Redakční topka: Zimní sporty ve filmu

Vydáno: 25.02.2014 19:32 - Redakce | foto: facebook tvůrce

Olympiáda sice skončila, ale stále si jí můžete prodloužit u televize - hlavně pokud zapátráte po filmech, které se jí (nebo zimních sportů obecně) nějakým způsobem dotýkají. Nápomocen vám může být náš žebříček.
Jak podotýká níže ve svém příspěvku kolega Marek Slovák, filmů s tematikou zimních sportů není mnoho a pokud ano, většinou jde o úzce zaměřené snímky na ty nejprovařenější a esteticky nejlépe vypadající sporty jako hokej nebo krasobruslení. Než se nějaký režisér rozhodne natočit celovečerní film o curlingu, můžete si po skončení letošní zimní olympiády v Soči připomenout malou hrstku titulů, které nějakým způsobem tematizují důvod, proč si na sebe lidi dobrovolně oblékají zimní výstroj a vydávají se zápasit o vítězství v nebezpečných sportovních disciplínách.

Vratislav Šálek – Hokejový zázrak

Fotografie z filmu Hokejový zázrak / MiracleStudio Disney produkuje povětšinou nenáročné a víceméně průměrné rodinné bijáky, které nenadchnou, zároveň ale neurazí. Čas od času ale vypustí do světa zajímavý a překvapivě vynikající kousek, který stojí za pozornost. A něčím takovým je sportovní drama z roku 2004 Hokejový zázrak. Dramaticky skvěle zvládnutou skutečnou cestu amerických amatérských hokejistů za zlatem na Olympijských hrách v roce 1980 bravurně natočil tehdy ne úplně známý Gavin O'Connor. Na to, že jde o televizní film, se může směle rovnat s těmi nejlepšími hollywoodskými žánrovkami.

Režisér snímek skvěle obsadil (Kurt Russell jako by slavnému trenérovi Herbu Brooksovi z oka vypadl), dodal mu naprosto strhující tempo a hlavně parádně nasnímal všechny hokejové zápasy a divák má skutečně pocit, že je přímo na ledě a je jedním z hráčů. Zejména rozhodující utkání s tehdy neporazitelným Sovětským svazem je takřka nezapomenutelné. Pomohla mu i historie, která vymyslela strhující scénář a všechno se opravdu stalo (včetně gólu v poslední vteřině a komentátorské hlášky: „Do you believe in miracles?“). Hokejový zázrak by mohl bavit i ty, kteří se sportu jinak obloukem vyhýbají, protože není jen o samotném hokeji. Navíc si potvrdíte, že Gavin O´Connor je opravdu velký talent.

Scéna z filmu Hokejový zázrak

Roman Kotvald – Šílenci na prknech

Fotografie z filmu Šílenci na prknech / Out ColdTahle parta snowboarďáků nepatří zrovna k těm známým, ať už u nás či ve světě, ale to neznamená, že nedokáže nabídnout velmi příjemný filmový zážitek. Z témat zimních sportů jsou mi Šílenci na prknech nejblíž již několik let a během roku nemám problém si je dopřát i víckrát než jednou. Určitě se nejedná o nějakou sofistikovanou komedie či něco podobného, ale pouhou oddychovou podívanou, kde se sešli povětšinou neznámí a sympatičtí herci. Krátká stopáž pod hodinku a půl nemá problém udržet dobré tempo od začátku do konce, střídat rychle menší prvoplánové vtípky s těmi propracovanějšími a zároveň malebnými záběry sjezdů zasněžených vršků probudit touhu vzít prkno a rozeběhnout se na svah, i když jste na něm třeba nikdy nestáli. Pokud jste se ještě se šílenci z Býčí hory nesetkali, určitě si je zařaďte do filmového budíčku na nějaký den, kdy si chcete odpočinout a nepřemýšlet – na to jsou ideální volbou.

Trailer filmu Šílenci na prknech

Natálie Bergerová – Ledové ostří

Fotografie z filmu Ledové ostří / The Cutting EdgeKrasobruslení v sobě spojuje náročnou akrobacii i nadpozemskou krásu a patří k nejdiváčtějším olympijským sportům. Z téhle obliby těží i celá řada filmů: rodinné stříbro žánru se jmenuje Ledové ostří z roku 1992. On je zraněný hokejista, co přišel o olympiádu, ona krásná krasobruslařka, tak trochu mrcha, která ne a ne sehnat partnera. Dají to dohromady spíš z nouze, ale protiklady se přece přitahují. Oheň a led, něha a síla, trojité skoky a nekonečné piruety. A hodně zábavných verbálních přestřelek. Pokud se tihle dva vzájemně nepozabíjejí, můžou to dotáhnout až k vysněné placce. Je třeba přiznat, že tohle romantické sportovní drama s komediálními momenty je plné patosu, naivních ideálů a předvídatelných klišé. Stejně jako krasobruslení. Tak se odpíchněte, trojitý rittberger nepočká.

P.S. Snímek má dvě další pokračování (pouze na vlastní nebezpečí) a parodii Ledově ostří (Jon Heder a Will Ferrell coby mužská dvojice).

Scéna z filmu Ledové ostří

Martin Bubrín – Kokosy na sněhu

Fotografie z filmu Kokosy na sněhu / Cool RunningsNovácký evegreen Kokosy na sněhu by se dal vlastně považovat za jeden z nejznámějších a zároveň nejprovařenějších filmů zabývajících se tématikou zimní olympiády a zimních sportů obecně, v němž uvidíte čtveřici Jamajčanů, boby a Johna Candyho. Ne že by to bylo v roce 2014 něco zvláštního (jamajský bobový tým se ostatně letos již podruhé zúčastnil olympiády), ale v roce 1993 šlo humornou zápletku, která, jak se patří, střídala vysoce komediální momenty s těmi dojímavými a hřejivými, ostatně těmi, jenž neodmyslitelně patří k produkci studia Walt Disney. Režisér Jon Turteltaub, pro něhož jde na rozdíl od různých Lovců pokladů o nejvýraznější počin kariéry, zkrátka vsadil na okoukanou směsku charakterů (hrdina, vtipálek, drsňák a stydlín) v neokoukaném prostředí, což z výsledku udělalo lehce přímočarou, ale také stoprocentně feel-good komedii bez nějaké hlubší přidané hodnoty. Na odlehčenosti filmu samozřejmě přidává i "legendární" český dabing, v němž se urodilo možná ještě více hlášek než v originále.

Sestřih scén z filmu Kokosy na sněhu

Marek Slovák - Goon

Liev Schreiber, Seann William Scott ve filmu  / GoonFilmů, které svou atraktivnost staví na zimních sportech, příliš není, přestože takové lyžování je v nemalé míře využíváno v akčních snímcích (vzpomenete si, kolikrát bylo v bondovkách?). Povedených děl, které by v centru svého dění měly hokej, lyžování, krasobruslení či jiné podobné aktivity, jsou pak necelé dvě desítky. A většina z nich, těšící se popularitě spíše v zahraniční než u nás, jsou jenom zdařilým naplněním (narativního, žánrového) modelu, jenž je s daným žánrovým adjektivem („sportovní“ film) spojován. Vedle provinilých potěšení v podobě Ledového ostří (nebo jeho zdařilé parodie Ledově ostří) či Kokosů na sněhu anebo vážnějších počinů jako Hokejový zázrakMystery, Alaska je zde Goon.

Seann William Scott se v něm představuje v pro něj netypické převážně tragické poloze, která má i svůj komický rozměr. A i když se naplňují osvědčené vzorce sportovního snímku, jiné – vypravěčské – se porušují, když protagonista neprojde vývojem, ale naopak dospěje k poznání, že svému hokejovému týmu může být dobrý svými schopnostmi rváče a nikoliv hráče. Goon je ideální pro ty, kterým spíš než o atrakci (hokej, zde zkřížený s „boxem“, což je samo o sobě dostatečně ozvláštňující) jde o hlavní postavu „podvraťáka“, jenž se ale výstavním kouskem nestane.

Goon - sestřih bojových scén z filmu (s českými titulky).


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY