Zemřel "Doktor Živago" Omar Sharif

Vydáno: 10.07.2015 17:20 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 83 let dnes zemřel legendární egyptský herec Omar Sharif, mezi jehož nejznámější filmy patří takové kousky jako Doktor Živago, Lawrence z Arábie nebo Funny Girl.
Podle oficiální zprávy uveřejněné televizní stanicí byl příčinou smrti Omara Sharifa infarkt. U herce byla navíc diagnostikována alzheimerova nemoc, což potvrdil jeho syn Tarek Sharif. Sharif se narodil v roce 1932 v egyptské Alexandrii jako Michel Shalhoub. Příjmení Sharif znamená v arabštině "vznešený". Nejdříve studoval matematiku a fyziku a krátce pracoval ve dřevařské firmě svého otce. S filmem přišel do styku už v roce 1954.

Peter O'Toole, Omar Sharif ve filmu Lawrence z Arábie / Lawrence of ArabiaSharifa proslavila průlomová role v jednom z klasických velkofilmů šedesátých let, legendárním Lawrenci z Arábie. Za něj pak také získal svou jedinou oscarovou nominaci za nejlepšího herce ve vedlejší roli a Zlatý glóbus. Ten získal i za svou životní roli ve filmu Doktor Živago. Z rolí v historických velkofilmech se pak vymanil po boku Barbry Streisand v muzikálu Funny Girl. Sharif byl aktivně činný až do své smrti. Z pozdějších rolí stojí za zmínku například film Můj učitel Ibrahim nebo Vikingové.

Sharif byl jednou ženatý s herečkou Faten Hamama, s kterou se seznámil při natáčení filmu The Blazing Sun v roce 1953, a která mimochodem zemřela také letos. S ní měl jediného syna Tareka, který se s otcem objevil jako osmiletý v Lawrenci z Arábie. Rozvedli se v roce 1974. Herce přežil jeho syn a dva vnuci. Slavný Egypťan zemřel v Káhiře. Bylo mu 83 let.

Originální trailer filmu Lawrence z Arábie




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY