Preview: Očekávaná hudební pohádka Tři Bratři

Vydáno: 06.07.2014 10:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Nová pohádka Tři bratři režiséra Jana Svěráka, ke které napsal scénář jeho tatínek Zdeněk, by měla být zaručeným diváckým hitem. Podaří se tandemu Svěráků navázat na úspěch "Kukyho" a Kolji?
Tak se snad konečně dočkáme už jednou odložené premiéry nového filmu režiséra Jana Svěráka, ke kterému napsal scénář jeho otec. Po úspěchu animovaného Kukyho se vrací to bude tentokrát hraný film, nicméně žánr je opět pohádka. Pohádka má v Česku, respektive měla v bývalém Československu obrovskou tradici. Podaří se tandemu otci a synu Svěrákových navázat na její nejlepší tradice? Už svým názvem odkazují Tři bratři k jedné klasické starší pohádce, ke které napsal scénář spolu s režisérem Oldřichem Lipským právě Zdeněk Svěrák - Tři veteráni je nezapomenutelná klasika a to zcela po právu. Stanou se tou novodobou Tři bratři? Výchozí pozice patrná ze synopse filmu zní lákavě.

Fotografie z filmu Tři bratři / Tři bratřiTři bratři, Pepa (Vojtěch Dyk), Jan (Tomáš Klus) a Matěj (Zdeněk Piškula) se vydávají do světa na zkušenou, aby si našli nevěsty a rodiče jim mohli předat hospodářství. Sourozenci při svém putování jako kouzlem vstupují do slavných pohádek, ve kterých je čeká mnoho nástrah, nečekaných příhod a možná také láska... Filmová pohádka Tři bratři nabízí spoustu dobrodružství, překvapivých situací, ale také laskavého humoru. Děj filmu, včetně známých a oblíbených písniček, které ve filmu zazní, pochází z pera Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře

K námětu pohádky slovy jeho tvůrce Jana Svěráka: "Mnoho let jsme hledali námět na pohádku, kterou by táta napsal, a já mohl režírovat. Až v létě 2011 jsme přišli na to, že by se dal natočit pohádkový hudební film z minioperek. Použili jsme hudbu i text z Karkulky, Šípkové Růženky i Dvanácti měsíčků, jen namísto Budulínka dopsal tatínek čtvrtý příběh tří bratrů, který všechny pohádky propojil," uvedl režisér. A Zdeněk Svěrák k tomu dodává: "Bylo třeba vymyslet spojovací pohádku. A protože všechny tři, které se tam zpívají, jsou o holkách - Růžence, Marušce a Karkulce, hrdiny té vymyšlené jsou tři kluci, kteří je zachrání, a pak si je, myslím, vezmou."

Zdeněk Svěrák ve filmu Tři bratři / Tři bratřiZní to jako tutovka, co říkáte? Je fakt, že pohádky z poslední doby, jako například Kovář z Podlesí, se příliš nepovedly a ani diváky moc nelákaly. Jenže jinak je tomu v případě našeho oscarového Jana Svěráka. Čeho se tento talentovaný tvůrce dotkne, navíc pokud je to i za přispění jeho stejně talentovaného otce, to se promění v divácké zlato. Jedno heslo prostě platí i v nepříznivých dobách: na Svěrákovy filmy se chodí. Svěrák natočil několik velice divácky úspěšných filmů, jmenovitě Kolju nebo Tmavomodrý svět. Špatně se ale nevedlo ani Vratným láhvím nebo zmíněnému Kukymu. V tomto směru by neměli Tři bratři, kteří se pyšní hvězdným hereckým obsazením, zaostávat.

Kromě teprve šestnáctiletého vycházejícího talentu Zdeňka Piškuly se diváci, a v tomto konkrétním případě spíše divačky, určitě půjdou rádi podívat na dvě mimořádně známé a populární postavy v českých luzích a hájích. Těmi jsou zpěvák a nyní už i herec Tomáš Klus, který si svůj pohádkový debut odbyl v Tajemství staré bambitky a Vojtěch Dyk, frontman populárních, i když už neexistujících Nightwork a především také herec, který má těch hereckých zkušeností i rolí mnohem více než jeho kolega a s pohádkou přišel do styku v Micimutru. Když se k tomu přidají ještě pečlivě obsazené vedlejší role, kde se objevují ti nejlepší z nejlepších (Jiří LábusOldřich KaiserBoleslav PolívkaMiroslav Táborský ad.), z ženských partů jsou pak největším lákadlem Ivana Chýlková a Zuzana Norisová, pak to sebou logicky přináší velká očekávání.

Fotografie z filmu Tři bratři / Tři bratřiPochopitelně, že v pohádce, kde se bude i zpívat, mají velkou roli i hudba a texty k písním, o které se tu postaral zaručený hudební tahoun naší scény Jaroslav Uhlíř, jenž se podílel i na Třech veteránech. O "oblečení not Jaroslava Uhlíře do nového hávu vhodného pro velké plátno" (slovy režiséra) a o napsání další hudby se postaral slovenský skladatel Michal Novinski, který se Svěrákem spolupracoval už na Kukym. Obsazení dvou hlavních rolí hrajícími zpěváky (či zpívajícími herci) je pak vyloženě chytrým, a vlastně nezbytným tahem.

Tři bratři mají na svém kontě samá pozitiva. Půjdete je podpořit do kina?

Tři bratři mají českou premiéru 14. srpna

Oficiální trailer filmu Tři bratři


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY