Festivalové ozvěny: Benátky ovládla absurdní komika

Vydáno: 07.09.2014 19:59 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Závěrečný díl komediální trilogie švédského režiséra Roye Anderssona s názvem Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě si odváží Zlatého lva. Herecké ceny zůstávají doma v Itálii, cena za režii putuje do Ruska a Velká cena poroty do USA.
71. ročník filmového festivalu v Benátkách je oficiálně uzavřený. Zlatého lva si odváží švédský tvůrce pověstných absurdních komedií Roy Andersson, a to za film Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě. „Nádherně komická, soucitná, melancholická úvaha o absurdnosti lidské komedie,“ jak o filmu napsali v Screen Daily, je závěrečným titulem režisérovy trilogie o lidském bytí, kam jsou řazeny jeho předchozí snímky Písně z druhého patra (2000) a Ty, který žiješ (2007), jež jsou považované za vrcholná díla jeho filmografie.

Roy AnderssonHlavním tématem filmu, který čeští diváci v kinech uvidí díky distribuční společnosti Film Europe, je dle Anderssona „napětí v životě mezi banálním a vážným; široké spektrum života, existence. Pro mne existují tři témata, která jsou velmi důležitá. Jedním z nich je nedostatek empatie, což je velmi špatná věc – zvláště dnes – tak jak ukazuje narůstající nedostatek respektu. Zranitelnost je také jedním z mých témat. Jsem velmi smutný, když vidím zranitelné lidi ponižovat. Ponižování je pak dalším tématem, které mi leží v hlavě,“ uvedl Andersson v rozhovoru pro Cineuropu.

Švédský režisér na předání ceny Zlatého lva zareagoval slovy: „Jsem velmi, velmi šťasten, hluboce dojat a poctěn, že jsem obdržel toto ocenění právě v Itálii,“ a dodal: „Za to, že jsem se stal režisérem, vděčím právě italskému filmu – na přední příčce mých oblíbených filmů je Zloději kol od Vittoria De Sicy.“

Prezident hlavní poroty benátského festivalu Alexandre Desplat rozhodnutí o Zlatého lva komentoval slovy: „O filmech, které byly uvedeny v soutěži, jsem nic nečetl, a myslím, že ostatní členové poroty také ne. Chtěl jsem přijít zkrátka do kina bez jakýchkoliv očekávání. Chtěli jsme se nechat překvapit, pohnout a získat hluboký dojem a to přesně splnil Anderssonův film.“ 

Snímek bude v Česku k vidění v rámci přehlídky festivalových hitů Be2Can, kterou na podzim v Brně a Praze pořádá společnost Film Europe. Z letošního ročníku benátského festivalu na ní budou uvedeny ještě další dva soutěžní tituly, a to komedie Cena slávy, jež režíroval Francouz Xavier Beauvoisa romantické drama jeho krajana Benoîta Jacquota Tři srdce. Podrobnosti o programu přehlídky Be2Can sledujte zde.

Fotografie z filmu  / The Look of SilenceStříbrného lva za režii si z Benátek odvezl ruský režisér Andrej Končalovskij za drama z bohem zapomenuté ruské vesnice Bílé noci pošťáka Alexeje Trjapicyna. Velkou cenu získal dokument o genocidě v Indonésii The Look of Silence, který režíroval čtyřicetiletý Američan Joshua Oppenheimer, který před dvěma lety sklízel úspěchy s projektem The Act of Killing. Turecký snímek Sivas se strádajícím dětským protagonistou si vysloužil Zvláštní cenu poroty.

Herecká ocenění shodně připadla domácímu snímku Hungry Hearts, jenž režíroval Saverio Costanzo - Adam Driver získal Volpiho pohár pro nejlepšího herce a v ženské kategorii si jej převzala Alba Rohrwacher.

Kompletní seznam všech oceněných tvůrců a snímků 71. ročníku najdete zde.




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY