Box Office: Nastal Úsvit Planety opic

Vydáno: 14.07.2014 07:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Po dvou týdnech kralování sesazuje čtvrté Transformers z vrcholu žebříčku Úsvit Planety opic, druhý díl restartované série, který navazuje na úspěšnou "jedničku" z roku 2012. Kolik opice vytáhly z diváků?
Fotografie z filmu Úsvit Planety opic / Dawn of the Planet of the Apes"Apes! Together...strong!" Caesar už to veděl v traileru - Úsvit Planety opic byl v podstatě předurčen k úspěchu. Ne sice k takovému jako jiné výnosné a zavedené značky jako X-Men, Transformers nebo libovolná marvelovka, ale i tak jde stále o velmi solidní odpíchnutí k dalším dílům a potvrzení toho, že opičí franšíza má šanci jedině stoupat. Za uplynulý víkend přinesly opice bojující proti lidem do amerických pokladem rovných 73 milionů dolarů, což je sice méně než většina letošních blockbusterů, ale zároveň jde o výrazné zlepšení oproti "prvnímu" dílu.

Ono těch "prvních" dílů vlastně bylo mnohem více, ale Úsvit nakonec všechny strčil do kapsy. Do srovnávání s originálem se pouštět nebudeme, ale novinka Matta Reevese utržila za první víkend více než Zrození Planety opic (54 milionů), dokonce i než čistokrevný remake Tima Burtona z roku 2001 (68 milionů). Jednička Ruperta Sanderse při rozpočtu 93 milionů dosáhla hranice 481 milionů celosvětově, u dvojky mohou tržby jedině stoupat. Rozpočet se sice navýšil téměř dvojnásobně (propracovanější triky, více akce), ale i tak nemůžeme pochybovat o tom, že opice budou jedněmi z dalších podmanivých velkoprodukcí letošního roku. S takovou se plánované trojky opravdu dočkáme do dvou let.

Fotografie z filmu Úsvit Planety opic / Dawn of the Planet of the ApesFilmu jednak pomohly atmosferické trailery lákající na vyrovnaný konflikt mezi soupeřícími stranami, zároveň i pokročilá triková stránka slibující další milník v technologii motion capture. Potěšující ale je, že výsledkem není jen bezduchá přehlídka precizních triků, ale hlavně výborný film, který zahraniční kritici předem označují jako nejlepší blockbuster roku, jemuž nechybí jak rozmáchlé atrakce, tak i silný příběh a propracované postavy. Ve čtvrtek se už těšíme...

Po dvou týdnech se na druhé místo propadli monumentální Transformers: Zánik, kteří za pomoci dalších 16 milionů hlásí už 209 milionů jen z Ameriky a neskutečných 752 milionů celosvětově, což z nich dělá zatím komerčně nejúspěšnější film roku 2014. Díky silným zahraničním trhům (zejména v Číně) transformeří značka stále nabývá na hodnotě, nikoho tedy nepřekvapí, že odborníci odhadují překročení miliardové hranice v nejbližších týdnech. 

Fotografie z filmu Transformers: Zánik / Transformers: Age of ExtinctionTrojku okupuje nezáživná komedie Tammy s Mellisou McCarthy, která si na sebe ale vydělá, protože je levná a ani na ni nemusí přijít moc diváků. Dále následuje povedená letní komedie 22 Jump Street, která ve svém žánru vystřídala jinou šílenost, a to Sousedy, jenž vyrostli v trvalku před několika měsíci. Taškařici s Jonahem Hillem a Channingem Tatumem se daří, spokojeni jsou ale i kritici, takže není vyloučeno, že se s touhle bandou v budoucnu setkáme i o ulici dál na třiadvacítce.

Na pětce se nachází ambiciózní animák Jak vycvičit draka 2, který už sice míří celosvětově na 400 milionů, ale studio Dreamworks zřejmě doufalo v mnohem větší zájem diváků. V druhé polovině žebříčku se nachází ještě několik nevýrazných žánrovek (rodinné sci-fi Earth to Echo, hororový propadák Chraň nás od zlého, hudební drama Jersey Boys, romantika Love Song) a úspěšná disneyovka Zloba - Královna černé magie, která hlásí impozantních 668 milionů celosvětově.

Příští víkend se pokusí opicím zavařit rovnou trojice snímků. Největší šanci ohrozit první pozici má pokračování rychlokvašného animáku Letadla 2: Hasiči a záchranáři, své diváky se pokusí získat ale i pokračování úspěšného loňského hororu Očista s podtitulem Anarchie nebo další ze sprostých komedií Sex Tape s Cameron Diaz a Jasonem Segelem.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 11.7.2014

1. Úsvit Planety opic 73 mil. (novinka)
2. Transformers: Zánik 16,5 mil.
3. Tammy 12,9 mil
4. 22 Jump Street 6,7 mil.
5. Jak vycvičit draka 2 5,9 mil.
6. Earth to Echo 5,5 mil.
7. Chraň nás od zlého 4,7 mil.
8. Zloba - Královna černé magie 4,2 mil.
9. Love Song 2,9 mil
10. Jersey Boys 2,5 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY