Borgman bude v Artu: Ojedinělý film míří do Brna

Vydáno: 26.05.2014 10:51 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Snímek Borgman nizozemského režiséra Alexe van Warmerdama proběhl českými kiny bez povšimnutí. To ale nevadí, protože ho můžete v rámci ojedinělé projekce zhlédnout za pár dní v Brně.
"Borgman bude v Artu", tak zní název projekce, kterou pořádají studenti filmové vědy v Brně ve spolupráci s distribuční společností Artcam. V rámci večerního promítání, které se uskuteční jíž tuto středu 28. května v 21:00, budou moci diváci za pouhých 30 Kč zhlédnout snímek nizozemského režiséra Alexe van Warmerdama s názvem Borgman, jehož jeden z organizátorů Jaromír Franta popisuje slovy: "Borgman je podle kritiků kombinací surreálna, černého humoru a naprosté absurdity. A leckdo tvrdí, že je kombinací tvorby Giorga Lanthima a Michaela Hanekeho. Přesvědčte se a přijďte 28. května do kina Art. Nic podobného jste určitě ještě neviděli."

Snímek začíná událostí, kdy jednoho dne na dveře luxusní vily zaklepe bezdomovec, který se chce vykoupat, a tvrdí, že zná manželku muže, který mu otevře. Není tedy divu, že dostane výprask - manželce je to ale trapné, tak za zády svého manžela, pustí bezdomovce, který se představuje jako Borgman, dovnitř. Tímto nečekaným aktem začíná celý film, který je sledem absurdních situací a zahrává si s diváckým očekáváním, které je neustále nutné podrobovat přehodnocování. Přímočarý film, který přináší řadu nezodpověditelných otázek, se však nese na vlně černého humoru a ironické nadsázky, což ho činí divácky atraktivním.

Další informace o projekci snímku, který byl loni uváděn v hlavní soutěži festivalu v Cannes, najdete buď na Facebookové stránce události nebo v naší rubrice Kinopremiéry. V galerii nad článkem si také můžete prohlédnout fotky, níže zase trailer s českými titulky.

Český trailer filmu Borgman


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY