Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 20. 3. 2015 - 26. 3. 2015

TV tipy: Začátek jara ve společnosti náročnějších dramat

Vydáno: 20.03.2015 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Astronomický začátek jara jako by vyháněl diváka ven, neboť v televizi tentokráte nenajde žádnou zásadní premiéru a zavděk musí vzít několika zajímavými, povětšinou ale evropskými a náročnějšími dramaty. I ta ale mnohé potěší.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Dita Saxová (pátek 20. 3., ČT art, 22.15 - 00.00)

Plakát filmu  / Dita SaxováČeskoslovenské psychologické drama, které je adaptací románu Arnošta Lustiga, jenž napsal i scénář, sice nepatří k tomu nejlepšímu, co v daném období vzniklo, přesto stojí za vidění a nikoho neurazí. Režírující Antonín Moskalyk sice tvoří odpovídající temnější atmosféru a opírá se o tradičně silný příběh, selhává ovšem ve stylu vyprávění, práci s emocemi a nastoleném tempu, které je přece jen dost rozvláčné. Nezklamou ovšem herecké výkony, které odvádějí třeba Bohuš Záhorský, Karel Höger nebo Martin Růžek, jedinou výjimkou je titulní Krystyna Mikolajewská, jež sice svou hrdinku obdařila určitou tajemností, zároveň je dost nevýrazná a místy toporná. Lehce nadprůměrný a ne tak často vysílaný snímek.

Synopse: Osmnáctiletá Dita Saxová (Krystyna Mikolajewská) přežila hrůzu koncentračních táborů, zůstala ale na světě sama. Mlčenlivá a téměř neprůbojná dívka se však nedokáže orientovat v poválečné společnosti, v níž opět bují bezohlednost a snahy o zisk, a kde na ni čekají jen další zklamání. 

Zajímavost: Na MFF v San Sebastianu získal snímek Stříbrnou mušli.

Ukázka z filmu Dita Saxová
Fortapaš (Fortapàsc) (sobota 21. 3., ČT art, 00.25 - 02.15)

Plakát filmu Fortapaš / FortapàscNejen u nás prakticky neznámé italské krimidrama zaujme především svou autenticitou. Režírujícímu Marcu Risimi se totiž povedlo zachytit atmosféru osmdesátých let tak dokonale, že to vypadá, jako by byl film v té době i natočen. Nechybí tu ani silný a atraktivní mafiánský příběh, sympatická ústřední postava a celkově syrové pojetí. V hlavní roli se objeví velmi dobrý Libero De Rienzo, jemuž dělají společnost třeba Valentina Lodovini, Michele Riondino nebo Massimiliano Gallo. Připravte se ale na velké množství dialogů s typicky italskou "kulometností", takže se může stát, že občas nebudete tzv. stíhat. Hodně zajímavý evropský kousek.

Synopse: Giancarlo Siani (Libero De Rienzo) je ambiciózní mladý novinář, který se v zájmu lepší pozice v redakci pouští do sledování některých významných mafiánů. Brzy začíná rozplétat klubko souvislostí mezi organizovaným zločinem a vysokou politikou, což neváhá zveřejnit. Je jasné, že místo slávy na něj čeká boj o život. 

Zajímavost: Film vychází ze skutečných událostí, které se odehrály v Neapoli.

Originální trailer filmu Fortapaš / Fortapàsc
Skvělý plán (Un plan parfait) (sobota 21. 3., Nova, 11.25 - 13.30 / neděle 22. 3., Nova Cinema, 09.30 - 11.15)

Plakát filmu Skvělý plán / Un plan parfaitVelice příjemná francouzská romantická komedie není nijak originální, přesto splní svůj účel. Režírující Pascal Chaumeil si byl dobře vědom, že má k dispozici předvídatelný příběh s pohádkovými prvky a zaměřil se spíše na pohodovou atmosféru, svěží tempo a především v rámci možností bohatou výpravu, v níž se střídají lokace a chvílemi se snímek mění v trošku dobrodružnou podívanou. Dobrou volbou bylo i obsazení klíčových rolí, které ztvárnili solidní a hlavně sympatičtí Dany Boon a Diane Kruger, mezi nimiž bez problému funguje potřebná chemie. Naprosto ideální podívaná na víkendové odpoledne.

Synopse: Mladá Isabelle (Diane Kruger) dodržuje rodinnou tradici, podle které je šťastné vždy až druhé manželství. Když si tedy chce vzít svou lásku, zubaře Pierra (Robert Plagnol), musí prožít jeden "nepodařený" vztah. Její sestra ji tak pošle do Dánska, kde se může vdát a hned rozvést. Plán ale selže, protože po internetu domluvený ženich nedorazí. V letadle se seznámí s reportérem Jeanem-Yvesem (Dany Boon), čímž se spustí kolotoč nečekaných situací, z nichž se jí zatočí hlava a bude tak muset přehodnotit, s kým chce vlastně jít k oltáři. 

Zajímavost: Hudbu k snímku složil Klaus Badelt.

Originální trailer filmu Skvělý plán / Un plan parfait
Pravidla mlčení (The Company You Keep) (sobota 21. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.25)

Český plakát filmu Pravidla mlčení / The Company You KeepV zahraničí o něco lépe přijímaný thriller režiséra Roberta Redforda potěší nejvíc právě jeho fanoušky. Hollywoodská legenda tu znovu volí klasicky oldschoolový styl evokující podobné žánrovky sedmdesátých let, takže klade důraz na pečlivé budování příběhu, paranoidní atmosféru a rozvláčné tempo. V tomto případě to ale tolik nefunguje, protože politický přesah je dost křečovitý, téma není až tak silné a místy se vkrádá nepříjemná nuda. V mírně nadprůměrné rovině tak snímek udržuje především hvězdné obsazení, v němž se krom samotného tvůrce objeví Shia LaBeouf, Susan Sarandon, Nick Nolte, Julie Christie, Anna Kendrick nebo Brendan Gleeson. Jelikož příliš nadšená není ani naše recenze, je jasné, že ke sledování je třeba hodně tolerance.

Synopse: Jim Grant (Robert Redford) je právník a osamělý otec žijící v poklidu na předměstí New Yorku. To vše se ale radikálně změní, když mladý a průbojný reportér Ben Shepard (Shia LaBeouf) odhalí jeho skutečnou identitu bývalého protiválečného radikála hledaného v sedmdesátých letech pro vraždu. Najednou mu je v patách celá FBI a on se vydává za osobou, která jako jediná může jeho jméno očistit. Shepard si ale až příliš pozdě uvědomí, že mu na tom všem cosi nesedí.

Zajímavost: K datu premiéry filmu bylo obsazení složeno ze čtyř držitelů Oscara a pěti herců, kteří na něj byli nominováni.

Český trailer filmu Pravidla mlčení / The Company You Keep
Vojna a mír II: Nataša Rostovová (Voyna i mir II: Natasha Rostova) (sobota 21. 3., ČT2, 20.10 - 21.45)

Plakát filmu Vojna a mír II: Nataša Rostovová / Voyna i mir II: Natasha RostovaDruhá čtvrtina monstrózní adaptace románu Lva Tolstého je ve své podstatě úplně stejná jako ta první, jen v ní chybí velkolepé bojové scény. Režírující Sergej Bondarčuk se tentokrát musel zaměřit na niterné vztahy mezi postavami, k čemuž využil perfektní a nápaditou kameru (která ale svými "first person" pohledy může být malinko únavná) a především opulentní výpravu, z níž přechází zrak a scény z plesu díky ní z hlavy jen tak nedostanete. Nechybí samozřejmě přesné a výborné výkony mimo jiné Ljudmily Saveljevy, Vjačeslava Tichonova, Olega Tabakova nebo samotného tvůrce. I délka je v tomto případě přiměřená, takže není nač si stěžovat. Absolutní klasika.

Synopse: Na svém prvním velkém plese se Nataša Rostovová (Ljudmila Saveljeva) seznámila s knížetem Andrejem Bolkonským (Vjačeslav Tichonov). Ten teď přichází do domu Rostovových žádat o její ruku. Získává svolení, ale svatba je z několika důvodů odložena o celý rok. Vše se ovšem komplikuje, když se se zoufalou láskou k Nataše svěří Anatol Kuragin (Vasilij Lanovoj). Dívka tak najednou o sňatku začíná pochybovat.

Zajímavost: Celý snímek získal Oscara za nejlepší zahraniční film.

Ukázka z filmu Vojna a mír II: Nataša Rostovová / Voyna i mir II: Natasha Rostova
Penelope (Penelope) (sobota 21. 3., ČT1, 21.55 - 23.35)

Plakát filmu Penelope / PenelopeBritsko-americká fantasy komedie s romantickými prvky odzbrojí diváka svou upřímností, milou bizarností a velkou porcí nadsázky. Režírující Mark Palansky je sympatický také tím, že se snaží vyhýbat klišé, případně je využít trošku jinak, než jsme zvyklí, čímž celý už tak zajímavý příběh ještě oživuje. Za zmínku stojí i překvapivá nekorektnost, co se humoru týče. V hlavních rolích excelují Christina Ricci a James McAvoy, vedle nichž se neztratí ani Reese Witherspoon, Catherine O'Hara nebo Peter Dinklage. Vysloveně zamrzí jen uspěchaný konec a určitá prvoplánovost.

Synopse: Dcera z bohaté rodiny Penelope Wilhern (Christina Ricci) trpí tajnou rodinnou kletbou, která jí přičarovala prasečí rypák. Ta bude zlomena jen tehdy, až si ji vezme někdo, kdo bude mít stejně jako ona modrou krev. Čeká tak ukrytá v rodinném sídle, až jí rodiče vyberou vhodného nápadníka. Do toho všeho chystá ďábelský plán bulvární novinář Lemon (Peter Dinklage), který o všem ví a touží po fotce dívky. Proto najímá okouzlujícího hazardního hráče Maxe (James McAvoy), který to má splnit. Tím ale situaci ještě víc zamotá.

Zajímavost: Nasazování nosu na obličej Ricci trvalo hodinu a půl.

Oficiální trailer filmu Penelope / Penelope
Submarino (Submarino) (sobota 21. 3., ČT art, 22.40 - 00.30)

Plakát filmu Submarino / SubmarinoPět let staré dánsko-švédské drama jen potvrdí, co se o severské kinematografii a kultuře obecně říká. Režisér Thomas Vinterberg totiž natočil syrovou, temnou, depresivní a drsnou podívanou, která je až nepříjemně realistická a autentická. Vizuální stránka je naprosto fantastická, stejně jako všechny výkony u nás neznámých tváří. Logicky se tak dočkáte velmi silných emocí, které ve vás zůstanou hodně dlouho. Teoretikům tak může vadit jen to, že autor, který je spoluzakladatelem manifestu Dogma 95, se tu od jeho pravidel dost odklání. Výtečná záležitost, což potvrzuje i naše recenze.  

Synopse: Nick (Jakob Cedergren) a jeho mladší bratr se protloukají životem poznamenaným nešťastnou událostí v dětství. Nick se právě vrátil z vězení a zdá se, že mimo pití piva a návštěvy posilovny ho nic nebaví. Jeho sourozenec pečuje po smrti své ženy o malého synka, před nímž se snaží veškerá tajemství skrýt, což se mu moc nedaří. Na pohřbu matky se všichni sejdou a osudově propojí své životy. 

Zajímavost: Snímek je inspirován stejnojmenným románem Jonase T. Bengtssona.

Oficiální trailer filmu Submarino / Submarino
Krev zmizelého (pondělí 23. 3., ČT2, 21.50 - 00.00)

Plakát filmu  / Krev zmizeléhoTuzemské válečné drama nejvíce doplácí na to, že je do celovečerní podoby sestříháno z původní čtyřdílné minisérie. Režírující Milan Cieslar se sympaticky snažil, jenže vše působí dost překotně, je tu hodně postav a je zkrátka znát, že některé linie potřebují více prostoru. Škoda je i to, že se nevyhnul přílišnému patosu. Na druhou stranu tu jsou jistoty v podobě silného příběhu z pera Vladimíra Körnera, solidní výprava a výtečné obsazení v čele s na Českého Lva nominovanou Vilmou Cibulkovou

Synopse: Krátce po začátku druhé světové války utíká baltský šlechtic Arno von Lieven (Václav Jiráček) před sovětskou hrozbou do finské války. V jednom z bojů je ale raněn a převezen do německého lazaretu, kde mu život zachrání Češka Helga (Vilma Cibulková), do níž se zamiluje. Prožívají vášnivý románek, jenže Arno je povolán zpět na frontu. Z krátkého vztahu se ženě narodí dcera Dorli (Ester Geislerová), která se pro ní stává jediným smyslem života.

Zajímavost: Natáčení probíhalo v Kryštofově údolí.

Originální trailer filmu Krev zmizelého
Červená pustina (Il deserto rosso) (úterý 24. 3., ČT art, 23.05 - 01.00)

Plakát filmu Červená pustina / Il deserto rossoU nás ne moc často uváděné italsko-francouzské drama natočil klasik Michelangelo Antonioni. Ten se v něm spoléhal především na zajímavou vizuální stránku, v níž si pohrál s kompozicí jednotlivých nádherných obrazů, barevným laděním a odstíny a vymyslel dost netradiční kontrasty, čímž učinil z filmu jedinečný zážitek. Ten ještě umocňují netradiční industriální zvukový doprovod a depresivní atmosféra. Příběh je v tomto případě trošku podružný a je nutné ho hledat. V hlavních rolích nezklamou Monica Vitti a Richard Harris. Trošku náročnější kousek.

Synopse: Giuliana (Monica Vitti) je manželkou ředitele továrny, která po autonehodě trpí depresemi a chronickou úzkostí. Před manželem se ale své stavy snaží skrývat a uplatnit se v podnikání s doplňky interiéru. Jenže ani práce, milenec, manžel a přátelé jí nepomáhají najít životní uspokojení a ona do své nemoci propadá stále hlouběji.

Zajímavost: Na MFF v Benátkách získal film Zlatého lva.

Originální trailer filmu Červená pustina / Il deserto rosso
Burton a Taylorová (Burton and Taylor) (čtvrtek 26. 3., ČT art, 20.20 - 21.45)

Plakát filmu Burton a Taylorová / Burton and TaylorBritské televizní životopisné drama se zabývá komplikovaným vztahem dvou hereckých idolů. Režírující Richard Laxton se velmi sympaticky vyhnul prvoplánové bulvarizaci, ale snažil se věcně vyprávět příběh jejich vztahu a netlačit moc na divácké city. K dispozici bohužel dostal jen průměrný scénář, který je místy zkratkovitý a chybí mu kontroverze, po níž toto téma přímo volá. To je ale vyváženo vynikajícími výkony ústředních Dominica WestaHeleny Bonham Carter. Chcete-li se dozvědět něco o partnerství hollywoodských ikon, je tohle ideální začátek k získávání dalších informací.

Synopse: Jedno z broadwayských divadel připravuje v roce 1983 novou inscenaci, v jejíž hlavních rolích by se měli objevit Elizabeth Taylor (Helena Bonham Carter) a Richard Burton (Dominic West). Oznámení vyvolává mediální poprask a spekulace, zdali se bývalí dvojnásobní manželé hodlají dát znovu dohromady. Každý z nich ale toto šílenství snáší zcela jinak. 

Zajímavost: Snímek se natáčel pouhých osmnáct dní.

Upoutávka na film Burton a Taylorová / Burton and Taylor

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: The Toxic Avenger (30.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Michael Gambon (28.09.2023 15:06 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (21.09.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Blue Beetle představuje málo známého komiksového latino hrdinu (22.08.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Kazma a Blue Beetle jsou vocasy na tripu (16.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Xolo Maridueña je Blue Beetle (12.07.2023 12:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu