Trier s Nymfomankou v Cannes?

Vydáno: 23.11.2013 11:19 - | foto: facebook tvůrce

Na Boží hod bude premiéra Nymfomanky, což znamená, že nebude moct soutěžit v Cannes. Ředitel Áčkového festivalu Thierry Fremaux se ale nechal slyšet, že bychom se jí měli dočkat mimo soutěž - a spolu s ní i Triera.
Lars von Trier ve filmu Příběh filmu: Odysea / The Story of Film: An OdysseyThierry Frémaux na konferenci Film Bazaar řekl, že v nadcházejícím ročníku festivalu v Cannes nebude možné Nymfomanku uvést v soutěži, ale že nevylučuje její zařazení do jiné sekce. A uvedl, že Lars von Trier, který se stal po tiskovce k Melancholii persona non grata kvůli svému vyjádření empatie k posledním chvílím člověka (byť to byl Hitler), je vítaný. "Kontroverze byla stejně hloupá jako to, co Lars řekl. Sdělil jsem mu, že udělal špatný vtip, ale že ta kontroverze byla neférová," citoval Hollywood Reporter Fremauxe.

Může se tak spustit další vlna spekulací ohledně toho, jestli bude uvedena kompletní, pět a půl hodin dlouhá režisérská verze, protože do oficiální kinodistribuce jde Nymfomanka po dvou dvouhodinových dílech. Cannes je festival postavený na velkých jménech, Frémaux Triera označil za svého přítele a dal najevo, že s ním sdílí náhled na kinematografii. Projekce back-to-back verze by mohla znamenat comeback dánského "nacisty", jak jí Frémaux předvídal: "Larsovi můžete věřit, že se vrátí ve velkém."

Fotografie z filmu Velký Gatsby / The Great GatsbyNa pořadu Film Baazaru byla ale především indická kinematografie a navazování vztahu s tamními tvůrci. Režisér Sudhir Mishra se vyjadřoval k vzrůstu zájmu o indické filmy, což bylo patrné i na letošním canneském ročníku, kde byly k vidění ve velkém počtu. Ředitel nejproslulejšího Áčkového festivalu zase zdůrazňoval, že indické tvůrce i snímky podporují dlouhodobě, protože v porotě byla herečka Nandita Das a režisér Shekhar Kapur. A samozřejmě pravděpodobně nejznámější indická star, herec a zpěvák Amitabh Bachchan, byl součástí delegace k premiéře Velkého Gatsbyho.

Co to znamená? Že bychom se vedle navrátivšího se Triera měli na červeném koberci dočkat i zástupu indických tvůrců a herců, s nimiž canneský ředitel navázal kontakty. A nevystříhaná verze Nymfomanky? O ní ještě do léta hodně uslyšíme, a tak vás budeme informovat.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY