Jeníček, Mařenka, Gatsby a Jackass na Oscarech?

Vydáno: 17.12.2013 13:30 - | foto: Impawards

Akademie zveřejnila užší seznam sedmi filmů, z nichž budou vybrány tři, které mohou získat Oscara za nejlepší make-up. Shortlist překvapí nejspíš každého, kdo očekával sázku na jistotu. Kdo má šanci získat Oscara?
Billy Connolly ve filmu Hobit: Šmakova dračí poušť / The Hobbit: The Desolation of SmaugKomise, složená ze 135 profesionálů, svými preferencemi dala najevo, že různé předpovědi a tipy, kdo má jistou alespoň nominaci na Oscara za make-up, pro ni nejsou směrodatné. Neočekávejte proto "jistoty" v podobě druhého Hobita či Mocného vládce Oz, jelikož byste se jich mezi výběrovou sedmičkou nedočkali. Část Akademie, specializující se v profesi make-up artistů a hairstylistů, totiž dala v dané kategorii přednost méně okázalým filmům.

Nutno dodat, že seznam, který najdete níže v abecedním pořadí podle anglického názvu, bude 11. ledna zúžen ze sedmi na pouhé tři tituly, které budou oznámeny o pět dní později na nominacích. Ještě předtím, než se zástupci tzv. Makeup Artists & Hairstylists Branch rozhodnou, pro koho v první polovině příštího měsíce zahlasují, pro "připomenutí" zhlédnou desetiminutový sestřih z každého filmu.

Tzv. show-reel, kterým se snímky prezentují a který se používá i u jiných převážně technických kategorií (u triků se posílala dvacetiminutovka), může ještě sehrát svou roli. Přece jenom se lépe vybírá materiál z druhých Hunger Games či Osamělého jezdce, které musí preferovat zástupci vlasových stylistů už díky těm naprosto šíleným kreacím, než z dobovek jako Špinavý trik nebo Klub poslední naděje. Kdo ale na ceny moc nedá a zastává k nim ironický odstup, nejspíš by byl rád za vítězství Jackass. Možná se ho i dočká, pokud se bude historie opakovat. Vzpomeňme na triumf Zamilovaného profesora.

American Hustle (Špinavý trik)
Dallas Buyers’ Club (Klub poslední naděje)
The Great Gatsby (Velký Gatsby)
Hansel & Gretel Witch Hunters (Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic)
The Hunger Games: Catching Fire (Hunger Games: Vražedná pomsta)
Jackass Presents: Bad Grandpa
The Lone Ranger (Osamělý jezdec)


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY