Festivalové ozvěny: 19. týden

Vydáno: 08.05.2013 06:00 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Nadcházející víkend bude ve znamení současné filmové tvorby zemí Beneluxu, na kterou se od letoška nově zaměřuje festival CineBENELUX ve Veselí nad Moravou. Do Zlína zavítá Vojtěch Jasný a jeho kanadský producent Rock Demers.
CINEBENELUX
Jak jsme již psali v Ozvěnách zde, na tento víkend se na Moravě chystá nová filmová přehlídka z názvem CineBENELUX, která bude českým milovníkům filmu představovat soudobou filmovou produkci z Belgie, Nizozemska a Lucemburska.
Hlavním hostem akce, která se od pátku 10. do neděle 12. května uskuteční v kině Morava ve Veselí nad Moravou, bude letos devětatřicetiletý belgický režisér Geoffrey Enthoven. Ten zde v rámci jemu věnované retrospektivní sekce "Talent" osobně uvede nejen svůj nejnovější film Hasta la vista!, ale i předchozí projekty jako je komedie The Over the Hill Band o bizarní hudební kapele vedené sedmdesátiletou matkou a jejím synem-zkrachovalým muzikantem.
Geoffrey Enthoven rovněž představí své první dva filmy, debutové a dokumentárně laděné Děti lásky zachycující jeden víkend v životě nefunkční rodiny a drama o stáří Nevratné lahve, jehož osmdesátiletý protagonista se odmítá přizpůsobit stereotypům o „podzimu života". V hlavní roli snímku se představil dnes již zesnulý belgický herec Nand Buyl.
Další z programových sekcí "Černý humor" představí debutový projekt režisérské dvojice Gustave de Kervern a Benoît Delépine, kterým je svérázná vozíčkářská road movie Aaltra. Výběr bude zahrnovat i v Belgii kultovní fiktivní dokument Man Bites Dog o skupině filmařů sledující sériového vraha, populární nizozemskou surrealistickou černou komedii Seveřané, anarchistický film Ex Drummer či druhou část prozatím šestidílné série o sexuálním životě Belgičanů Camping Cosmos.
Více informací o přehlídce a uváděných filmech najdete zde.
ZLÍN FILM FESTIVAL
Kanadský filmový producent a distributor Rock Demers se na letošním 53. ročníku Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně stane laureátem tzv. Grand Prix, která je určena osobnostem, jež mají zásluhy v oblasti rozvoje kinematografie, zejména pro děti a mládež. Demers si cenu osobně převezme v úterý 28. května v zahradě Baťovy vily ve Zlíně.
Letos osmdesátiletý Kanaďan jezdí na zlínský festival pravidelně téměř padesát let, v roce 2006 byl dokonce členem hlavní poroty. Podstatná část jeho profesního života je spjata s Českou republikou, konkrétně se jmény Břetislav Pojar a Vojtěch Jasný, se kterým se přátelí a spolupracuje již od odchodu českého režiséra do exilu.
Vojtěch Jasný do Zlína rovněž osobně zavítá. Jejich mimořádné setkání ozdobí Film Industry program festivalu, v jehož rámci se uskuteční jejich společný Master Class určený odborníkům, studentům i veřejnosti. Akci bude moderovat Jasného žák, mladý španělský režisér a dokumentarista Arkaitz Basterra. Při této příležitosti festival promítne kanadský snímek Vojtěcha Jasného z roku 1987 Velká země malých
Mezi ctěnými hosty bude i dlouhodobá členka pražského divadla Semafor, herečka, zpěvačka a moderátorka Jitka Molavcová, která si letos při závěrečném ceremoniálu převezme Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež.
Studenty a mladé lidi organizátoři lákají na bohatý doprovodný program, jehož součástí jsou kromě projekcí v letním kině a koncertů Tata Bojs, Lenky Dusilové či VLADIMIR 518 i tzv. Duhová kulička zaměřená na filmový marketing a Mezinárodní festival studentských filmů Zlínský pes.
53. ročník Zlín film Festivalu proběhne od 27. května do 1. června. Více informací najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY