Festivalové ozvěny: 44. týden

Vydáno: 30.10.2012 20:40 - Jana Bébarová | foto: AČFK

Mezi oceněnými snímky jihlavského festivalu jsou české dokumenty Pevnost, Dva nula a Hra o kámen. Brněnská přehlídka Visions of Light mj. chystá filmy Langa, Wenderse a Herzoga.
MFDF JIHLAVA
Slavnostním zakončením a předáním cen tvůrcům uplynulou sobotu vyvrcholil 16. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. V soutěžní sekci světových dokumentů "Opus Bonum" její jediný porotce, belgický filmař Xavier Christiaens, ocenil dokumentární portrét japonského ostrova Okinawy zachycený očima procházejícího se chlapce s názvem Kuichisan.
V soutěžním výběru českých dokumentů "Česká radost" byl porotou oceněn snímek Pevnost o Podněsterské moldavské republice zmítané autoritářským režimem, který natočili Klára Tasovská a Lukáš Kokeš.
Zvláštní ocenění v téže kategorii obdržely dva filmy, experimentální Dva nula zachycující prostřednictvím 22 kamer návštěvníky fotbalového utkání Sparty a Slavie v režii Pavla Abraháma a Tomáše Bojara, a dokument o rozporu společnosti nad vystavěním pomníku obětem odsunu sudetských Němců s názvem Hra o kámen režiséra Jana Geberta.
Nejlepším dokumentem sekce "Mezi moři", v níž mezi sebou každoročně soutěží snímky ze střední a východní Evropy, byl vyhlášen snímek srbského režiséra Srdjana Keči Fata morgána zachycující Dubaj ve stavu po ekonomické krizi.
V kategorii experimentálních dokumentů "Fascinace" uspěl krátkometrážní počin podROST, v němž americký režisér Robert Todd pozoroval chování a pohyby sovy. Diváckou cenu si z Jihlavy odvezl dokumentarista Adam Ol'ha za osobní snímek Nový život.
Cenu za celoživotní dílo si na Vysočině osobně převzal český režisér Vojtěch Jasný (Touha, Až přijde kocour, Všichni dobří rodáci), který na konci listopadu oslaví sedmaosmdesáté narozeniny.
Více podrobností o vítězných snímcích a oceněných tvůrcích najdete na webových stránkách festivalu.
VISIONS OF LIGHT
Šestý ročník filmové přehlídky Visions of Light bude tento týden hostit brněnské kino Art. Během čtvrtka, pátku a soboty se návštěvníci mohou opět těšit na projekce filmů, "jejichž obsahová i formální podoba předstihla dobu svého vzniku, má stálou platnost a jejich tvůrci se přes leckdy původní odmítání stali klasiky a ikonami."
Organizátoři akce Petr Šoupal a Duncan Hendy dlouhodobě usilují uvádět na přehlídce filmy, které v Česku dosud nebyly promítány, případně pouze okrajově či před dlouhou dobou. Ve výběru devíti filmů, jež letos spojuje téma "Vizím se neubráníš", zaujme například oceňovaný klasický noir Scarlet Street Fritze Langa, jehož kompletní retrospektivu právě uvádí filmový festival ve Vídni.
Klasickou hollywoodskou produkci, které bude zasvěcen první den přehlídky, doplní němý snímek D. W. Griffithe Zlomený květ a dobrodružný snímek Johna Hustona s Humphrey Bogartem v hlavní roli Beat the Devil.
Evropskou a asijskou tvorbu 60. a 70. let v sobotu zastoupí road movie Wima Wenderse Alice ve městech, Herzogův Stroszek a japonský snímek Písečná žena Hiroshiho Teshigahary.
V neděli budou v rámci přehlídky k vidění televizní snímek Woodyho Allena Nepijte vodu, rovněž televizní projekt Mika Leigha, studie ze života britské sociálně slabší třídy Meantime a nakonec hudební dokument fotografa Seamuse Murphyho PJ Harvey: Let England Shake ze zpěvaččina turné Anglií.
Pro další informace o přehlídce navštivte její webové stránky.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY