Zemřela herečka z filmu Ať žijí duchové! Věra Tichánková

Vydáno: 09.01.2014 14:01 - Simona Knotková | foto: facebook tvůrce

Po dlouhé nemoci podlehla v noci na čtvrtek zápalu plic herečka Věra Tichánková. Čeští televizní diváci ji můžou znát například jako Černou kroniku z muzikálového filmu Ať žijí duchové!.
Fotografie z filmu Ať žijí duchové! / Ať žijí duchové!Věra Tichánková se narodila 7. prosince 1920 ve slovenské Žarnovické Huti. O herecké dráze původně vůbec neuvažovala. Více ji zajímala chemie, a proto se rozhodla studovat Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Studium kvůli okupaci Němců a zavření všech vysokých škol nedokončila. Přestoupila tedy na Pražskou konzervatoř, kde se začala věnovat herectví. Ani zde ovšem nepobyla do závěrečného absolutoria a dva roky před koncem války byla nacisty sebrána za poskytování potravinových lístků lidem žijícím v ilegalitě. Prošla si pobytem ve vězení v Terezíně, Drážďánech a Lipsku.

Po válce nastoupila do jihlavského divadla. Právě zde se také seznámila se svým pozdějším manželem, hercem Janem Skopečkem. Společně se odstěhovali do Prahy a v roce 1953 se jim narodila dcera Marie. S filmem se Tichánková poprvé setkala v roce 1958 při natáčení Touhy  Vojtěcha Jasného. Televizní diváci si ji ale pamatují především ze seriálu Byli jednou dva písaři a z populárního rodinného snímku Ať žijí duchové!, ve kterém ztvárnila postavu "Černé kroniky".

Za svůj herecký přínos byla v roce 2002 oceněna Thálií za celoživotní mistrovství. Zemřela v noci na čtvrtek ve vinohradské fakultní nemocnici. Bylo jí devadesát tři let.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY