Kino Evald nabídne finské drama Cizinec

Vydáno: 28.06.2013 17:30 - Simona Knotková | foto: facebook tvůrce

První červencový čtvrtek můžou návštěvníci pražského kina Evald opět zasvětit severské kinematografii. Projekt Severské filmové čtvrtky tentokrát nabídne finské drama Cizinec.
Fotografie z filmu  / MuukalainenPrvní čtvrtek v měsíci vám pražské kino Evald ve spolupráci se Skandinávským domem přináší jeden snímek z aktuální skandinávské kinematografie. V rámci dlouhodobého projektu Severské filmové čtvrtky přichází po Norsku a Dánsku nyní řada na Finsko a drama J.-P. Valkeapää Cizinec z roku 2008.

Děj příběhu nás zavede na severský venkov první poloviny 20. století. Hlavním hrdinou je němý desetiletý chlapec. Pouze s matkou žije uprostřed hlubokých finských lesů, jeho otec sedí ve vězení. Jednoho dne se u jejich dveří objeví zraněný cizinec, který se údajně zná právě s jeho otcem. Jaké tajemství před nimi skrývá?

Kritiky bývá debut Valkeapää přirovnáván k tvorbě proslulého Andreje Tarkovského. Na Mezinárodním festivalu v Göteborgu se mu dostalo hlavní ceny a ocenění za nejlepší kameru. Českého diváka bude určitě zajímat, že v roli tajemného cizince se objeví Pavel Liška.

Film se bude promítat 4. července od 19:00. Předcházet mu bude krátký úvod o finských filmových novinkách.Více informací vám prozradí oficiální stránky Skandinávského domu.

Originální trailer filmu Cizinec


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY