Soundtrack: komiksový Kingsman: Tajná služba

Vydáno: 07.03.2015 11:25 - Alžběta Fridrichová | foto: facebook tvůrce

Režisér Kick-Ass se vrací s další dobrodružnou podívanou, na které si pošmáknou zejména milovníci komiksů. A i po hudební stránce se Kingsman vydařil nad očekávání. Henry Jackman si na něm rozhodně vylepšil reputaci.
Matthew Vaughn a Henry Jackman jsou parťáci už od Kick-Ass, což vlastně není tak docela dlouho. Když ale vezmeme v úvahu, že Jackman je mezi skladateli pořád ještě docela nováček, najednou se zdá, že se nám tu rodí další a rozhodně ne neobvyklé spojenectví. Většina předních režisérů má svého hudebního kouzelníka, u něhož vždycky sází na jistotu - Burton a ElfmanCameron a HornerMendes a Newman, pochopitelně Spielberg a Williams, a takhle bychom mohli pokračovat.

Vaughn tentokrát spojil vedle Jackmana síly ještě s Matthewem Margesonem, což se nakonec ukázalo jako krok správným směrem. Loňský Captain America: Návrat prvního Avengera se Jackmanovi totiž vůbec nepovedl, zato Kingsman je úplně někde jinde.

Samuel L. Jackson, Colin Firth ve filmu Kingsman: Tajná služba / Kingsman: The Secret ServiceSedmnáct tracků čítající album odstartuje skladba Manners Make the Man velmi dynamickým motivem, kterému zpočátku dominují žestě, k nimž se v druhé polovině přidá ještě smyčcová sekce. Následující The Medailon výrazně ubírá na tempu a rozvíjí jednoduchou melodii na klavír. První dvě skladby značně připomínají Desplatovu práci na Relikviích smrti.

Od trojky Valentine, která je tématem hlavního záporáka, se připojují také syntetizátory a hudba dostává najednou úplně jiný rozměr. Stejný efekt vytváří elektronika i v tracích Shame We Have to Grow Up a Curious Scars And Implants. Ve skladbě To Becoming A Kingsman se vrací klavír a opakuje se hlavní téma z úvodu alba.

V Pick A Puppy na začátku sice znovu zazní hlavní heroický motiv, ale v závěru se objevuje elektrická kytara a pocitově je skladba najednou daleko temnější, stejně jako třeba Toast To a Kingsman. S trackem Skydiving konečně dojde na pořádnou akci. Burácející horny, výrazné perkuse a gradující dynamika vytváří dobrodružnou atmosféru, která se ještě stupňuje ve skladbě Calculated Infiltration.

Taron Egerton, Michael Caine ve filmu Kingsman: Tajná služba / Kingsman: The Secret ServiceA něco si skladatelé schovali i na samotný závěr. Poslední skladba s názvem Finale má geniální kytarový začátek, po němž si vychutnáte ústřední motiv v šíři a hloubce celého symfonického orchestru a během necelých čtyř minut zazní ve skladbě postupně všechny výjimečné okamžiky soundtracku.

Jestli se vám líbil soundtrack k filmům X-Men: První třída nebo Kick-Ass, z Kingsmana budete nadšení. OSTčko prochází během filmu znatelným vývojem, a i když se často opakuje hlavní téma, album rozhodně nepůsobí jednolitě a nabízí spoustu pozoruhodných momentů. Soundtrack si vystačí i sám, ale v kontextu filmu si ho rozhodně víc užijete.

Henry Jackman & Matthew Margeson - Skydiving


Album: Henry Jackman & Matthew Margeson - Kingsman: The Secret Service OST
Celkový čas: 
57:46
Skladby: Manners Maketh Man // The Medallion // Valentine // To Become A Kingsman // Pick A Puppy // Drinks With Valentine // Skydiving // Shame We Had To Grow Up // Kentucky Christians // Curious Scars And Implants // Toast To A Kingsman // An 1815 Napoleonic Brandy // Eat, Drink, And Paaaaarty // Calculated Infiltration // Out Of Options // Hand On The Machine // Finale.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY