Preview: Špinavý trik aneb Daveyho parťáci

Vydáno: 28.12.2013 12:00 - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Po Fighterovi a Terapii láskou se vrací David O. Russell a parta jeho oblíbenců, aby spolu rozjeli podvod po americku. Schopný režisér spolu s bandou skvělých herců slibují přinejmenším slušnou podívanou.
David O. Russell si zase brousí zuby na Oscary. A tentokrát by se snad konečně nemusel spokojit jen s nominacemi a soškami pro herectvo a mohl by si odnést plešouna vlastního, ideálně za režii nebo scénář. Bude mít sice tvrdou konkurenci v podobě třeba Scorseseho Vlka z Wall Streetu, ale už teď má na kontě pár ocenění a sedm nominací na Zlaté glóby, což taky není špatné skóre.

Bradley Cooper, Christian Bale ve filmu Špinavý trik / American HustleA o čem že Špinavý trik je? S původním názvem "Americký podraz" se nám tu tak trochu kumulují synonyma, ze kterých je jasné, že tohle bude film o bandě podvodníků. Irving Rosenfeld (Christian Bale) a Sydney Prosser (Amy Adams) se živí prvotřídním podrazáctvím. Potom potkají Richieho DiMasu (Bradley Cooper), agenta FBI utrženého ze řetězu a dostávají se s ním do sfér politických a mafiánských machinací. V příběhu figuruje ještě politik Carmen Polito (Jeremy Renner) a Irvingova manželka Rosalyn (Jennifer Lawrence). Každý z nich má jiný motiv, proč se vrhá na šikmou stezku, Christian Bale je ukázkový sebevědomý manipulátor, který si to užívá, Amy Adams s ním v tom jede z citových důvodů, Jeremy Renner zase pro čest a pravdu, pro Bradleyho Coopera je to otázka respektu a konečně Jennifer Lawrence nemá moc na vybranou.

Děj se volně inspiroval americkou aférou Abscam, která zahrnovala korupci na vysokých místech, kterou tehdy řešila FBI.  Půjde tedy nejspíš o klasickou spolupráci padouchů s rukou zákona. Jak ale známe Russela, nebude to jen tak nějaká žánrovka, ale prim budou ve větším měřítku hrát i postavy a jejich vztahy, už jen proto, že si na tenhle film přizval vkustku elitní sebranku ze svých předchozích štací. Je tu Christian Bale, který po batmanovské muskulatuře a fighterovské dietě nahodil mód "retro pupkáč", Bradley Cooper s kudrnatou kšticí, Amy Adams v další svůdné kreaci, opět půvabně zahořklá Jennifer Lawrence a taky nováček Jeremy Renner. Všichni navíc v přísném a hodně autentickém retro dress kódu, který sám o sobě spolehlivě navozuje dobovou "atmošku" sedmdesátek.

Bradley Cooper, Amy Adams ve filmu Špinavý trik / American HustlePodobně jako třeba scénář ke Stokerovým ležel scénář ke Špinavému triku (původně ještě jako "American Bullshit") na černé listině nejlepších zatím neadaptovaných scénářů. Prvním potenciálním režisérem byl Ben Affleck, ovšem poté se k projektu dostal Russel a už u něj zůstal. Ten také provedl některé zásadní změny, mezi jinými to, že zaměnil jména původních charakterů za fiktivní. Jeho cílem bylo vedle podrazácké linky poctivé vykreslení charakterů, což kladl na srdce i hercům, kterým během natáčení nechával i prostor pro improvizaci.

A vypadá to, že se mu to povedlo. Špinavý trik si mezi kritiky vede hodně slušně. Padají prohlášení jako "nejlepší komedie za poslední roky" apod. a naprostá většina recenzí hovoří velmi pozitivně. Z filmů, co nás v nejbližší době čekají, to rozhodně bude jeden z nejlepších a máme se naprosto nepochybně na co těšit.

Špinavý trik bude mít v českých kinech premiéru 23. ledna 2014.

Český trailer filmu Špinavý trik


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY