jubilejním padesátém ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Jde po filmech Okno do dvora, Perný den a Klub rváčů o čtvrtý titul z letošní nabídky dlouhodobé filmové přehlídky Projekt 100, který na filmová plátna vrací reprezentativní kousky filmové historie. Vynález zkázy můžeme hned v úvodu s klidem označit za dílo přelomové, představující to nejlepší z bohaté tradice českého, tehdy československého filmu. 

Arnošt Navrátil ve filmu  / Vynález zkázyVypravěčem příběhu je inženýr Šimon Hart (Lubor Tokoš), který nás zavádí do časů počínající průmyslové revoluce v devatenáctém století, kdy lidstvo bylo teprve na počátku doby převratných vědeckotechnických vynálezů. Profesor Roch (Arnošt Navrátil) pracuje na objevu látky, která dokáže uvolnit obrovskou sílu, kterou je potřeba spoutat, aby mohla sloužit lidem. Profesora i s inženýrem Hartem ale v ponorce unese zlotřilý hrabě Artigas (Miloslav Holub) na svůj ostrov v moři, kde nechá naivního profesora nevědomky pracovat na vynálezu zkázy, který může zničit celý svět. Inženýru Hartovi se s pomocí zachráněné trosečnice Jany (Jana Zatloukalová) podaří pomocí balónu vyslat varovný signál lidstvu. Zkáze nakonec zabrání sám jeho vynálezce, prozřevší profesor. 

Prostinký děj filmu režiséra a výtvarníka Karla Zemana vycházející ze stejnojmenného románu Julese Vernea je tu až druhotný. Dobrodružná verneovka byla pro vynalézavého tvůrce jen záminkou k prezentaci jeho vlastní šikovnosti, vynalézavosti a objevnosti především v trikové oblasti. Dohromady tu spojil hraný, animovaný a trikový film. Klíč k úspěchu jeho adaptace byl v jeho přístupu k této látce, kterou oživil přesně v duchu původních knižních ilustrací francouzských malířů Rioua a Benetta.

Lubor Tokoš, Jana Zatloukalová ve filmu  / Vynález zkázy Tyto ilustrace ve formě rytin pak Zeman "překopíroval" na filmový pás pomocí podobně šrafovaných maleb, malovaných kulis i rekvizit a kostýmů. Kouzlo, které prožívali čtenáři při čtení Verneových utopií, se tak díky Zemanovu vhodně zvolenému klíči k výtvarné stylizaci ve filmové podobě nezmenšilo ani nezmizelo, jako tomu obvykle v literárních adaptacích bývá. Naopak naivitu i poetičnost předlohy přetlumočil s podobně naivistickou poetičností, která ve své době okouzlila celý svět. A Vynález zkázy okouzluje dodnes. 

Zeman Vynález zkázy celý realizoval v tehdejších gottwaldovských ateliérech doslova na koleně. Právě zde s pomocí animátorů natočil úžasné podmořské scény s ponorkami, souboje se žralokem i chobotnicí, mořskými šlapadly a mnohé jiné. Trikové scény zde v tehdejších podmínkách a při tehdejších možnostech dovedl ke svému vrcholu jen s těmi nejjednoduššími maketami a modely letadel, lodí a vlaků. Kombinace těchto malovaných a šrafovaných kulis s živým hercem je dodnes naprosto jedinečná a těžko ji lze k něčemu nebo někomu přirovnávat. Snad jen průkopník filmové fantazie Georges Méliès byl jedním ze Zemanových vzorů a předchůdců.  

Miloslav Holub, Arnošt Navrátil, František Šlégr ve filmu  / Vynález zkázyKromě jedinečné výtvarné podoby působí pak dějová linie Vynálezu zkázy jako kombinace Karla Čapka (podobně humanisticky varovné poselství Krakatitu) a Jamese Bonda. Zlotřilý hrabě Artigas, toužící pomocí ničivé zbraně ovládnout svět, by si mohl podat ruce s mnoha padouchy z pozdějších bondovek typu Dr. No a dalšími. Vynález zkázy je vůbec první verneovkou, kterou Zeman zfilmoval a v podobném duchu pak ještě natočil i další verneovky Ukradená vzducholoď a Na kometě. Kromě vytvárné složky je pak u Vynálezu zkázy ještě potřeba zmínit humorný nadhled jeho scenáristů, kterými kromě samotného režiséra byli ještě František Hrubín, Milan Vácha a Jiří Brdečka. Vynález zkázy by byl také nemyslitelný bez hudební složky, za kterou stál náš patrně největší skladatel filmové hudby Zdeněk Liška.

Vynález zkázy je dílo průkopnické, jedinečné a nesmrtelné, které sklidilo zasloužený úspěch už v době svého vzniku, když posbíralo řadu cen, jmenovitě Velkou cenu v soutěži hraných filmů v Bruselu na EXPO 1958, cenu francouzských filmových kritiků, Křišťálovou cenu Francouzské filmové akademie, Cenu československé filmové kritiky a také Státní cenu Klementa Gottwalda 1959. Vynález zkázy bez diskuse patří ke zlatému fondu československé i světové kinematografie. 
Fotografie z filmu  / Vynález zkázyPro úplnost ještě dodejme, že Vynález zkázy byl digitálně restaurován v rámci projektu Čistíme svět fantazie, společného projektu Nadace české bijáky, Muzea Karla Zemana a České televize. Jeho cílem je v průběhu tří let digitálně zrestaurovat vybrané filmy Karla Zemana do nejvyšší možné kvality, uvést je na velkých filmových plátnech a vdechnout jim tak znovu život. Projekt vzniká za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Státního fondu kinematografie.

Diváci se do tohoto projektu mohou zapojit přispěním do veřejné sbírky na číslo účtu107-5652650247/0100 případně zasláním SMS v ceně 30 Kč ve tvaru DMS BIJAKY na číslo 87 777. Při zaslání jedné SMS (DMS ROK BIJAKY) bude na účet Čistíme svět fantazie pravidelně každý měsíc po jeden rok přicházet hodnota jedné zaslané DMS.



Trailer digitálně zrestaurovaného filmu Vynález zkázy


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY