Dolanova Mommy v prvním traileru

Vydáno: 17.07.2014 21:00 - | foto: facebook tvůrce

Xavier Dolan je quebecký filmař, který stihnul napsat a zrežírovat celkem pět celovečerních filmů, přestože je mu pouhých dvacet pět let. Sám ovšem zmínky o věku a autobiografičnost děl rád nemá - a Mommy je toho důkazem.
Fotografie z filmu  / MommyZabil jsem svou matku. Celovečerní debut Xaviera Dolana, který byl uveden na několika prestižních světových festivalech, byl na jednu stranu přijat jako dílo talentovaného filmaře, na tu druhou jako manýra utápějící se v poctách jiným uměleckým dílům a tvůrcům. (Název sám referuje k první části doneilovské série Françoise Truffauta). Dolanova prvotina ovšem nijak podstatně nesouvisí s jeho posledním počinem Mommy, za který si její tvůrce odnesl Cenu poroty na festivalu v Cannes.

Zatímco Zabil jsem svou matku byl - dle slov režiséra, scenáristy a představitele hlavní role - z velké části autobiografický flm, Mommy je čirou fikcí. A zatímco první zmíněný byl o dospívání homosexuálního chlapce procházejícího pubertálním angstem, Mommy je o vztahu matky a syna, který má ADHD.

Fotografie z filmu  / MommyNíže se můžete podívat na upoutávku, která trvá nezvykle tři minuty a ve které se vystřídají dva popové hity, z nichž ani jeden paradoxně nezazní ve snímku samotném. Pokud byste se pozastavovali nad formátem obrazu, vězte, že chyba není na vašem přijímači, protože se Dolan po zkušenosti s natáčením videoklipu (v jehož hlavní roli hraje Antoine-Olivier Pilon, kterého obsadil do role syna v Mommy) rozhodl upřednostňovat formát 1:1. A to z toho důvodu, že dává vyniknout hereckým výkonům a navíc dovede odrážet mentální rozpoložení či stav postav.

Upoutávka na film Mommy (2014).


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY