Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Tři dny ke svobodě

Recenze: Tři dny ke svobodě

Vydáno: 19.01.2011 21:00 v sekci Recenze | Premiéry - Eduard Spáčil | foto: 2010 BIOSCOP

Russell Crowe bere spravedlnost do vlastních rukou a snaží se dostat manželku z vězení. Oscarový scénárista a režisér Paul Haggis vás u remaku francouzského dramatu Nevinná donutí napětím si kousat nehty.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Univerzitní profesor John Brennan měl všechno - ženu, syna i dům. Jednoho zdánlivě běžného rána k němu domů vtrhnou policisté a manželku Laru zatknou za vraždu své šéfové. Důkazy i rozsudek hovoří jednoznačně a veškerá odvolání jsou marná. Johnovi nezbývá nic jiného, než pokusit se svou ženu z vězení vysvobodit. Za jakou cenu?
Největší úspěchy kanadského scénáristy a režiséra Paula Haggise jsou scénář k Eastwoodovu Million Dollar Baby a jeho celovečerní režijní debut, překvapivý oscarový vítěz z roku 2006 - hysterické a tezovité, přesto emocionálně působivé drama Crash. Haggisův další režijní počin byla nečekaně umírněná, ale o to silnější temná detektivka V údolí Elah. Jeho třetí celovečerák zaskočí asi hlavně tím, že jde o remake francouzského snímku Nevinná (Pour elle) z roku 2008 s Diane Kruger v titulní roli. Že by Paulovi došly nápady?
S hodnocením remaků (tedy aspoň těch trochu smysluplných a řemeslně neodbytých) je obtíž. Je lepší věrný remake nebo osobité zpracování, které se s originálem nijak nepáře? Může být vůbec remake dobrý? Můžu hodnotit remake bez znalosti originálu? Předobraz Tří dnů ke svobodě je u nás sice dostupný, ale ne kdovíjak známý, takže ho většina návštěvníků kina nejspíš porovnávat nebude. Přesto se pokusím nastínit pohled z obou možných diváckých úhlů.
ORIGINÁLEM NEPOSKVRNĚNÝ POHLED
Námět je sice trochu ohraný, ale žena - matka rodiny jako osvobozovaný objekt působí svěžím dojmem. Stejně tak typický drsný profesionál nahrazený obtloustlým chlapíkem středního věku, který dělá jednu chybu za druhou, je zatraceně funkční změna, protože se tak o hrdinu tím víc bojíte. Víc než nějaké zásadní zvraty a překvapení se film soustředí na drobné nuance a posuny oproti tomu, co čekáte. Snímek zdánlivě nepůsobí nijak výjímečně, ale intenzivně funguje po emocionální stránce.
Nejlepší na filmu je asi to, že zvykláni předchozím dějem si v druhé polovině dokážete představit, že by to celé nemuselo dobře dopadnout. Haggis vás tak dostal přesně tam, kde vás chtěl mít. Russell Crowe možná už nedokáže nalákat diváky masově do kin (Tři dny ke svobodě v Americe krutě propadly) a těžko říct, jestli jeho seagalovské břicho je součástí ztvárňované postavy, nebo realita, ale je to stále herec, který se ve své roli rozpustí a věříte mu první poslední. I navzdory jeho akční minulosti vás pak děsí scéna, ve které se odhodlává přepadnout banku, protože tušíte, že na to jeho hrdina asi nemá.
Film působí nejen jako emocionální ždímačka, ale zároveň vás donutí přemýšlet o tom, jestli byste byli ochotni / schopni odhodlat se k podobně zoufalému činu. Jestli byste měli odvahu riskovat vše a nést následky. Tohle si opravdu nechám líbit.
PO ZHLÉDNUTÍ NEVINNÉ
Haggis k celému remaku přistupoval stylem "nech, co funguje, a uprav, co by mohlo fungovat ještě lépe". A většinou se mu to i daří. Ze začátku přidává vtipné dialogy, které od začátku sbližují diváka s manželskou dvojicí, zejména v druhé polovině pak hlavně graduje některé scény, které v originále nebyly dostatečně vytěženy. Nevinná je vlastně dost chladný snímek, zatímco Tři dny ke svobodě emocemi přetékají.
Haggis navíc silněji podkopává víru diváka v schopnosti svého hrdiny a pohrává si s možnou vinou jeho manželky. Tohle originál vůbec neřeší. Některé Haggisovy scény jsou sice už na hraně věrohodnosti a závěrečná scéna s knoflíkem, který se při vyšetřování zločinu nenašel, je už příliš vyspekulovaná a zbytečně doslovná, přesto si jeho hollywoodský update pustím asi v budoucnosti radši. Kdyby pro nic jiného, tak už pro ty půvabné štěky v podání Briana Dennehyho, Daniela Sterna, Olivie Wilde a hlavně Liama Neesona.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Cíťa (Brandon, 20.01.2011 11:10) Reagovat

    Chtěl bych laskavě požádat Spáčilovic mluvku, aby krotil svoji emocionální inkontinenci a nevnucoval čtenářům (ne)působení filmu na diváka. Nebýt to Eda, myslel bych si, že tvrzení "Paul Haggis vás u remaku francouzského dramatu Nevinná donutí napětím si kousat nehty." je slizká exkurze do análního otvoru lidí z Bioscopu (tak zaplatili lupen do kina, no a co?). U mě film rozhodně nefungoval, možná jsem necita, ale Croweova oteklá tvář zalitá potoky slz mě emocionálně neždímala a k ničemu nedonutila. A co měly znamenat ty do nebe volající nesmysly s cukrovkou? Hodnocení recenze: 60%

    • Re: Cíťa (Eda Spáčil, 20.01.2011 11:49) Reagovat

      tě ještě někdy vezmu s sebou, Brandone! :)

  • Dinosauri zazrak (BillyTheKid, 21.01.2011 13:32) Reagovat

    Jak Haggis, tak Crowe jsou uz takovymi nemotornymi dinosaury. Byt Haggis toho zase tolik nenatocil, po Crashi tak proste pusobi. Tady se oba potkali a je to proste dobrej bijak. Ja s recenzi souhlasim..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Do Varů přijede Russell Crowe (05.05.2023 12:59 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Tři dny s kmotrem mezi vlky (26.09.2014 09:00 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Předvánoční žánrová směska (16.12.2011 15:00 v Radar | TV tipy)
- Novinky na Blu-ray: 24. týden (11.06.2011 07:30 v Radar | BD a DVD tipy)
- TOP 20 ČR: Guliverovy cesty porazily Hřebejka o prsa a 3D (25.01.2011 07:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: 3. týden (20.01.2011 06:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Box office: Harry Potter totálně ovládl americká kina (21.11.2010 22:51 v Komentáře | Box office)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu