TV tipy: Správci osudu pořádají zátah na evropská dramata

Vydáno: 27.02.2015 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Pokud se rozhodnete přelom února a března trávit u televize, dočkáte se hned několika ne tak známých evropských dramat, která uspokojí náročnějšího diváka. Jednoznačnými lákadly jsou ale premiéry Správců osudu a akčního Zátahu.
Kým sa skončí táto noc (pátek 27. 2., ČT art, 22.10 - 23.40)

Plakát filmu  / Kým sa skončí táto nocPrakticky neznámé československé psychologické drama je typickou ukázkou tehdejší tzv. Nové vlny. Režírující Peter Solan se v něm zaměřil na vykreslení dobové atmosféry nočního klubu a běžný život jeho návštěvníků, tudíž tu chybí jakýkoli ucelený příběh, ale jde spíš o sled jednotlivých působivých scének. Samozřejmostí jsou i výtečné výkony všech herců, mezi nimiž poznáte třeba Stana Dančiaka, Mariána Labudu nebo Júlia Pántika. Nic víc nečekejte, protože snímek je o celkovém ladění a jeho přenosu na diváka, což se tvůrci povedlo na výbornou. Hodně raritní záležitost. 

Synopse: Jedné noci se v přepychovém nočním podniku v Tatrách nezávisle na sobě sejdou dva mladí úředníci, kteří si na tento bezstarostný čas šetřili celý rok, dva mladí instalatéři hledající erotické povyražení, stavební mistr, který zpronevěřil výplatu celému podniku a neuznaný vynálezce a bývalý major britské armády, kterého těžké poválečné časy dovedly až k alkoholismu. Pro všechny bude tahle noc hodně dlouhá a přejí si, aby nikdy neskončila.

Zajímavost: Dialogy vznikaly improvizací a byly snímány dvěma kamerami z různých úhlů a kontaktním zvukem, což bylo ve slovenském filmu novátorské.

Originální trailer filmu Kým sa skončí táto noc

Sissi (Sissi) (sobota 28. 2., ČT1, 21.25 - 23.07)

Plakát filmu Sissi / SissiV zahraničí populárnější a také lépe hodnocené rakouské romantické drama je interpretací osudů slavné císařovny a z historického hlediska ho nelze brát úplně vážně. Režírující Ernst Marischka zaujme především tehdy populární a tradiční barevností, velkolepou výpravou a opulentními kostýmy, z nichž místy přechází zrak. V hlavní roli se navíc mohl spolehnout na krásnou, charismatickou a výbornou Romy Schneider, která zastínila úplně všechny a v divácké paměti utkví nejvíc. Jinak jde ale o lehce nadprůměrnou přeslazenou podívanou, která je místy dost naivní až pohádková. Jako víkendová oddechovka film ale funguje, i když potěší asi spíše ty dříve narozené.

Synopse: Arcivévodkyně Sofie (Vilma Degischer) hledá vhodnou ženu pro svého syna, rakouského císaře Franze Josefa (Karlheinz Böhm). Vyhlédne si nejstarší dceru své sestry Ludoviky (Magda Schneider) Nené (Uta Franz), které na zámek, kde se mají seznámit, doprovází i mladší dcera Sissi (Romy Schneider). Právě ona císaři učaruje, což může být vážný problém.

Zajímavost: Magda a Romy Schneiderovy jsou matkou a dcerou i ve skutečnosti.

Upoutávka na film Sissi / Sissi

Ten, koho se bojíš (Den du frygter) (sobota 28. 2., ČT art, 23.15 - 00.50)

Plakát filmu Ten, koho se bojíš / Den du frygterU nás takřka neznámé dánské drama potěší jednak všechny fanoušky severských žánrovek a jednak i tím, že je v něm dost výrazná česká stopa, co se týče štábu i lokací. Režírující Kristian Levring se mohl opřít o zajímavý a netradiční příběh, který je zároveň i svéráznou komiksovou variací a pochopitelně i typicky chladnou a hutnou atmosféru. Kladem je i několik nečekaných dějových zvratů, stupňované napětí a závěrečná pointa, byť není tak působivá, jak by asi bývalo bylo záhodno. V hlavní roli září skvělý Ulrich Thomsen, jehož doplňují třeba Lars Brygmann nebo Paprika Steen. Škoda jen občasné nudy a pomalejšího tempa.

Synopse: Mikael (Ulrich Thomsen) má spokojenou rodinu, s níž žije v luxusním rodinném domě. Před nedávnem si ovšem dal pauzu v práci na ministerstvu a chce se věnovat vnitřnímu rozvoji. Z toho důvodu se rozhodne podstoupit lékařský experiment s novými antidepresivy. Netuší ale, že ta mají vedlejší účinky v podobě agresivního chování a potřeby manipulovat s ostatními.

Zajímavost: Na MFF Mar del Plata v roce 2008 získal film cenu za nejlepšího herce a nejlepší scénář. 

Český trailer filmu Ten, koho se bojíš / Den du frygter

Hotel Modrá hvězda (neděle 1. 3., Barrandov, 12.55 - 14.30 / středa 4. 3., 11.30 - 13.25)

Plakát filmu  / Hotel Modrá hvězdaČeskoslovenská okupační komedie patří k těm vůbec nejlepším, které kdy u nás vznikly a i po více než sedmdesáti letech má co nabídnout současnému divákovi. Režírující Martin Frič vytvořil pohodovou a bezstarostnou atmosféru, k dispozici dostal povedený příběh plný chytrého humoru a spoléhal se na celou řadu skvěle vypointovaných gagů. Absolutním vrcholem je ale na tehdejší dobu hvězdné obsazení, v němž nechybí mimo jiné Nataša Gollová, Oldřich Nový, Adina Mandlová, Ladislav Pešek, Theodor Pištěk, Jan Pivec nebo Ferenc Futurista. To pak rádi odpustíte i určitou jednoduchost a naivitu celého děje.  

Synopse: Zuzanka (Nataša Gollová) zdědila po vzdálené tetě hotel Modrá hvězda. Ihned do něho nakráčí a začne dělat razantní personální změny, jenže jde o zařízení patřící akciové společnosti, které nikdo zdědit nemůže. Ukáže se tedy, že dívčiným dědictvím je ve skutečnosti omšelý hotýlek stejného jména ve IV. městském okrese, čímž teprve začíná série různých omylů a nečekaných situací.

Zajímavost: Film byl poprvé uveden na Filmových žních ve Zlíně 31. 7. 1941.

Ukázka z filmu Hotel Modrá hvězda

Patrola (Posse) (neděle 1. 3., Fanda, 17.50 - 19.30 / pondělí 2. 3., 14.55 - 16.35)

Plakát filmu Patrola / PosseNejen u nás nepříliš známý western je druhým a dosud posledním režijním počinem představitele hlavní role Kirka Douglase, který se klasický žánr pokusil smísit se sociálním dramatem a politickým přesahem, což se mu podařilo tak napůl. Kvůli menšímu množství slušně natočené akce se totiž snímek trošku táhne, překypuje zbytečnými dialogy a bohužel nedisponuje ani sympatickými a jednoznačně rozdělenými postavami, což je v tomhle případě trošku problém. Ten naopak nenastává u výborné atmosféry, občasných satirických náznaků, překvapivé pointě a spolehlivých výkonů, které krom hlavní hvězdy obstarali třeba Bruce DernBo Hopkins nebo Luke Askew. Pohodová, i když trošku netradiční žánrovka.

Synopse: Maršál Nightingale (Kirk Douglas) je v čele svého oddílu v patách obávanému bankovnímu lupiči Jacku Strawhornovi (Bruce Dern) a svou snahu o jeho dopadení dává okázale najevo obyvatelům městečka, kde s ním chce skoncovat. Rád by byl totiž senátorem a každý hlas se může hodit. Události ale naberou zcela jiný směr ve chvíli, kdy se role obrátí a psanec vezme namyšleného strážce zákona do zajetí. 

Zajímavost: James Stacy se ve filmu objevil poprvé od roku 1973, kdy měl nehodu na motocyklu a přišel o levou ruku a levou nohu.

Originální trailer filmu Patrola / Posse

Správci osudu (The Adjustment Bureau) (neděle 1. 3., Prima, 21.30 - 23.45 / pondělí 2. 3., 03.25 - 05.00)

<b>Správci osudu</b>S adaptací předlohy Philipa K. Dicka před čtyřmi lety režijně debutoval zkušený scenárista George Nolfi a mnohé překvapil, neboť od počátku nasadil svižné tempo a udržoval solidní napětí a nezapomněl ani na paranoidní atmosféru, celkové prostředí, vydařenou kameru a hudbu Thomase Newmana. Podpořili ho i ústřední Matt DamonEmily Blunt, mezi nimiž funguje potřebná chemie. Ke škodě věci jsou snad jen příliš smířlivý a "sladký" konec a v závěru i méně fungující logika. Více se o jednom z nejpříjemnějších překvapení posledních let dočtete v naší recenzi.

Synopse: Nadějný politik David Norris (Matt Damon) čeká na výsledky voleb, které ho mohou dostat do senátu. První prognózy však nejsou moc příznivé, takže odejde na toaletu, kde si připravuje řeč poraženého finalisty. Ke svému překvapení však zrovna zde potká krásnou Elise (Emily Blunt), do níž se okamžitě zamiluje, jenže ztratí její telefonní číslo. Když ji zanedlouho vidí v autobusu, rozhodne se tentokrát neselhat. Jenže neví, že životy nás všech řídí Správci osudu, kteří pro něho mají naplánovanou úplně jinou kariéru, do níž Elise nezapadá.

Zajímavost: V češtině najdete povídku, z níž film vychází, pod názvem Úpraváři.

Český trailer filmu Správci osudu / The Adjustment Bureau

Tandem (Tandem) (pondělí 2. 3., ČT2, 23.30 - 01.00)

Plakát filmu Tandem / TandemMálo známé francouzské drama s komediálními prvky nepatří k těm nejreprízovanějším, což je dáno zřejmě tím, že je dost posmutnělé, nostalgické a melancholické a v některých momentech i silně realistické, neboť nabízí scény, které jsou "jako ze života". Režisér a scenárista Patrice Leconte navíc nikam nespěchal a zvolil pomalé tempo a tím pádem i větší působivost. Hlavní roli svěřil spolehlivému Jeanu Rochefortovi, s nímž ovšem drží krok i neméně skvělý Gérard Jugnot. Pokud se vám film trefí do nálady, nebudete k němu mít větších výhrad.

Synopse: Stárnoucí rozhlasový reportér (Jean Rochefort) je slavný díky konceptu soutěží z různých měst v přímém přenosu, který sám založil. Jenže teď už jeho pořad nikoho nezajímá a končí stejně jako on sám. Jeho řidič a asistent v jedné osobě (Gérard Jugnot) se však před ním tuto skutečnost snaží tajit co nejdéle, protože ví, že mu ublíží.

Zajímavost: V jedné z rolí se objeví i Rochefortův syn Julien.

Originální trailer filmu Tandem / Tandem

Chaotická Ana (Caótica Ana) (úterý 3. 3., ČT art, 23.50 - 01.45)

Plakát filmu Chaotická Ana / Caótica AnaŠpanělské mysteriózní drama z roku 2007 určitě nesedne každému, protože jeho tvůrcem je svérázný Julio Médem. To tedy znamená, že atmosféra je dost unikátní, tempo poměrně pomalé a důraz je kladen na opravdu hlubokou psychologii hlavní postavy. Autor se nevyhýbá ani dost naturalistickým momentům, takže očekávejte dost nahoty i fyzicky ne úplně příjemných scén. Samozřejmostí už pak jsou skvělá kamera, hudba i herecké výkony, jimž dominuje Manuela Vellés. Radost ale neudělají značná divácká náročnost a snaha o politický přesah. Hodně osobitá záležitost.

Synopse: Mladá dívka Ana (Manuela Vellés) žije společně s otcem (Matthias Habich) na Ibize, nyní je však nucena ostrov opustit a odstěhovat se do Madridu, aby mohla začít kariéru jako malířka. Divák se v tom momentě vrací v čase a vidí čtyři roky z jejího života. Ana postupně dokazuje, že její existence je pokračováním existence jiných žen, které tragicky zemřely ve dvaadvaceti letech.

Zajímavost: Všechny obrazy ve filmu jsou dílem režisérovy sestry Any, která 28. dubna 2001 zemřela při autonehodě.

Originální trailer filmu Chaotická Ana / Caótica Ana

Sex Pistols: Děs a běs (The Filth and the Fury) (středa 4. 3., ČT2, 22.25 - 00.10)

Plakát filmu Sex Pistols: Děs a běs / The Filth and the FuryBritsko-americký dokument jednoznačně potěší fanoušky legendární punkové skupiny Sex Pistols. Režírující Julien Temple dokázal sehnat velké množství unikátních archivních záběrů a méně známých informací, které se mu navíc podařily skvěle a svižně podat, takže divák nemá pocit nějakého zbytečného přehlcení fakty. Ten, kdo podobnému stylu tolik neholduje, by se ale neměl nudit, protože se dozví, v čem tkví význam kapely a jak moc ovlivnila hudební historii. Až na opakující se koncertní záběry s přidaným studiovým zvukem tak prakticky není co vytýkat.

Synopse: Pouhých šestadvacet měsíců existovala kapela Sex Pistols, nahrála jediné album, přesto navždy změnila tvář populární hudby. Dokument je příběhem jejího vzestupu a pádu a všeho, co následovalo po něm.

Zajímavost: Ve filmu nechybí ani autentické výpovědi členů skupiny.

Originální trailer filmu Sex Pistols: Děs a běs / The Filth and the Fury

Zátah: Vykoupení (Serbuan maut) (čtvrtek 5. 3., Prima Cool, 22.00 - 00.05 / pátek 6. 3., 02.00 - 03.35)

Plakát filmu Zátah: Vykoupení / Serbuan mautJeden z nejvzývanějších akčních snímků poslední doby opravdu potěší všechny fanoušky žánru. Režisér a scenárista Gareth Evans se v něm spolehl na videoherní koncept, diváka nezatěžoval psychologií postav, prakticky rezignoval na děj a soustředil se jen na to, co umí nejlíp - akční scény. A ty jsou vskutku vydařené, některé se dokonce dají považovat za geniální, drsné, nechybí jim potřebný náboj, adrenalin a propracované choreografie, které nepostrádají invenci a originalitu. V hlavní roli navíc uvidíte talentovaného Ika Uwaise, jenž zážitek posouvá na ještě vyšší úroveň. Bezchybná žánrovka, což potvrdí i naše nadšená recenze.

Synopse: Speciální policejní oddíl má proniknout do přísně střeženého činžovního domu na předměstí Jakarty a zatknout šéfa gangu, který obývá horní patro. Tým je ale prozrazen, čehož hledaný využívá a vyhlásí, že kdo z nájemníků pomůže policisty zabít, bude bydlet zadarmo. V tu chvíli začne nefalšovaný boj o přežití.

Zajímavost: Poslední úpravy filmu dělal režisér pouhý týden před uvedením na MFF v Torontu.

Originální trailer filmu Zátah: Vykoupení / Serbuan maut


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY