Kinopremiéry: Dárce hledá ztraceného pošťáka

Vydáno: 10.09.2014 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Druhý zářijový týden to s novinkami v kinech není až tak žhavé, neboť z jejich kvarteta v podstatě nevyčnívá vůbec žádná. Zajít tak můžete jen na další teenagerskou sci-fi, romantickou komedii, animák a tuzemské dokudrama.
Dárce (The Giver) (Bioscop)

Plakát filmu Dárce / The GiverDalší z dlouhé řady filmových adaptací tzv. young adults románů (tentokráte z pera Lois Lowry) se znovu odehrává v blízké budoucnosti a jde de facto o dystopickou sci-fi. Těžko odhadovat, čím tento bude jiný než ty ostatní (jestli vůbec něčím). Faktem každopádně je, že režisérem je poměrně protřelý Phillip Noyce a mimo ne až tak známých tváří v hlavních rolích (Brenton Thwaites, Odeya Rush) by největšími lákadly měli být dva držitelé Oscara - Meryl Streep a Jeff Bridges. Ohlasy ze zahraničí nejsou překvapivě špatné, ačkoli si snímek nevedl v kinech dvakrát uspokojivě. Uvidíme, co na to naše publikum.

Synopse: Jonas (Brenton Thwaites) vyrůstá v idylickém světě, kde existuje pouze štěstí, a jehož základem je jednotvárnost: stejné domovy, stejné oblečení, stejné rodiny. Na okraji společenství žije jediný držitel a strážce všech pravdivých vzpomínek lidstva - Dárce (Jeff Bridges). Ten odhalí Jonasovi pravdu o skutečném životě a zkušenosti předchozích generací. Mladík tak pochopí, že jeho společenství žije v iluzi dostatku a bezpečí za cenu naprosté absence citů a možnosti volby a už nedokáže žít jako dřív.

Zajímavost: Věk hlavních hrdinů byl oproti knize změněn na šestnáct (v předloze jim je dvanáct) kvůli jejich intimnějšímu vztahu.

Český trailer filmu Dárce / The Giver

Lepší teď než nikdy (And So It Goes) (CinemArt)

Plakát filmu Lepší teď než nikdy / And So It GoesAčkoli romantické komediální drama natočil v podstatě žánrový klasik Rob Reiner a v jeho hlavních rolích se objevují Michael Douglas a Diane Keaton, nejsou zahraniční ohlasy příliš příznivé a hodnocení se pohybují kolem slabého průměru. Ani finančně se mu moc nedařilo a troufnu si říci, že o jeho existenci se u nás moc neví. Nezbývá než doufat, že zmíněná šuškanda není tak úplně pravdivá a autor potvrdí, že stále ještě dokáže natočit minimálně příjemnou a nenáročnou jednohubku. Byla by škoda, kdyby se tak dobrý tým sešel u špatného filmu.

Synopse: Protivného realitního makléře Orena Littlea (Michael Douglas) nemá nikdo rád. Jemu to ale nevadí, protože je na všechny schválně nepříjemný a arogantní, neboť už chce jít do penze a mít svůj klid. Proto je zvláštní, že se mu neustále dvoří Leah (Diane Keaton), která ho zve na mojito. Jeho život se ale úplně obrátí ve chvíli, kdy se u dveří nečekaně objeví jeho syn Luke (Scott Shepherd) a požádá ho, aby se dočasně postaral o jeho dcerku Sarah (Sterling Jerins), o jejíž existenci Oren vůbec netuší. Toho tak nenapadne nic lepšího než péči o dítě přehodit na vděčnou Leah, která by ho tak měla přesvědčit o tom, že zvládne úplně všechno.

Zajímavost: Původně byla hlavní role nabídnuta Sissy Spacek, ta ji ale odmítla.

Oficiální český trailer filmu Lepší teď než nikdy / And So It Goes

Pošťák Pat (Postman Pat: The Movie) (Bontonfilm)

Plakát filmu Pošťák Pat / Postman Pat: The MovieI u nás relativně slavná animovaná postava se také dočkala svého vlastního celovečerního filmu. Je ovšem jasné, že ten cílí hlavně na nejmenší diváky a kromě jednoduchého příběhu nabídne zřejmě i hodně hudebních čísel. Režisérem je v podstatě neznámý Mike Disa, který už nějaké zkušenosti s podobným animákem má. Kvalitativně toho asi nelze moc očekávat, protože tohle je záležitost hlavně pro ty, kteří zavedenou sérii znají. Připomínat, že snímek poběží v kinech s českým dabingem, je asi zbytečné.

Synopse: Pošťák Pat konečně dostává vysněnou dovolenou a se svou rodinou se chystá do Itálie. Jenže nový protivný šéf mu volno zatrhne, což se Patovi nelíbí a je odhodlán udělat cokoli, aby na jih Evropy odjel. Dokonce i přihlásit se jako zpěvák do talentové soutěže, kam ho doprovází jeho věrný kocour. Brzy se tak ukáže, že Pat umí zpívat stejně dobře jako roznášet dopisy a stává se velkou hvězdou. Doma ale jeho povinnosti plní elektronický dvojník Patbot, jenž se bohužel vymkne kontrole. Je tak na Patovi, aby všechny škody napravil.

Zajímavost: Zpívajícímu Patovi poskytl v originále hlas Ronan Keating, jeden ze členů kdysi slavné skupiny Boyzone.

Oficiální český trailer filmu Pošťák Pat / Postman Pat: The Movie

Ztracen 45 (CinemArt)

Plakát filmu  / Ztracen 45Tuzemskou kinematografii tento týden zastupuje dokudrama, které se zabývá zajímavým tématem, konkrétně možným přežitím Josefa Čapka v koncentračním táboře, na které několik lidí upozornilo, ačkoli je oficiálně veden jako jedna z obětí holocaustu. Režijně poměrně protřelý a scenáristicky debutující Josef Císařovský se události snaží rekonstruovat pomocí deníků Čapkovy manželky. V hraných sekvencích se objeví Taťjana Medvecká, Saša Rašilov ml. a Anna Císařovská. Ohlasy zatím žádné nejsou, takže o kvalitách můžeme jen spekulovat.

Synopse: Nevšední dokument nahlíží do soukromí rodiny Josefa Čapka. Pomocí záznamů z deníků jeho manželky nám tvůrci rekonstruují jejich zajímavý vztah. Na konci války ho totiž žena zoufale hledala v troskách nacistického Německa, a i když se uvádí, že Čapek zemřel v polovině dubna 1945, tři dny po skončení války byl prý viděn českým tlumočníkem britské armády. I z toho důvodu nepřestávala žena věřit, že se její muž jednou vrátí domů.

Originální trailer filmu Ztracen 45


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY