Soundtrack: Intenzivní Kapitán Phillips

Vydáno: 01.12.2013 14:00 - Alžběta Fridrichová | foto: Falcon

Mnohaletá spolupráce režiséra Paule Greengrasse a skladatele Johna Powella přinesla své ovoce, Kapitána Phillipse chtěl ale režisér uchopit jinak než Bourna nebo Let číslo 93, a tak spojil síly s Henry Jackmanem. A vzešlo z toho intenzivní album.
Henry Jackman se v branži filmové hudby pohybuje teprve posledních pár let. Od roku 2006 úzce spolupracoval s Hansem Zimmerem na některých jeho slavných dílech jako Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže nebo Šifra mistra Leonarda. O dva roky později debutoval snímkem Monstra versus Vetřelci a od té doby pomalu ale jistě stoupá mezi elitu. Upozornil na sebe zejména filmy Kick-Ass, Abraham Lincoln: Lovec upírů nebo X-Men: První třída, letos komponoval také pro Turba. Jak se ale popral s ambiciózním snímkem Kapitán Phillips?

Fotografie z filmu Kapitán Phillips / Captain PhillipsSoundtrack není snadný na poslech. Má všechno, co by se od tohoto tématu dalo očekávat – vzrušení, energické perkuse i působivou etnickou orchestraci. Když se ale tyto jednotlivé prvky spojí v jeden, je těžké v jednotlivých tracích tu barevnost rozeznat. Bez vizuálního kontextu se to všechno slévá v pulzující masu, v níž se jen zřídka objeví jako spásný prapor nějaký jiný výraznější nástroj.

Album vytáhne stopáž na necelou tři čtvrtě hodinu, kterou Jackman rozčlenil na šestnáct nestejně dlouhých tracků a hned úvodní Coose Your Crew se tváří velice slibně. Ladění odkazující k východním kulturám zní dost zajímavě na to, aby si posluchač přál slyšet víc. Dvojka Maersk Alabama ale výrazně ubírá na dynamice i výrazu a veškerá atmosféra je rázem pryč. Jackman si nechá hned několikrát upláchnout perfektně rozjeté tracky, které pak střídají takové jako USS Bainbridge nebo Failed Attempt, z nichž si později nepamatujete jedinou notu.

Henry Jackman - Safe Now

Nakonec naštěstí zvládne přeřadit na vyšší rychlostní stupeň a částečně naplní očekávání alespoň těch, kteří upřednostní intenzitu před barevně rozvinutými tématy. This Is Not A Dril, Second Attack nebo Two In The Water vytváří silné napětí pomocí velkého důrazu na bicí, etnicky znějících smyčců i nečekaných změn v melodii.

Fotografie z filmu Kapitán Phillips / Captain PhillipsI přes veškerou snahu Jackman neskryje, jak moc se inspiroval u zkušenějších kolegů. Že některé pasáže hrají na Bourna, to by se dalo ještě s přimhouřenýma očima prominout. Ale analogie s Hansem Zimmerem je donebevolající. Závěrečná Safe Now jako by z oka vypadla Zimmerově fajnovce z Inception Time. A poznáte to, i kdybyste snad Inception OST slyšeli jen jednou, dvakrát (v tom případě to ale ihned koukejte napravit).

K soundtracku není co dodat. Snímek, který si zatím drží vysoké hodnocení kritiky, dostal do vínku až nepřirozeně slabé OSTčko. Ačkoliv se najdou světlá místa, kde Jackman kouzelnými houslovými sóly skutečně vytváří něco pozoruhodného, zbytek tyto výjimky nemilosrdně stáhne pod hladinu. Captain Phillips OST jen pro odvážné.

Album: Henry Jackman - Captain Phillips OST
Celkový čas: 43:52
Skladby: Choose Your Crew // Maersk Alabama // This Is Not A Drill // Second Attack // I’m The Captain Now // Do We Have A Deal? // Entering The Lifeboat // Uss Bainbridge // End This Peacefully // Failed Attempt // Two In The Water // Seals Inbound // Negotiation // Initiate The Tow // High-Speed Maneuvers // Safe Now



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY