Festivalové ozvěny: Noir Film Festival má svůj termín i témata

Vydáno: 13.02.2015 19:00 - Roman Kotvald | foto: International Pictures

Zachmuření muži, femmes fatales a šerosvit se vrací. A s nimi Orson Welles... Jinými slovy Noir Film Festival vstupuje do svého třetího ročníku a opět se můžeme těšit na bohatý program.
NOIR FILM FESTIVAL

Joan Crawford ve filmu  / Strait-JacketTřetí ročník přehlídky noirových filmů našel útočiště v prostorách a okolí Křivoklátu, tak jako minulý ročník. Ovšem letos mohou návštěvníci obdivovat gotický noir sladěný s atmosférou hradního prostředí. Čtyřdenní festival bude probíhat až na čtyřech místech a uvede čtyři desítky projekcí. Mimo jiné program doplní večerní projekce na nádvoří hradu, divadlo nebo koncerty, odborné přednášky na téma filmu noir a diskuze s herci a filmaři.

Různá díla národních kinematografií, které spojuje tento filmový žánr z let 1936 – 1958, budou promítána ve třech sálech a na nádvoří hradu Křivoklát ve spolupráci s Národním památkovým ústavem. Vše pak bude provázet již zmínění gotický noir, který je hlavní sekcí festivalu. Letošní ročník potěší především zaryté fanoušky Orsona Wellese, pro něž je určená výběrová retrospektiva jeho filmů. Tradiční pocty vzdá festival dvěma hollywoodským ikonám: herečce Joan Crawford a herci Johnu Garfieldovi.

Své místo už na festivalu mají projekce HBO a české/československé noiry. Pohled odjinud bude letos z Francie. Pro odlehčení jsou potom připraveny žánrové parodie a dostane se i na remaky noirových filmů. Názvy jednotlivých titulů budou odtajněny během jara.

Specifikum přehlídky nabízí spojení ojedinělého filmového zážitku v atraktivních historických prostorách středověkého hradu. Vybrané projekce budou opět uvádět známé osobnosti, tzv. festivaloví patroni. Letošním prvním ohlášeným patronem je herečka Hana Maciuchová

Festival bude probíhat 20. – 23. srpna 2015, aktuální informace pak naleznete na oficiálních stránkách zde



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY