Box Office: Z Osamělého jezdce další piráti nebudou

Vydáno: 08.07.2013 06:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Aktuální víkend v amerických kinech měl být triumfem nové franšízy z dílny studia Disney. Megalomanského Osamělého jezdce však rozdrtil nečekaný protivník - a to pokračování animáku Já, padouch.
Fotografie z filmu Já padouch 2 / Despicable Me 2A máme tady další silný animák. Po Shrecích, Dobách ledových a Příšerkách se do klubu "výdělečných animovaných značek" zařazuje také Já padouch 2, který se hravě vyrovnal i nejnovější pixarovce Univerzita pro příšerky a za prodloužený americký víkend v kinech (4. červenec) utržil 142 milionů dolarů (za samotný víkend 82 milionů).

První díl přitom v kinech ani tak závratně nevydělal, alespoň v intencích těch největších animovaných trháků - nejprve v kinech otevřel za 56 milionů a celosvětově si připsal okolo pěti set mega. To dvojka už má po prvním týdnu na kontě skoro tři sta, čímž potvrzuje, že studio Universal svým příběhem o padouchovi s hlasem Stevena Carrella účinně zabodovalo u cílového publika.

Promo kampaň se přitom soustředila na největší tahák prvního dílu, a to malé žluté Mimoně, kteří svým roztomilým nemotorstvím a žvatláním platí za stejně silné vedlejší postavy jako například Scrat z Doby ledové. Tahle látka zkrátka na cílovku funguje dokonale - úspěchu se tedy nelze divit. Do dvou tří let tady máme trojku...

Armie Hammer, Johnny Depp ve filmu Osamělý jezdec / The Lone RangerKdo naopak tvrdě narazil na dno, byl Osamělý jezdec. Ambiciózní a megalomanská podívaná od tvůrců Pirátů z Karibiku si dala za úkol stvořit další rodinně-dobrodružnou franšízu s potenciálem na rozvíjení v dalších dílech. Na ty ale zřejmě nedojde - blockbuster za čtvrt miliardy dolarů doplatil na vcelku nevýrazné westernové ladění, nezužitkoval ani star-power Johnnyho Deppa a za víkend si odnesl pouze necelých 30 milionů, od středečního uvedení dohromady 48 milionů. To je výsledek srovnatelnými například s obdobně laděnými Kovboji a vetřelci (45 milionů) nebo Wild Wild West (41 milionů).

Z dvou a půl hodinové podívané, která se snažila cílové publikum zmlsané komiksovými a sci-fi velkofilmy nalákat na odlehčenou westernovou jízdu podle slavného amerického seriálu, už byl cítit finanční průšvih z několikrát přetaženého rozpočtu a také mdlých trailerů, jenž se ve své poslední části propagace snažily mohutně dupnout na plyn. Ale marně. Pro producentského hitmakera Jerryho Bruckheimera jde tak po Princi z Persie či Čarodějově učni o další promarněný pokus nastartovat novou značku. Kapsy se mu nejspíš naplní, až s patými Piráty z Karibiku, kteří dorazí v roce 2015.

Channing Tatum ve filmu Útok na Bílý dům / White House DownV první desítce se od minulého týdne také drží ženská buddy komedie Drsňačky na třetím místě s 25 miliony a zklamavší Útok na Bílý dům na místě šestém, který potvrzuje, že o nového Emmericha z prostředí Bílého domu vůbec není zájem. Žebříček ještě doplňuje pixarovský prequel Univerzita pro příšerky, zombie velkofilm Světová válka Z nebo rozmáchlý Muž z oceli. U všech třech zmíněných titulů nás určitě nemine pokračování. Na osmém místě se celkem překvapivě umístil záznam vystoupení amerického stand-up komika Kevina Harta s podtitulem Let Me Explain, který si odnesl rovných deset milionů. Desítku uzavírá sci-fi komedie Apokalypsa v Hollywoodu a kouzelnická oddychovka Podfukáři.

Příští týden se ponese ve znamení obřích robotů a monster. Guillermo del Toro představí svou dlouho očekávanou novinku Pacific Rim - Útok na Zemi, zřejmě nejvelkolepější film letošního roku, po kterém slintají davy fanoušků a my s nimi. Ambicióznímu sci-fi bude konkurovat jen primitivní komedie Machři 2, jejíž první díl však nečekaně zabodoval u diváků. Souboje Jaegerů a Kaiju by však tahle sandlerovka ohrozit neměla.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 5.7.2013

1. Já padouch 2 82,5 mil. (novinka)
2. Osamělý jezdec 29,4 mil. (novinka)
3. Drsňačky 25 mil.
4. Univerzita pro příšerky 19,6 mil.
5. Světová válka Z 18,2 mil.
6. Útok na Bílý dům 13,5 mil.
7. Muž z oceli 11,4 mil.
8. Kevin Hart: Let Me Explain 10,1 mil. (novinka)
9. Apokalypsa v Hollywoodu 5,8 mil.
10. Podfukáři 2,7 mil.

Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Nechápu to vytržení z Pacific Rim. Už soundtra... (Avari, 08.07.2013 09:26) Reagovat

    Nechápu to vytržení z Pacific Rim. Už soundtrack mi přijde jako lepší průměr, kdy jde o klasickou produkci Remote Control, na kterou začínám být alergický. S tím nesouvisí jen zvuková podobnost (synťáky), ale například vykrádání sebe sama (zdravím Zimmera) - Iron Man nebo Souboj titánů, které ma na svědomí právě Djawadí.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY