Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
The Town

Za horizontem: The Town

Vydáno: 02.02.2011 12:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Eduard Spáčil | foto: Warner Bros. Pictures

Ben Affleck potvrzuje poctivě starosvětskou kriminálkou, že Gone, Baby, Gone nebyla náhoda. Milovníci šokujících zvratů mohou být zklamáni, kdo má rád skvěle odehrané a suverénně natočené žánrovky se srdcem, nesmí váhat.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kde se to v něm bere. To byly moje první pocity u sledování celovečerního debutu Bena Afllecka. Vysmívaná hvězda byla v novém tisíciletí v hledáčku médií hlavně kvůli propíranému vztahu s Jennifer Lopez, o filmy zas až tolik nešlo. Úspěšný, ale nenáviděný Daredevil, společný megapropadák s J.Lo Gigli, neuspěšný pokus o legraci Přežít Vánoce nebo rovnou na DVD odstavený Světák - víc se už slušně nastartovaná kariéra pokazit nedá. Jenže něco se stalo a Gone, Baby, Gone nebyl jen rozmarem skomírající hollywodské star, ale jasný důkaz, že v Benovi dříme velmi slibný a talentovaný filmový režisér.
Je fakt, že si vybral silnou předlohu v románu Dennise Lehana (Tajemná řeka, Prokletý ostrov) a kvalitní herce (v čele s mladším bratrem Caseym), ale i tak byla ze snímku cítit překvapivě pevná ruka. Podařilo se mu skvěle vystihnout zoufalství a špínu zašlých dělnických čtvrtí domovského Bostonu a bylo znát, že ví proč a o čem vypráví. Kritika byla nadmíru spokojená, ale diváci do kin nedorazili. V případě netrpělivě očekávaného druhého počinu The Town to ale neplatí a domácí tržby dosáhly téměř 100 milionů dolarů. O snímku se hned po úspěšné premiéře hovořilo jako jednom z kandidátů na letošní výroční ceny. Škoda, že to (opět) nepochopili naši kinodistributoři.
The Town je adaptací románu Chucka Hogana Prince of Thieves. Odehrává se, jak je u Bena zvykem, v Bostonu, resp. čtvrti Charlestown, která je proslulá koncentrací zločinců. Čtyři kamarádi z dětství Doug (Affleck), Jem (Jeremy Renner), Gloansy (Slaine) a Dez (Owen Burke) se živí přepadáním bank. Při poslední akci vezmou rukojmí, manažerku pobočky Claire (Rebecca Hall), kterou posléze propustí. Ta ale bydlí ve stejné části města, a tak ji Doug pro jistotu sleduje.
Neplánované setkání v prádelně zažehne jiskru, která se může stát jak pro Claire, tak pro celou partu osudnou. Zlodějské bandě jde navíc po krku ambiciózní agent FBI Frawley (Jon Hamm). Jem se stává čím dál víc nezvladatelný ve svých násilnických excesech. Doug touží pověsit pochybné řemeslo na hřebík a opustit město spolu s Claire, s tím ovšem nehodlá souhlasit Fergie, zvaný Květinář (Pete Postlethwaite v jedné z posledních rolí), šéf zločinu ve městě.
Film měl původně režírovat Adrian Lyne (Flashdance, 9 a 1/2 týdne), ale poté, co se rozhádal s Warnery, požádali Afflecka. Ten se kromě odehrání hlavního partu podílel i na scénáři (což je v jeho případě asi záruka, že film bude za něco stát), ale je to právě jeho režie, co snímek vyděluje z řady podobných podívaných (z poslední doby třeba Gangsteři). Ona překvapující jistota a sebevědomí z Gone, Baby, Gone jsou tu zas. Při pohledu na Benovu filmografii upřímně nevím, od koho okoukal řemeslo (od Michaela Baye asi těžko), ale zvládá s přehledem jak komorní scény, které dokáže nečekaně ozvláštnit třeba pohybem kamery, tak akci, která nepůsobí přehnaně, ale vždy přehledně, fyzicky a adrenalinově.
Po druhém filmu je ještě brzy na tak silná slova, ale přirovnání ke Clintu Eastwoodovi vás prostě musí napadnout. Stejně jako jemu, daří se často i Affleckovi - režisérovi tavit klišé v prostě podané životní pravdy. Ano, viděli jste už spoustu snímků o zločincích, dokonce se stejnými dějovými zvraty, ale tak to prostě ve filmech i životě chodí. Ber nebo nech být. Druhým pilířem snímku jsou herci, kteří působí, jako by se v bostonských "špinavých ulicích" narodili. Všichni (výjimkou je Rebecca Hall) jsou pobledlí, zničení, sešlí životem. Výrazněji mezi nimi ční snad jen Jeremy Renner ve vděčné roli psychopatického Jema, z kterého charisma a hrůza prýští, aniž by se musel příliš namáhat.
K dokonalosti snímku ale něco chybí - ostřejší hrany, výraznější emocionální dopad, větší osobitost. Nejde o to, jestli film skončí dobře nebo ne, přál bych si být ještě víc vyždímán, zničen. Ve srovnání s debutem taky The Town nenabízí podobný přesah, pointu, z které vás bude ještě nějakou dobu po závěrečných titulcích mrazit. Dobro a zlo je tu totiž příliš čitelně, v souladu s žánrovými standardy, odděleno. A odměněno.
The Town je určitě jedním z dejme tomu desítky nejlepších titulů loňského roku a jeden z největších hříchů naší filmové distribuce. Affleck suverénně obhájil svou pověst talentovaného režiséra a nám zbývá jen těšit se na to, s čím příjde příště. Upřímně doufám, že půjde o osobnější látku, že se snímku dočkáme na plátnech kin a že to bude pokud možno brzy.
P. S.: Film v zahraničí vychází jednak v dvouhodinové kinoverzi, tak i ve verzi zhruba o půl hodiny prodloužené. Postavy tu dostávají více prostoru, ale nějak výrazně emocionálnější nebo jednoduše lepší v téhle podobě snímek není. Vzhledem k už i tak rozvážnému tempu bych na první zhlédnutí rozhodně doporučoval sevřenější kinoverzi. Na druhou stranu by mě opravdu zajímalo, jak vypadal onen údajně čtyřhodinový sestřih, který prý režisér předložil producentům.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 21. týden
Top 20 ČR: Furiosa na Garfielda nestačila V českých kinech se na prvním místě udržel mlsný a líný Garfield, zatímco výbušná Furiosa se musela spokojit až s druhým místem. čtěte zde
Vydáno: 28.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 21. víkend
Box office: Furiosa a Garfield v těsném závěsu O první místo žebříčku tržeb svedli těsný souboj Garfield ve filmu a Furiosa: Sága Šíleného Maxe. Ani jeden z těchto snímků nicméně svým otvírákem neoslnil. čtěte zde
Vydáno: 27.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Furiosa: Sága Šíleného Maxe 8/10
Recenze: Akční sci-fi Furiosa: Sága Šíleného Maxe se nebála jít vlastní zběsilou cestou Post-apokalyptický snímek režiséra George Millera, jenž dějově předchází filmu Šílený Max: Zběsilá cesta, se věnuje osudu postavy jménem Furiosa, která byla coby dítě unesena a nyní v dospělosti touží po pomstě. čtěte zde
Vydáno: 24.05.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 24. 5. 2024 - 30. 5. 2024
TV tipy: Neviditelná Alice už tu nebydlí a podstupuje expedici do džungle Na konci května nabízejí televize poměrně pestrou paletu zajímavých a leckdy zapomenutých filmů. K nejvýraznějším tipům aktuálního týdne tak určitě patří dobrodružná oddechovka Expedice: Džungle a thriller Neviditelný.... čtěte zde
Vydáno: 24.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 21. týden
Kinopremiéry: Furiosa bojuje s havětí a dodržuje noční klid Jasným hitem skromných čtyř premiér je v tomto týdnu zařazení akčního sci-fi Furiosa: Sága Šíleného Maxe, které patří k nejočekávanějším filmům roku. A cestu k úspěchu má umetenou, protože relevantní konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 22.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0

PREMIÉRA TÝDNE   21/2024

Furiosa: Sága Šíleného Maxe
8/10

Post-apokalyptický snímek režiséra George Millera, jenž dějově předchází filmu Šílený Max: Zběsilá cesta, se věnuje osudu postavy jménem Furiosa, která byla coby dítě unesena a nyní v dospělosti touží po pomstě.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu