Český film, který nestojí za hovno, zdarma ke zhlédnutí

Vydáno: 24.02.2014 20:00 - | foto: facebook tvůrce

Na 21. ročníku Českého lva se vyhlašovala i nestatutární cena Magnesie za nejlepší studentský počin. L. H. Adama Sedláka Lva sice nezískal, i když na něj byl nominován, ale i tak stojí za pozornost.
Fotografie z filmu  / L. H. Režisér Malého Cousteau, Jakub Kouřil, si ze sobotního předávání Českých lvů odnesl cenu Magnesie za nejlepší studentský film. S pouhou nominací si tak musel vystačit student FAMO Adam Sedlák, který se po dokumentu Mgr. Radovan Kaluža rozhodl věnovat další výrazné postavě, jež se exkrementy na toaletách VŠ podepisovala iniciály L. H. (Lord Hoven).

Na rozdíl od významově bohatého, ale nedůslednostní v napodobování různých televizních formátů trpícího dokumentu se rozhodl případ postrachu uklizeček pojmout jako fikční vyprávění. Znamená to, že půlhodinovka nazvaná L. H. je pouze inspirována dosud nevyřešenou sérií zapáchajících vzkazů pražského hovnodémona. Na pozadí těchto událostí je rozehrán příběh o mladém vyšetřovateli toužícím po dosažení úspěchu v osobním (prohloubení vztahu navázaného se studentkou) i pracovním životě (dopadení L. H.).

Fotografie z filmu  / L. H. Velmi dobře odvyprávěný snímek, který záměrně divácky neuspokojivě pracuje s vývojovými vzorci detektivky a romance, je od včerejšího dne zdarma ke zhlédnutí na Vimeu. Nečekejte ale zábavnou, na středometrážní stopáž nataženou anekdotu, protože ambice L. H. jsou rozhodně vyšší: na jednom exemplárním příkladu ukázat, že celá společnost je ve sračkách, přičemž si za to ve velké míře může sama. Jenom škoda toho, že společenskokritický přesah, narážející na problémy xenofobie a zájmu institucí spíše o mediální obraz než o skutečné řešení problémů, je až příliš nucený. Z formálního hlediska totiž vzhledem k funkční práci se zvukovými můstky a dialogovými háčky i auditivními flashbacky nelze filmu moc vytknout.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY