Téma: Kdo je kdo v týmu Expendables

Vydáno: 17.09.2012 19:00 - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Druzí Expendables už úspěšně brázdí tuzemská kina, a tak není od věci si v rámci našeho zářijového tématu připomenout nejen jednotlivé členy této legendární bandičky. Berte to buď jako příjemnou vzpomínku, nebo jako velké lákadlo před projekcí.
Tým Expendables (česky Postradatelných) sestává z několika legendárních postav akčního filmu. Rozhodně si neuškodí připomenout (pokud jste druhé Postradatelné už viděli), nebo nalákat (v případě, že jste ještě neviděli), koho na plátně vlastně uvidíte. A nejde jen o samotnou partu Postradatelných, ale o všechny, kteří si v tomto filmu kradou nějaký ten kus zašlé slávy opět jen a jen pro své hlášky a bicepsy. Zbývá už jen varovat, že článek obsahuje mírné spoilery...
Tým Postradatelných
Barney Ross (Sylvester Stallone): Neoficiální lídr celé party. Ostatní ho uznávají, nechybí mu potřebné charisma a s každým dokáže vyjít. Umí pilotovat letadla (na stáří nezáleží), výborně zacházet s pistolí, ovládá také souboje jeden na jednoho, ale má i smysl pro humor a neváhá si sám ze sebe udělat legraci. Kamarádství je pro něho nade vše, a proto když je jeden ze členů zákeřně zabit, neváhá ani minutu a společně s ostatními se vydává jeho smrt pomstít. A nezalekne se vůbec nikoho.
Lee Christmas (Jason Statham): Pokud by v týmu existovala jakási funkce zástupce velitele, tento drsňák s poetickým příjmením by byl tím pravým. S Rossem je velký přítel a řeší s ním i soukromé problémy. V letadle sedává vedle něho a nemá problém si z něho udělat legraci. Výborně to umí s noži, v jejichž vrhání je naprostý mistr, je schopen sám ručně vyřídit přesilu protivníků, a když je třeba, sáhne i po střelné zbrani. Jelikož asi jako jediný z týmu uvažuje o rodinném životě a má přítelkyni, stává se terčem častého posměchu.
Yin Yang (Jet Li): Je logické, že jediný Asiat v partě to schytává nejen kvůli svému původu, ale také kvůli malému vzrůstu. Zejména Gunner si z něho dělá otevřenou legraci. Yin se ale nenechá zahanbit a pohotově vtípky vrací. Co se bojových schopností týče, ovládá několik umění, všude se protáhne, je mrštný a k obraně dokáže použít třeba i obyčejnou pánvičku, která se v jeho rukou proměňuje ve smrtící nástroj. Ve druhém dobrodružství už ale tolik prostoru nedostane a po dvaceti minutách bohužel mizí ze scény.
Gunner Jensen (Dolph Lundgren): Drsňák a obr severského původu se sice nechává vidět s nožem a pistolemi, v akci ho ale už moc neuvidíme. Poté, co v předchozím filmu své parťáky zradil a prodal, zpytoval nakonec svědomí a vrátil se do party. Tam definitivně převzal úlohu hlavního kašpara a své kolegy (a taktéž diváky) baví hláškami a vylomeninami více než bojovými schopnostmi.
Hale Caesar (Terry Crews): Podobně jako Yin Yang i on se stává terčem řady posměšků, protože je černoch. A ani on si to nenechá jen tak líbit. Má rád hodně velké zbraně a nejčastěji ho vidíte s obřím kulometem, kterak "kosí" zástupy nepřátel. To je ale vzhledem k jeho částečně upozaděné úloze to jediné, co o něm lze vlastně napsat.
Toll Road (Randy Couture): Platí o něm v podstatě totéž, co o Caesarovi. I jeho vidíte v akci s nějakou tou pořádnou "bouchačkou" nebo jinou hračkou, ale opět patří k těm nejméně využívaným a nápadným členům bandy. Dozvědět se o něm něco podrobnějšího nebo zajímavějšího tak prakticky není možné.
Bill The Kid (Liam Hemsworth): Bývalý voják a elitní odstřelovač je nejnovější a také nejmladší přírůstek Postradatelných. Plní funkci jakési zálohy a pojistky a vždy, když je nejhůř, začne pálit z tajných pozic, čímž překvapí protivníka, všem získá rozhodující náskok a rozhýbe většinu akcí. Nebojí se vůbec ničeho, rychle vybíhá jakékoli kopce a dovede střílet i z těch nejnepravděpodobnějších pozic. Právě jeho mládí je jeho největší slabinou, protože rychleji koná, než myslí, což vede mnohdy do nepříjemných situací. A je to také on, kdo se stane obětí zákeřného Vilaina a rozpoutá tak peklo na Zemi.
Maggie (Yu Nan): Jediná nedobrovolná členka celé partičky je do ní nasazena agentem CIA Churchem, protože jako jedna z mála zná jeho úmysly. Je jasné, že jako žena to nemá v ryze mužském týmu jednoduché, a zpočátku na ni všichni opravdu hledí skrz prsty, i když pochopitelně i hormony dělají své a zejména Gunner se před osobou opačného pohlaví chce předvést. Nakonec si ale svým uměním zacházet se zbraněmi (zejména s puškou, ohánět se ale slušně dokáže i rukama) získá pozornost všech a dokonce je možné, že se s Postradatelnými vydá na další misi.
Ti, co stojí mimo, ale bez nichž to nejde
Agent Church (Bruce Willis): Agent CIA, který má s Rossem a spol. nevyřízené účty. Teď ale přišla doba je splatit. Právě on pošle Postradatelné na misi, která stojí jednoho z nich život. Ross ho v lásce nemá a podle něj jde jen o osobu tahající za nitky, a když je třeba jít do akce, pošle místo sebe někoho jiného. Nebude ale dlouho trvat a Church ho přesvědčí o tom, že vzít do ruky kulomet nebo jinou zbraň pro něho absolutně není žádný problém. A některými hláškami mu dá také jeho předchozí mínění pořádně "sežrat".
Trench (Arnold Schwarzenegger): Nájemný zabiják "s prezidentskými ambicemi", jak podotkl Barney Ross. Tentokrát mu Postradatelní zachrání život hned v úvodu filmu a okamžitě o tom začnou žertovat. Když jim slíbí, že se vrátí, neberou ho příliš vážně, ovšem i on své sliby plní a vskutku se ještě objeví. A dokáže, že s kulometem to pořád umí a charisma i přes pokročilý věk neztratil. Jeho slovní výměna s Churchem je nezapomenutelná.
Booker (Chuck Norris): Vlk samotář, který pracuje sám, protože mu zkrátka nikdo nestačí. Sám přemůže tank, ozbrojenou četu nepřítele si dává ke svačině a je prostě nepřemožitelný. Přežil i napadení kobrou královskou a všichni Postradatelní jsou na něj krátcí. Sice jim vypomůže, ale do party se rozhodně nezapojí. Pak by to totiž mohli všichni zabalit.
Důležití záporáci
Vilain (Jean-Claude Van Damme): Záporák s výstižným jménem pase po zásobách plutonia. Ohánět se umí nožem, který do svých obětí zabodává kopnutím, a umí pochopitelně i nějaké to bojové umění. Největší zbraní jsou pořád jeho nohy a budí slušný respekt. Banda Barneyho Rosse se ho ale nebojí a její lídr si to s ním rozdá na férovku. A bude to bolet.
Hector (Scott Adkins): Hlavní Vilainův poskok a jeho prodloužená ruka. Vykoná vše, co jeho šéf chce a potřebuje, a bere na sebe většinu černé práce. Prostoru sice moc nedostane, ale pořádnou bitku s Lee Christmasem si "užije". A bude sakra drsná.


Český trailer filmu Expendables: Postradatelní 2


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY