Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 29. 10. 2021 - 4. 11. 2021

TV tipy: Tohle je svět, v němž Jack staví dům a píše tajný deník

Vydáno: 29.10.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: IFC Films

Na přelomu října a listopadu patří k tomu nejlákavějšímu, co televize zařadily do programů, dvě zajímavé premiéry. Tou první je kontroverzní drama Jack staví dům Larse von Triera, druhou pak svérázná dramedie Tohle je náš svět.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Šmoulové: Zapomenutá vesnice (Smurfs: The Lost Village) (sobota 30. 10., Nova, 17.40 - 19.30 / pondělí 1. 11., Nova Cinema, 18.15 - 20.00 / úterý 2. 11., 12.55 - 14.40 / středa 3. 11., 05.10 - 06.50)

Český plakát filmu Šmoulové: Zapomenutá vesnice / Smurfs: The Lost Village
© Facebook tvůrce
Ve čtyři roky starém animáku rezignovali tvůrci na předchozí "šmoulí" pokusy s živými herci a spolehli se jen na animaci, což výsledku jedině prospělo. Režírující Kelly Asbury se tak soustředil na výbornou technickou stránku, neboť animace všech postaviček je téměř dokonalá, svižné tempo, fungující, ačkoli notně infantilní humor a střídmou stopáž, v níž je prostor jen na to nejdůležitější. Je tedy nutné mít na paměti, že cílovou skupinou jsou ti nejmenší, což znamená, že příběh je velmi jednoduchý bez zásadních dějových oblouků, popkulturních odkazů je naprosté minimum a celé to někdy nedává moc smysl. Dospělí tak nemají moc čeho se chytit, ale to jim asi tolik vadit nebude, protože základní účel snímek bez problémů splní. Nenáročná dětská zábava na víkendový podvečer. 

Zajímavost: Původně se měl snímek jmenovat Get Smurfy.

Oficiální český trailer filmu Šmoulové: Zapomenutá vesnice / Smurfs: The Lost Village
Orel přistál (The Eagle Has Landed) (sobota 30. 10., ČT2, 20.00 - 22.25)

Plakát filmu Orel přistál / The Eagle Has Landed
© warmoviebuff.blogspot
Britský válečný snímek z druhé poloviny sedmdesátých let u nás není tolik známý a příliš se nevysílá, což je svým způsobem škoda. Režírující John Sturges ho totiž pojal trochu netradičně, protože nacisté nejsou vylíčeni tradičně jako bezcitní záporáci, ba naopak jsou poměrně sympatičtí, disponují velikým charismatem a divák jim svým způsobem drží palce. Řemeslně jde o tehdy standardní rutinu, protože bojové scény jsou potřebně velkolepé, dobová atmosféra parádně funguje, pozadu nezůstávají ani dialogy, které jsou poměrně vypointované, vrcholem pak budiž samotný námět, který se pohybuje na hranici fikce, i když údajně reálné základy má a je dost zajímavý a svým způsobem originální. Třešínkou na dortu je výtečné obsazení, v němž se sešli Michael CaineDonald SutherlandRobert DuvallJenny Agutter nebo Donald Pleasence. Možná škoda trochu přepálené délky, nevýrazného závěru a občasných nelogičností. Poctivá filmařina na sobotní večer.

Zajímavost: Film je adaptací románu Jacka Higginse, který tvrdil, že padesát procent z děje je historická pravda a padesát procent fikce.

Originální trailer filmu Orel přistál / The Eagle Has Landed
Tajný deník (The Secret Scripture) (sobota 30. 10., Televize Seznam, 20.00 - 22.20 / neděle 31. 10., 13.55 - 16.15)

Plakát filmu Tajný deník / The Secret Scripture
© Teaser Trailer
Pět let staré irské drama je v našich končinách absolutně neznámé a oficiální cestou prakticky nesehnatelné. Režisér a spoluscenárista Jim Sheridan se v něm soustředí na poměrně silný příběh, který by měl mít určitý sociální přesah, nicméně mu tolik nefunguje, protože ho vypráví v příliš pomalém tempu, není až tak uvěřitelný a dost často sklouzává k prosté červené knihovně s ne tak dobře napsanými postavami. Lehce nad průměrem snímek nicméně udržují skvělá atmosféra irského venkova, s tím související nádherné lokace zabírané krásnou kamerou a poměrně solidní hudební doprovod. V těch nejslabších chvílích ho nicméně drží nad vodou výborné obsazení, v jehož hlavní roli exceluje Rooney Mara, které skvěle sekundují Eric BanaTheo JamesVanessa Redgrave nebo Jack Reynor. Trochu lehce kýčovité romantiky na sobotní večer.  

Zajímavost: Snímek vychází ze stejnojmenného románu Sebastiana Barryho.

Mezinárodní trailer filmu Tajný deník / The Secret Scripture
Listopad (November) (sobota 30. 10., ČT art, 23.40 - 01.40)

Plakát filmu Listopad / November
© IMDb
Estonsko-nizozemsko-polské drama je hodně svérázné a zcela zásadně vyžaduje znalého a obeznámeného diváka. Režisér a scenárista Rainer Sarnet v něm na první pohled upoutá naprosto fenomenální vizuální stránkou, která je tvořena nádhernou černobílou kamerou, která dodává snímku veskrze zvláštní a potřebně divnou atmosféru plnou záhad, tajností a deprese. Příběh vychází z románu Andruse Kivirähka a plně uspokojí jen ty, kteří ho četli, protože jen ti pochopí nesdělený vývoj postav, vyústění různých podzápletek a vztahy mezi nimi. Ti ostatní se pak musí spokojit s epizodickým dějem, který vyplňuje několik extrémních bizarností, nálada magického realismu a mýtický základ, který je znát k každé minuty. K určitému autentickému dojmu přispívá i obsazení neznámými herci, kteří jsou do jednoho vynikající. Náročná záležitost na sobotně-nedělní noc, z níž možná někteří nebudou mít lehké spaní. 

Zajímavost: Pár scén bylo natáčeno kamerou, která je citlivá na infračervené světlo.

Originální trailer filmu Listopad / November
Překladatelé (Les traducteurs) (neděle 31. 10., Paramount Network, 20.00 - 22.20)

Plakát filmu Překladatelé / Les traducteurs
© AlloCiné
Dva roky starý francouzský thriller doplatil na příliš vysoké ambice, které nedokázal naplnit. Jeho zápletka se totiž od začátku tváří, že bude chytřejší než divák a nabídne šokující rozuzlení, to se ale úplně nepovede. Režisér a spoluscenárista Régis Roinsard příběh chytře a atraktivně rozehraje, spoléhá se na poměrně hutnou klaustrofobní atmosféru jedné sklepní místnosti a zajímavé postavy. Postupem času ale ztrácí dech, protože scénář je rázem vesměs předvídatelný, absolutně se vytrácí jakákoli práce s napětím a ani ona atraktivita, o kterou se dost opírá, není nijak výjimečná. Zásadně tu pak chybí jakákoli akce, protože byť jsou dialogy docela vypointované a svižně natočené, neudrží diváckou pozornost po celou stopáž a utápí se v přílišné snaze o paranoiu a konspiraci. Spolehlivé je ovšem obsazení, v němž dostali důvěru Olga KurylenkoSidse Babett KnudsenAlex LawtherEduardo Noriega, Lambert Wilson nebo Riccardo Scamarcio. Lehce nedotažená žánrovka na konec týdne.

Zajímavost: V originálním znění zazní hned jedenáct různých jazyků.

Originální trailer filmu Překladatelé / Les traducteurs
Jack staví dům (The House That Jack Built) (neděle 31. 10., Paramount Network, 22.20 - 01.30 / pátek 5. 11., 00.55 - 04.00)

Český plakát filmu Jack staví dům / The House That Jack Built
© Facebook tvůrce
Koprodukční thriller svého času vzbudil velké kontroverze a mluvilo se o něm hlavně v souvislosti s tím, že na festivalu v Cannes se z něj odcházelo v průběhu projekce. Ono se není ani co divit, když jeho režisérem a scenáristou je milovaný i nenáviděný Lars von Trier, který se tradičně na diváky moc neohlížel a znovu natočil nekompromisní počin, který není a ani nechce být přijímán jednoznačně. Historku o masovém vrahovi pojal jako metaforu vzniku uměleckého díla a nevyhýbal se při tom ani extrémně brutálním a násilným scénám, drsnému černému humoru a značnému filozofování o životě, které ale překvapivě není otravné a má svůj pevně daný význam, navíc odkazuje na všechny své předchozí filmy. V titulní roli exceluje Matt Dillon, vedle něhož se objeví třeba Uma ThurmanBruno Ganz nebo Riley Keough. Vzhledem k trochu přetáhnuté stopáži občas vystoupí pár hluchých míst a přece jen je to někdy celé lehce předvídatelné, to ale tvůrcovým fanouškům určitě vadit nebude. Těm ostatním se bude zdát, že všechno je extrémně nabubřelé a zahleděné do sebe sama, což je také v pořádku. Jeden z tipů týdne, o němž se více dozvíte z naší recenze

Zajímavost: Sám tvůrce prozradil, že během natáčení si ze samé deprese vytvořil závislost na alkoholu.

Český trailer filmu Jack staví dům / The House That Jack Built
Stalinův státní pohřeb (Valstybines Laidotuves) (neděle 31. 10., ČT2, 23.35 - 01.45)

Plakát filmu Stalinův státní pohřeb / Valstybines Laidotuves
© IMDb
Nizozemsko-litevský dokument není nejen u nás příliš známý, což je obrovská škoda, protože je pojat hodně netradičně a originálně. Režisér a scenárista Sergei Loznitsa v něm totiž obrazově zrekonstruoval původní archivní záběry sovětské televize, převedl je do barvy a kontinuálně nastříhal za sebou. Rozhodl se navíc, že nepoužije žádný hlasový komentář, ale nechá působit jen obrazovou stránku a odvypráví tímto způsobem čtyři dny, které následovaly po smrti slavného diktátora.  A právě tento přístup je takřka geniální, protože jednotlivé záběry, atmosféra celého snímku a absence jakéhokoli vysvětlování dokazují, jak absurdní a klamná byla tehdejší doba a svým způsobem prázdný kult osobnosti. Díky dynamice střihu, trochu delším záběrům a přítomnosti mnoha komunistických pohlavárů z celého světa má snímek zvláštní spád a působí svým způsobem ironicky a jízlivě. Jen je možná škoda, že je přece jen až moc dlouhý a pár desítek minut neskončilo ve střižně. Hodně raritní tip.   

Zajímavost: Stalin zemřel 5. března 1953.

Originální trailer filmu Stalinův státní pohřeb / Valstybines Laidotuves
Dvojrole (pondělí 1. 11., ČT1, 22.30 - 00.05)

Plakát filmu  / Dvojrole
© IMDb
Česko-francouzské drama z končících devadesátých let má dost slibný a na tuzemské poměry originální námět, nedokáže ho ale plně využít. Režisér a spoluscenárista Jaromil Jireš se v něm spolehl na pomalé tempo, v němž od úvodních minut vypráví nadějně rozehraný příběh, který ale postupem nedlouhé stopáže ztrácí na atraktivitě a nenaplňuje svůj potenciál, protože se až moc zaobírá filozofickými otázkami, na něž ale nenabízí odpovědi a působí tím pádem trochu povrchně a nedořečeně. To, že po technické stránce to celé vypadá jako televizní inscenace, zase tolik nevadí, protože na menší obrazovce se to svým způsobem ztratí. Krom atraktivního scénáře a několika výtečných scén snímek nad průměr pozdvihují herecké výkony, jimiž dominuje Českým lvem oceněná a naprosto výtečná Tereza Brodská, které sekundují kupříkladu Slávka BudínováKarel RodenJan Hartl nebo Lubor Tokoš. Možná neprávem zapomenutý počin.

Zajímavost: Závěrečná scéna je točena v brněnském Bjornsonově sadu, ale lavička, na níž se odehrává, v reálu v tomto parku nikdy nebyla.

Ukázka z filmu není dostupná.

Tohle je náš svět (Captain Fantastic) (středa 3. 11., Prima Max, 20.00 - 22.40 / čtvrtek 4. 11., 17.20 - 20.00)

Český plakát filmu Tohle je náš svět / Captain Fantastic
© Facebook tvůrce
Pět let staré komediální drama je poměrně zvláštní, a i když je hodnoceno vesměs přiznivě a silně nadprůměrně, najde se i mnoho těch, kteří jsou k němu dost skeptičtí a přísní. Výjimečně režírující a scenáristicky dokonce debutující Matt Ross se v něm soustředí především na konflikt mezi konzumním způsobem života a jeho alternativou a spoléhá se při tom na bezstarostnou a trochu dobrodružnou atmosféru a silný příběh. Snaží se tedy nepřiklánět na žádnou stranu, přesto pro někoho může snímek působit jako agitka, která není úplně podložená a vyargumentovaná. Nechybí tu skvělá hudba, několik bravurně zrealizovaných scén v divoké přírodě a celkový nádech určité volnosti a snahy se vyčlenit z možná přílišných konvencí, který se táhne celým filmem. V titulní roli exceluje Viggo Mortensen, jehož kouzlo a charisma jsou tak odzbrojující, že i když se jeho postava nechová úplně vzorně, nejde jí nefandit, z dalších povědomých tváří se objeví ještě Steve Zahn a Frank Langella. Jeden z tipů týdne, jehož pointa nenechá nikoho chladným.

Zajímavost: Sám autor přiznal, že k natočení filmu ho inspirovaly jeho zkušenosti s otcovstvím.

Český trailer filmu Tohle je náš svět / Captain Fantastic
Houdini (Houdini) (čtvrtek 4. 11., ČT art, 20.15 - 21.55)

Plakát filmu Houdini / Houdini
© to-hollywood-and-beyond-fandom
Životopisné drama z první poloviny padesátých let u nás není moc známé a příliš se nevysílá, zcela ale odpovídá době, ve které vzniklo. Režírující George Marshall si v něm tedy s historickou důvěryhodností příliš hlavu neláme a osudy slavného kouzelníka se spíše inspiruje, než že by je přesně odvyprávěl. Místo toho se soustředí na dost uvolněnou atmosféru, značný nadhled, sytě barevnou vizuální stránku a hlavně na některé triky, které jsou pochopitelně tím nejatraktivnějším O celistvém příběh se také moc mluvit nedá, protože se jedná o sled více, či méně zábavných epizod. V titulní roli se představí vynikající Tony Curtis, který rozehrává své rošťácké charisma, toho pak doplňuje především skvělá Janet Leigh, dále se pak objeví třeba Torin ThatcherAngela Clarke nebo Stefan Schnabel. Vesměs pozitivní dojmy moc nezkazí ani zbytečně otevřený konec, ani to, že veškeré kontroverzní momenty mágovy kariéry zůstaly zamlčeny. Opomíjená záležitost. 

Zajímavost: Curtis byl vášnivým amatérským kouzelníkem, takže většinu triků ve filmu předváděl sám.

Originální trailer filmu Houdini / Houdini

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Gentlemani (23.02.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Drama o zákeřné nemoci Tancuj Matyldo zpracovává autenticky prožité situace (07.12.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu