Blu-ray recenze: Talentovaný pan Ripley

Vydáno: 02.06.2015 18:59 - Ivan Hladík | foto: facebook tvůrce

Dávno předtím, než se Matt Damon stal vysmívaným a karikovaným hercem, natočil jeden ze svých nejlepších filmů. Talentovaný pan Ripley nyní přichází na Blu-ray, aby ho mohli poznat i ti, kdo před šestnácti lety ještě na filmy moc nebyli.

Talentovaný pan RipleyRecenzoval/a Ivan Hladík dne 02.06.2015 18:59. Dávno předtím, než se Matt Damon stal vysmívaným a karikovaným hercem, natočil jeden ze svých nejlepších filmů. Talentovaný pan Ripley nyní přichází na Blu-ray, aby ho mohli poznat i ti, kdo před šestnácti lety ještě na filmy moc nebyli. Hodnocení: 3.5
Puntičkář a podle slov kolegů také pedant (řečeno však s úsměvem a pochopením) Anthony Minghella si užíval ovace diváků a kritiky na jeho snímek Anglický pacient jen krátce. Okamžitě po jeho dokončení si napsal scénář a chopil se režie u filmu, který převádí na plátno (už podruhé) první díl populární série spisovatelky Patricie Highsmith.

Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law ve filmu Talentovaný pan Ripley / The Talented Mr. RipleyTalentovaný pan Ripley se dočkal svého prvního zpracování už v roce 1960, kdy ho zfilmoval francouzský režisér René Clément pod názvem V plném slunci. Hlavní roli tehdy vytvořila vycházející hvězda evropského filmu Alain Delon. Titulní postavu mladíka, který využije příležitosti a vydává se za svého zámožného přítele, svěřil Mattu Damonovi, jehož dětsky nevinná tvář, skrývající životní protřelost a až chorobnou ctižádost, přesně odpovídala dvojznačnosti literárního pana Ripleyho.

I v dalších úlohách se objevují známí a především přesně obsazení herci – Gwyneth Paltrow (začínající spisovatelka Marge), Jude Law (znuděný dědic loďařského impéria Dickie Greenleaf) a také Cate Blanchett, jež ztělesňuje připsanou postavu bohaté Američanky Meredith. Určitě potěší také Philip Seymour Hoffman v roli Freddieho Milese.

Gwyneth Paltrow, Jude Law, Matt Damon ve filmu Talentovaný pan Ripley / The Talented Mr. RipleyKriminálně - dobrodružný podtón příběhu v Minghellově verzi ustupuje vývoji hlavního hrdiny, který je stejně tak mladíkem plným nadání jako chladnokrevným zabijákem. V tomto bodě se pak názory diváků různí – někteří vidí jako hlavní přínos filmu Juda Lawa a o Damonově herectví říkají, že roli nezvládl. Jiní naopak považují Ripleyho za jeho zásadní roli. Tempo filmu je rozvláčné, plíživé a díky tomu si plně vychutnáme proměnu Damona. Jeho imitátorský talent je chvíli zábavný, aby z něj vzápětí mrazilo. Pokud jste film neviděli, určitě stojí za to tento fakt napravit.

BLU-RAY:

BD obal filmu Talentovaný pan Ripley / The Talented Mr. RipleyU kvality filmu také Blu-ray verze končí. Titulní artwork nenabízí nic jiného než oficiální poster k filmu, tedy ústřední trojici hrdinů. Také tu najdeme zmínku o pěti nominacích na Oscara, což má neznalé přesvědčit o tom, že film stojí za to. Na zadní straně pak najdeme anotaci a obsazení, informaci o přístupnosti od patnácti let a avízo na dva chudé bonusy. Toť vše, v klasické modré krabičce.

Jediné, co film povyšuje, je kvalitní přepis do HD a zvuk. Poměr zůstává dle originálu v poměru 1,85:1. Originální zvuk najdeme v DTS-HD Master Audio 5.1, česká stopa kupodivu získala DTS-HS Master Audio 5.1. Bonusové materiály jsou oproti tomu velmi chudé – obojí pouze v SD, jak originální trailer z roku 1999, tak film o filmu, který má jen něco přes dvacet minut. Plusem bonusů jsou české titulky.

ZÁVĚR:

Z tohoto Blu-ray budou mít radost především Damonovi fanoušci, kteří si mohou doplnit sbírku kvalitní kopií dobrého filmu. Sběratelé a fajnšmekři, kteří nakupují disky kvůli bonusům, případně obalům, budou zklamaní. Vyšší hodnocení je tak za film, nikoli za jeho Blu-ray podobu.

Oficiální trailer filmu Talentovaný pan Ripley


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Matt Damon je vysmívaný herec? no to jsou věci ... (Anonym, 02.06.2015 21:29) Reagovat

    Matt Damon je vysmívaný herec? no to jsou věci tohle.... jestli si to nepletete s Cagem..

    • Re: Matt Damon je vysmívaný herec? no to jsou věci ... (Ivan Hladík, 03.06.2015 14:56) Reagovat

      Ačkoliv Matt Damon je jedním z mých oblíbenců, je nutno přiznat, že v domovských Státech bývá často terčem parodií a vtípků, které sám bere s humorem. Za všechny jeden příklad - pusťte si Team America: World Police z roku 2005 ;)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY