Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 18. 7. 2014 - 24. 7. 2014

TV tipy: Misery nechce zemřít s kovboji a oddechovými filmy

Vydáno: 18.07.2014 08:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

K českému televiznímu létu už neodmyslitelně patří kovbojové, osamělí hrdinové a oddechové filmy. Nejinak tomu bude tento týden, kdy si všeho užijete do sytosti. Milovníky hrůzy ale potěší děsivá adaptace Misery nechce zemřít.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Chraň si svůj život (Defending Your Life) (pátek 18. 7., Smíchov, 20.00 - 21.55 / sobota 19. 7., 13.50 - 15.45)

Plakát filmu Chraň si svůj život / Defending Your LifeV zahraničí velmi dobře hodnocené, u nás však totálně neznámé romantické komediální drama těží hlavně z atraktivního námětu, inteligentního příběhu a sympatických postav. Režírující Albert Brooks, který si zahrál i jednu z hlavních rolí, zvládl téma posmrtného života zpracovat citlivě a řemeslně zručně natolik, že nikdy nesklouzne k lacinému kýči ani nechce diváka prvoplánově dojímat. V rámci možností se pokusil o jakési realistično a vše doplnil perfektní hudbou Michaela Gora a chytlavým ústředním motivem. Samotného tvůrce pak v hlavní ženské roli skvěle doplňuje Meryl Streep, vedle níž se objeví třeba ještě Rip Torn nebo Shirley MacLaine. Škoda jen malinko odbytého konce.

Synopse: Daniel Miller (Albert Brooks) přijde při dopravní nehodě o život a dostává se do Soudního města. To je jakási čekárna před vstupem do dalšího života. Zde tak musí prokázat, že s úspěchem překonal svůj strach a soudci také rozhodnou o tom, zda se vyrovnal se životem, který prožil. Pokud zjistí, že ne, pošlou ho zpět, aby napravil své chyby.

Zajímavost: Natáčení probíhalo od února do května 1990.

Originální trailer filmu Chraň si svůj život / Defending Your Life
Život a doba soudce Roye Beana (The Life and Times of Judge Roy Bean) (pátek 18. 7., Prima, 23.15 - 01.55)

Plakát filmu Život a doba soudce Roye Beana / The Life and Times of Judge Roy BeanAčkoli americký western vychází ze skutečnosti, má s ní společného jen velmi málo. Režírující John Huston ho totiž pojal částečně jako parodii a částečně jako seriózní žánrovku. Mezi těmito žánry osciluje sice dost nevyrovnaně, některé scény a vtípky jsou ovšem vymyšleny báječně. Snímek trpící dost pomalým tempem si odnesl také oscarovou nominaci za ústřední píseň. Hlavní roli si náležitě užil Paul Newman. Zmínit se musí také příjemná melancholická atmosféra a vydařená hudba Maurice Jarreho. Atypická "kovbojka". 

Synopse: Roy Bean (Paul Newman) je gauner, kterých se po Divokém západě prohání dost a dost. Jednoho dne je však málem zabit obyvateli v zapadlé krčmě v necivilizované pustině. Rozhodne se pomstít a pro místní Mexičany se stává hrdinou. Zapomíná tedy na zločinnou minulost a mění se v soudce, který dohlédne na spravedlnost v tomto Bohem zapomenutém místě.

Zajímavost: Režisér údajně po celou dobu natáčení popíjel čistou vodku.

Originální trailer filmu Život a doba soudce Roye Beana / The Life and Times of Judge Roy Bean
Poslední západ slunce (The Last Sunset) (sobota 19. 7., ČT2, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu Poslední západ slunce / The Last SunsetDalší americký western už není tak úplně známý, což může být dáno i tím, že jde spíše o psychologické road movie s velice pomalým tempem. Režisér Robert Aldrich do popředí staví propracované a nejednoznačné postavy, zajímavý příběh až epických rozměrů, který řeší dokonce téma incestu (!), a velké množství skvěle vygradovaných scén, které zůstanou dlouho v paměti. V hlavní roli exceluje Kirk Douglas, vedle kterého se objeví třeba Rock Hudson, Dorothy Malone nebo Joseph Cotten. Více si přečtěte v našem Stroji času.

Synopse: Brendan O´Malley (Kirk Douglas) se znenadání objeví na mexickém ranči Johna Breckenridge (Joseph Cotten), do jehož ženy (Dorothy Malone) byl kdysi zamilovaný. Do hry navíc vstupuje představitel zákona Dana Stribling (Rock Hudson), který sice má na Brendana zatykač za vraždu svého švagra, jenže v Mexiku mu chybí pravomoce. Oba se tak nechají najmout, aby dopravili Breckenridgeovo stádo do Texasu, kde se mezi nimi má rozhodnout.

Zajímavost: Režisér časem přiznal, že si práci na filmu moc neužíval, protože se mu nelíbil scénář. 

Originální trailer filmu Poslední západ slunce / The Last Sunset
Misery nechce zemřít (Misery) (sobota 19. 7., Nova Cinema, 22.00 - 00.05 / neděle 20. 7., 03.45 - 05.45)

Plakát filmu Misery nechce zemřít / MiseryVýtečný thriller s hororovým nádechem patří k nejlepším adaptacím (v tomto případě i dost věrným) děl Stephena Kinga. Režisér Rob Reiner vsadil na hutnou atmosféru, skvěle gradující napětí a prakticky komorní pojetí celého filmu. V něm se v drtivé většině objevují pouze dva herci - Oscarem oceněná a patřičně děsivá Kathy Bates a vynikající James Caan. K parádnímu výsledku přispívá i skvělá a nápaditá kamera Barryho Sonnenfelda. Vytknout se dá snad jen pár nepravděpodobných momentů a linie s šerifem, která film zbytečně zpomaluje. Fantastický zážitek.

Synopse: Paul Sheldon (James Caan) je spisovatel, kterého proslavila knižní řada s hrdinkou Misery. Když dokončí další román, havaruje v husté sněhové bouři a těžce zraněného ho zachrání Annie Wilkes (Kathy Bates). Ta se prohlašuje za jeho fanynku číslo jedna a vezme si ho domů, kde se o něho chce starat. Zpočátku je vše naprosto idylické, jenže když si Annie přečte rukopis jeho nejnovějšího díla, kde Misery zemře, začíná nefalšovaný teror, v němž půjde literátovi o holý život.

Zajímavost: Reiner chtěl film původně jen produkovat, King ho ale nakonec přemluvil k režii. 

Oficiální trailer filmu Misery nechce zemřít / Misery
Tráva (Reefer Madness: The Movie Musical) (sobota 19. 7., ČT art, 22.30 - 00.15)

Plakát filmu Tráva / Reefer Madness: The Movie MusicalU nás dost opomíjený komediální muzikál je naprosto šílenou záležitostí. Režírující Andy Fickman se vykašlal na všechna žánrová zařazení a divákům naservíroval neřízenou a bláznivou jízdu, která je částečně parodií de facto na cokoli a částečně "jen" originální komedií. Jak už to tak u podobných záležitostí bývá, humor se pohybuje od takřka geniálního k tomu velice trapnému, což rozhodně nesedne každému. Herecky tu totálně kraluje Alan Cumming v hned několika rolích, vedle něj se ale neztratí ani Kristen Bell nebo Neve Campbell. "Nejulítlejší" tip týdne.

Synopse: V roce 1936 jsou rodiče středoškoláků z malého amerického města pozváni do posluchárny místní školy, aby vyslechli přednášku Lektora (Alan Cumming) o šokující drogové zkáze šířící se mezi studenty. Rodiče se tak snaží přesvědčit o opatřeních, která jsou nutná udělat, aby USA nepodlehly hrozbě odporné marihuany.

Zajímavost: Ačkoli se jedná o televizní film, objeví se v něm šestnáct velkolepých tanečních čísel, v nichž účinkuje třicet tanečníků.

Originální trailer filmu Tráva / Reefer Madness: The Movie Musical
Ztraceno v překladu (Lost in Translation) (neděle 20. 7., Prima, 01.05 - 03.05)

Český plakát filmu Ztraceno v překladu / Lost in TranslationKomediální drama režisérky a scenáristky Sofie Coppoly se pyšní také Oscarem právě za scénář. A není se co divit, protože ústřední příběh je beze vší ironie krásný a křehký a leckoho dokáže dostat ze smutné nálady. Výrazně potěší také jeho precizní odvyprávění a snímání uchvacující a romantickou kamerou a zvláštní kouzlo dodá i prostředí tehdy neokoukaného a exotického Japonska. V titulních rolích naprosto odzbrojí dokonalý a na Oscara nominovaný Bill Murray a neméně skvělá Scarlett Johansson. Opomenout se nesmí ani jeden z nejkrásnějších konců vůbec. Nádherná záležitost. 

Synopse: Bob Harris (Bill Murray) je stárnoucí filmová hvězda, která přilétá do Japonska, aby natočila nudnou reklamu na whiskey. Jelikož nemůže spát, vyrazí jedné noci do baru, kde se seznámí s mladou Charlotte (Scarlett Johansson), která cestuje po světě a doprovází svého vytíženého manžela (Giovanni Ribisi), jehož už skoro ani nevidí. Od té chvíle se tak začne rozvíjet zvláštní a silně nepravděpodobné přátelství dvou Američanů ztracených ve víru Tokia. 

Zajímavost: Světová premiéra se uskutečnila na MFF v Benátkách 2003.

Oficiální trailer filmu Ztraceno v překladu / Lost in Translation
Poslední metro (Le dernier métro) (neděle 20. 7., ČT2, 22.05 - 00.15)

Plakát filmu Poslední metro / Le dernier métroFrancouzské romantické drama, jež bylo nominováno na Oscara v kategorii zahraničních filmů, je jednou velkou poctou světu divadla. François Truffaut ho proto natočil tak trošku divadelně a důraz kladl na kulisy a silné herecké výkony, jimž dominují excelentní Catherine Deneuve a Gérard Depardieu. Nechybí ale ani patřičná atmosféra a atraktivní a zajímavý příběh. Z celého díla je navíc znát velká láska k filmu jako takovému. Kvality sráží snad jen přetažená stopáž a občasná nepříliš povedená snaha o jakousi satiru. Ocení zejména milovníci evropské kinematografie.

Synopse: Majitel pařížského divadla Montmartre Lucas Steiner (Heinz Bennent) musí kvůli židovskému původu zmizet. Vedení tak po něm převezme jeho žena Marion (Catherine Deneuve). Ta se pokouší v nelehkých dobách připravit novou hru podle manželových poznámek, kde jí má v hlavní roli sekundovat nenapravitelný sukničkář Bernard Granger (Gérard Depardieu). V kritickém a těžkém dějinném období se divadlo rázem stává reálným obrazem života, v němž všichni něco hrají a někam se schovávají.

Zajímavost: Jedná se o tvůrcův komerčně nejúspěšnější počin.

Originální trailer filmu Poslední metro / Le dernier métro
Mizerná neděle (Sunday Bloody Sunday) (pondělí 21. 7., ČT2, 21.45 - 23.35)

Plakát filmu Mizerná neděle / Sunday Bloody SundayV zahraničí dobře hodnocené britské drama u nás zná jen málokdo a svým způsobem je to škoda. Jde totiž o zřejmě nejosobnější snímek Johna Schlesingera, který tu popřel svůj typický styl, aby mohl odvyprávět civilní a v zásadě realistický příběh o několika propletených milostných vztazích. Je tak jasné, že tempo bude dost rozvláčné a tím hlavním zde budou dialogy. Spolehnout se mohl na výborné herce, mezi kterými vynikají na Oscara nominovaní Peter Finch a Glenda Jackson. Zamrzí pak to, že tvůrce až moc popouští uzdu svým úvahám, které už tak pomalý film ještě zpomalují a činí dost náročným na sledování.

Synopse: Alexandra Greville (Glenda Jackson) má milence, jímž je mladý sochař Bob Elkin (Murray Head). Ten se ale nikterak netají ani tím, že je zároveň i milencem jejího přítele Daniela (Peter Finch). Jejich trojúhelník funguje bez problémů až do chvíle, kdy se Alex s Bobem rozhodnou pohlídat děti páru, který všichni tři znají.

Zajímavost: Příběh je silně inspirovaný režisérovou milostnou aférou s hercem Johnem Steinerem.

Oficiální trailer filmu Mizerná neděle / Sunday Bloody Sunday
Past (úterý 22. 7., ČT2, 21.50 - 23.25)

Plakát filmu  / PastRaritní a prakticky zapomenuté československé drama sice vzniklo na počátku padesátých let, politicky je ale zabarveno překvapivě velmi málo. Režírující Martin Frič místo toho nabízí místy až syrové odbojářské drama s výborně vykonstruovanou zápletkou a několika hodně drsnými scénami z vězení. Potěší i těžce depresivní atmosféra a snahy o realističnost. Hlavní roli výborně ztvárnila mladá Vlasta Chramostová. Jako úlitbu době bohužel musíme brát příliš naivní a "budovatelský" závěr.

Synopse: Nádražím projíždí transport s německými vojáky. Kvůli improvizované sabotáži jednoho železničáře však vlak zůstává stát. Odbojářská spojka Růžena Kubínová (Vlasta Chramostová) je při jedné razii zatčena, odhalena a krutě vyslýchána. Do její cely je navíc nasazena konfidentka (Majka Tomášová), která si pomalu získává její sympatie. 

Zajímavost: Snímek byl dokonce nominován na Zlatou Palmu v Cannes.

Žádná ukázka z filmu bohužel není dostupná.

Policajt drábem (Piedone lo sbirro) (čtvrtek 24. 4., Barrandov, 20.10 - 22.25 / sobota 26. 7., 12.05 - 14.20)

Plakát filmu Policajt drábem / Piedone lo sbirroPrvní film ze série o komisaři Rizzovi překvapivě není ryzí komedie, ale spíše vážnější krimi, v níž je jen pár suchých vtípků a hlášek. Režisér Steno jinak servíruje lehce naivní a idealizovanou atmosféru neapolského podsvětí, slušnou akci i zajímavou a relativně zvládnutou detektivní zápletku. Velmi dobrý seriózní výkon předvádí i ústřední Bud Spencer, jenž se sice nevyhne svým typickým "fackovačkám", většinu času je ale umírněný a maximálně civilní. Pro mnohé navíc půjde o příjemnou nostalgii a vzpomínku na dětství. Typicky letní jednohubka.

Synopse: Komisař Rizzo (Bud Spencer) odmítá nosit zbraň, protože v boji proti zločinu si vystačí jen svými pěstmi. To se ale nelíbí novému náčelníkovi, který ho chce přetvořit k obrazu svému. Nevybral si ovšem vhodnou dobu, protože ve městě se objevily nové smrtelně nebezpečné drogy, které si brzy vybírají i první oběti na životech. 

Zajímavost: Při natáčení jedné ze scén byl štáb navštíven nic netušícími policisty, kteří si mysleli, že se herci chystají vykrást banku.

Upoutávka na film Policajt drábem / Piedone lo sbirro
 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sidney Prescott se vrací do Vřískotu (13.03.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřela Piper Laurie (15.10.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu