TV tipy: Osvědčené tituly, Bruce Willis a Hannibal

Vydáno: 10.05.2013 07:00 - Vratislav Šálek | foto: MGM

Aktuální televizní týden pokračuje v nastoleném trendu a v nabídce tudíž nenajdete žádnou vyslovenou bombu. Dramaturgové spoléhají na reprízy osvědčených titulů, případně uvedení ne tak známých filmů. Uvidíte třeba Erika Vikinga.
Plakát filmu Osudový kruh Osudový kruh (Le cercle rouge) (pátek 10. 5., ČT2, 21.45 - 00.00)
U nás méně známý krimithriller Jeana-Pierra Melvilla je klasickou oldschoolovou podívanou, které se dnes už takřka netočí. Tvůrci tu vsadili na hutnou atmosféru, celkově syrové pojetí, dobře napsaný scénář a uvěřitelné postavy. Mnohé možná překvapí Bourvil ve vážné roli drsného policisty, kterou zvládl bravurně. Mimo něj uvidíte třeba Alaina Delona nebo Yvese Montanda. Jedinou vážnější výtkou tak zůstává mírně přepálená délka, která film zbytečně tříští a zpomaluje jeho tempo.
Synopse: Corey (Alain Delon) se po propuštění z vězení vrací za svou dívkou, která se ale mezitím dala dohromady s jeho parťákem. Náhoda ho připlete do cesty prchajícímu zločinci Vogelovi (Gian Maria Volontè) a bývalému policistovi Jansenovi (Yves Montand). Společně vyloupí klenotnictví a úspěch akce je motivuje k dalšímu činu. Jenže policie rozhodně není nečinná.
Zajímavost: Jedná se o poslední Bourvilův film.

Originální trailer filmu Osudový kruh

Plakát filmu Bohové musí být šílení II Bohové musejí být šílení II (The Gods Must Be Crazy II) (sobota 11. 5., Prima Family, 13.35 - 15.45)
V našich končinách hodně oblíbená jihoafrická komedie za povedeným předchůdcem příliš nezaostává. Režie se znovu chopil Jamie Uys a nabídl opět jednoduchoučký až primitivní děj, na který ovšem nabalil sérii víceméně vtipných situací, které pobaví a zlepší náladu. V hlavní roli samozřejmě nechybí domorodec N!xau, jenž se stará o většinu fórků, které se zkrátka neokoukají. Pokud vám ale styl humoru nesedne, půjde o ztrátu času. Nenáročná oddechovka na víkendové odpoledne.
Synopse: Znovu se setkáváme s křováckým lovcem XiXao (N!xau), který se vydal s rodinou na lov. Nechybí ani právnička Ann (Lena Farugia), která musí stihnout konferenci v Africe, jenže se vydá na krátký vyhlídkový let. Zpět v malinkém letadýlku ji chce přepravit zoolog Stephen (Hans Strydom).
Zajímavost: Film byl natočen už v roce 1985, uveden byl ale až čtyři roky poté.

Originální trailer filmu Bohové musejí být šílení II

Plakát filmu Julie a Julia Julie a Julia (Julie & Julia) (sobota 11. 5., Nova, 14.00 - 16.10 / neděle 12. 5., Nova Cinema, 12.40 - 14.40)
Zdánlivě tuctovou komedii povyšují nad průměr režírující Nora Ephron a na Oscara nominovaná Meryl Streep v hlavní roli. Jinak jde o příjemnou, ale předvídatelnou podívanou, která nikoho nepřekvapí. Kladem budiž velké množství kulinářských lahůdek, které snad v každém probudí chuť k jídlu. Autorka sice malinko selhává ve scénáři, naštěstí se jí povedlo obsazení, v němž se kromě zmiňované herečky objeví ještě například Amy Adams a Stanley Tucci. Zkrátka další víkendová odpočinková záležitost.
Synopse: Sekretářka z Queens Julie Powell (Amy Adams) se rozhodne, že v průběhu roku uvaří všech 524 receptů z klasické kuchařky, jejíž autorkou je Julia Child (Meryl Streep). Nakoupí tedy spoustu másla, založí si na internetu blog a dá se do práce. Podaří se jí náročnou výzvu splnit?
Zajímavost: Meryl Streep přibrala v průběhu natáčení sedm kilogramů.

Originální trailer filmu Julie a Julia

Plakát filmu Potopení lodi Bismarck Potopení Bismarcku (Sink the Bismarck!) (sobota 11. 5., Fanda, 16.25 - 18.10 / neděle 12. 5., 09.35 - 11.10)
Takřka neznámé černobílé válečné drama vynechává melodramatické a patetické scény, které byly v době jeho vzniku v tomto žánru takřka nutností. Režírující Lewis Gilbert místo toho vsadil na historickou věrnost a autentičnost, z čehož pramení pocit, že divák sleduje vlastně dokument. Tohoto dojmu dociluje tvůrce i tak, že střídá skutečné záběry s těmi hranými. V hlavních rolích se objeví třeba Kenneth More, Dana Wynter nebo Laurence Naismith. Jenom škoda, že se tu objevují i nudné a vyloženě zbytečné momenty.
Synopse: Bismarck byl za druhé světové války nejobávanější německou bojovou lodí. Jejím hlavním úkolem bylo odříznout od důležitých mořských tras Velkou Británii a tím pádem její jednotky dost oslabit. Je tedy logické, že ty se ji pokoušely co nejdříve a nejrychleji potopit.
Zajímavost: Záběry spouštění Bismarcku na vodu pochází z roku 1939 a natočeny byly v hamburské loděnici.

Originální trailer filmu Potopení Bismarcku

Plakát filmu Něžné kuře Něžné kuře (Tendre Poulet) (sobota 11. 5., ČT1, 22.00 - 23.45)
Za francouzskou lehce detektivní komedií režijně stojí slavný Philippe de Broca, což samo o sobě je zárukou kvality. Ten tu velmi umně a zdařile zkombinoval vtipné momenty s těmi vážnějšími a dokázal vše natočit odlehčeně a zároveň citlivě, že si diváka na svou stranu získá. Do hlavních rolí navíc obsadil fantastické Annie Girardot a Philippa Noireta, mezi nimiž to skvěle jiskří a kteří dokáží výborně prodat všechny vtípky i dostatečně prohloubit své postavy. Na škodu budiž snad jen pro někoho zbytečný mix žánrů a pomalejší tempo.
Synopse: Lisa (Annie Girardot) srazila Antoina (Philippe Noiret) na kole. Když se oba po nehodě uvidí, zjistí, že se vzájemně už znají, neboť před dvaceti lety spolu při studiích na Sorbonně prožili krátký románek. On je dnes učitelem řečtiny, ona policejní komisařkou, což mu ale dlouho nechce prozradit. To zařídí až telefonát, který jí zazvoní na prvním společném obědě a oznámí, že došlo k vraždě jednoho z poslanců.
Zajímavost: Volným pokračováním filmu je o trochu slavnější počin Ukradli torzo Jupitera.

Ukázka z filmu Něžné kuře

Plakát filmu Erik viking Erik Viking (Erik the Viking) (sobota 11. 5., ČT2, 23.20 - 00.50)
Pod dobrodružnou fantasy komedií je režijně podepsán montypythonovský Terry Jones, můžete tudíž očekávat typicky bláznivý a bizarní humor. Ten tu ovšem neslouží jako stěžejní vyprávěcí prvek, ale spíše doplňuje hlavní dějovou linii. Tím pádem možná někoho zklame, že se tvůrce drží při zemi a soustředí se na samotný příběh a malinko rezignuje na vytváření vtipných situací. Naopak potěší solidně zvládnutá výprava a triková stránka. V hlavní roli se objeví velmi dobrý Tim Robbins, jehož doplňují kupříkladu Mickey Rooney, samotný režisér nebo John Cleese. Svérázný kousek se vyplatí vidět.
Synopse: Erik (Tim Robbins) je Viking, který se ale od ostatních soukmenovců odlišuje a právě díky tomu se může stát vůdcem. K tomu ovšem potřebuje bájný roh, který zbaví jeho zemi stále přítomných mračen a umožnil by tak, aby konečně vysvitlo slunce. Proto se společně se skupinkou nejvěrnějších válečníků vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu.
Zajímavost: S dětskou knížkou Sága o Vikingu Erikovi, kterou napsal sám Jones, nemá film vůbec nic společného.

Originální trailer filmu Erik viking

Plakát filmu 16 Bloků 16 bloků (16 Blocks) (neděle 12. 5., Prima Cool, 20.00 - 22.05 / pondělí 13. 5., 01.15 - 02.50)
Akční krimithriller doplácí zejména na tuctový a předvídatelný scénář, který ničím nepřekvapí. V závěru navíc přináší i nelogické zvraty, které výsledný dojem příliš nevylepší. Režírující Richard Donner sice jede na půl plynu, přesto filmu dodává slušné tempo, přehlednou akci a vše má víceméně v pevných rukou. Stejně tak Bruci Willisovi stačí zapojit své charisma a utáhne celý snímek sám. A to se tu objeví třeba i David Morse. Zmínit se sluší ještě rapera Mose Defa v jedné z hlavních rolí. Jde zkrátka o neškodný kousek, který vám ukrátí večer.
Synopse: Po další prohýřené noci je policista Jack (Bruce Willis) pověřen jednoduchým úkolem přepravit bezvýznamného zlodějíčka Eddieho (Mos Def) z policejní budovy k soudu, který je vzdálen pouhých šestnáct bloků. Zdánlivě rutinní cesta se zanedlouho změní v boj o život, protože Eddie ví víc, než tvrdí a celou dobu na něj někdo míří pistolí. Jack s hlavou plnou zbytkového alkoholu se snaží zjistit, kdo za vším stojí.
Zajímavost: Aby Jackovo kulhání vypadalo realisticky, nosil Willis v botě oblázky.

Originální trailer filmu 16 bloků

Plakát filmu Červený drak Červený drak (Red Dragon) (neděle 12. 5., Prima Family, 22.20 - 00.55)
Lehce přeceňovaná adaptace vynikajícího románu Thomase Harrise selhává hlavně v přístupu režírujícího Bretta Ratnera. Ten místo atmosféry a budování napětí vsadil na úmorné a dlouhé dialogy, které jsou nudné a nikam moc nevedou. Celé to působí dost televizně a komorně, což je spíše na škodu. Příběh moc nedrží u sebe a je epizodický, na druhou stranu je plný zajímavých a napínavých scén, kterých by mohlo být i víc. Naštěstí se tvůrce obklopil výtečným castingem, jemuž vévodí famózní Ralph Fiennes a solidní Emily Watson, kteří zastiňují překvapivě unylého Anthonyho Hopkinse a nevýrazné Edwarda Nortona s Harveym Keitelem. Víceméně promarněná příležitost.
Synopse: Policista Will Graham (Edward Norton) odešel do výslužby po náročném vyšetřování brutálních vražd, při kterém se seznámil i s doktorem Lecterem (Anthony Hopkins), který se později ukázal být oním pachatelem. Willa požádá o pomoc kolega Jack Crawford (Harvey Keitel), který vyšetřuje otřesné vraždy dvou rodin, které se odehrály za úplňku. Po menším váhání Will přijímá, i když si je vědom, že se bude muset ohlédnout do temné a bolavé minulosti a setkat se znovu s tím nejhorším zlem, jaké si lze představit.
Zajímavost: Maskování Ralpha Fiennese trvalo celých osm hodin.

Oficiální trailer filmu Červený drak

Plakát filmu Ztracený víkend Ztracený víkend (The Lost Weekend) (pondělí 13. 5., ČT2, 21.50 - 23.25)
Drama Billyho Wildera je na svou dobu zajímavým a odvážným pohledem do světa alkoholiků. Celý problém tedy dost idealizuje a zjednodušuje, přesto se mu daří apelovat na společnost. Fajnšmekry potěší stylizace do filmu noir a objeví i značný vliv německého expresionismu. V hlavní roli exceluje Oscarem po právu oceněný Ray Milland. Kromě něho si tvůrci odnesli také sošky za film, režii a scénář. Vyloženě zklame naivní a hloupý konec, který postrádá smysl a odvahu. Škoda, že snímek už dnes není tak aktuální a malinko zestárnul.
Synopse: Neúspěšný spisovatel Don (Ray Milland) momentálně prožívá hluboké zklamání ze života. To ho přivede až k realizaci třídenního nekonečného flámu, kterým zničí sám sebe a dostane se do víru hluboké alkoholové závislosti. Cesta zpátky je ale strašlivě těžká.
Zajímavost: Alkoholový průmysl údajně studiu nabídl pětapadesát milionů dolarů, když film zlikviduje.

Originální trailer filmu Ztracený víkend

Plakát filmu Ponorka U-571 Ponorka U-571 (U-571) (pondělí 13. 5., Prima Family, 23.25 - 01.35)
Solidní válečné drama bohužel zklamává v přílišném množství patosu a zcela zbytečnou historickou nepřesností a nevěrohodností. Režírujícímu Jonathanu Mostowovi se ale povedlo vytvořit tísnivou klaustrofobní atmosféru a v rámci možností prodat i slušnou psychologii postav. Škoda, že lépe nezvládl akční scény, které jsou nezáživné a nepřehledné. Obsazení je naštěstí velmi slušné a objeví se v něm Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel nebo Jon Bon Jovi. Víc než hollywoodskou válečnou jednohubku ale nedostanete.
Synopse: V roce 1942 útočí na amerciké námořnictvo německé ponorky, v nichž se nachází tzv. Enigma kód. Posádka ponorky USS-33 byla povolána do akce, protože spojenci našli německou ponorku U-571, kterou poničil předchozí útok. Mise je tak zcela jasná - vniknout do ní, získat dekódovací zařízení a neprozradit Němcům, že se dostalo do cizích rukou. Jenže nic nejde tak, jak by mělo a Američané jsou po zničení svého plavidla nuceni dostat se domů v nepřátelské ponorce.
Zajímavost: Šifrovací stroj, který se ve filmu objevil, byl skutečný a štábu ho zapůjčil vášnivý sběratel.

Originální trailer filmu Ponorka U-571

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY