Kinopremiéry: 37. týden

Vydáno: 13.09.2012 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Falcon

Hned čtyři premiéry míří tento týden do našich kinosálů. Vedle závažného tuzemského dramatu Ve stínu zaujme fanoušky snad jen páté pokračování nekonečné ságy Resident Evil. Potenciálním hitem může být i komedie Druhá šance.
Ve stínu (Falcon)
Výborná tuzemská noirová detektivka zaujme hlavně brilantní a dusivou atmosférou, jistou režií Davida Ondříčka a perfektními výkony Ivana Trojana, Sebastiana Kocha a dalších. Malinko ji ovšem sráží nedomyšlený scénář a šroubovaný konec. Přesto si diváckou pozornost zaslouží, neboť se se vší vážností a bez humoru snaží otevírat nepříjemné téma naší minulosti. Takových filmů není nikdy dost. Více se dočtete v naší recenzi.
Synopse: Potemnělými ulicemi Prahy padesátých let minulého století se pohybuje v šedivém plášti kapitán Hakl (Ivan Trojan). Ten dostal za úkol vyšetřit krádež v klenotnictví. Zdánlivě banální případ se ale vlivem okolností a vyšší moci mění v rozsáhlou a politicky výrazně motivovanou kauzu, která ma za cíl zdiskreditovat židovskou menšinu. Z nařízení StB tak vyšetřování přebírá policejní specialista z NDR major Zenke (Sebastian Koch), jenž má své úkoly přesně dané. Hakl se ale nenechá zahanbit a v pátrání pokračuje na vlastní pěst. Jeho protivník je ovšem mocný a bojovat s ním se zdá být nemožné.
Zajímavost: Realizace filmu trvala čtyři roky a napsáno bylo celkem sedmnáct verzí scénáře.

Český trailer filmu Ve stínu

Resident Evil: Odveta (Re5ident Evil:Retribution) (Falcon)
Již páté pokračování komerčně úspěšné série vzniklo znovu pod režijní taktovkou Paula W.S. Andersona a v hlavní roli se opět objeví jeho manželka Milla Jovovich. Vzhledem k pokročilému "stavu" celé ságy asi nelze očekávat nějaký kvalitativní vzestup, ale spíše sázku na jistotu, speciální efekty a třetí rozměr. Do kina přijdou zřejmě jen pravověrní fanoušci, kteří stejně o velké změny nestojí. Tady se zkrátka příběh řešit nebude a kritici na výsledku nenechají nit suchou.
Synopse: Smrtelný virus společnosti Umbrella Corporation dál pustoší Zemi a mění světovou populaci na legie masa, které jedí Nemrtví. Jediná a poslední naděje lidské rasy v podobě Alice (Milla Jovovich) se probudí v srdci nejtajnější operace korporace a dál odhaluje svou temnou minulost. Dál pokračuje v honbě na ty, kteří jsou odpovědni za šíření epidemie a dostává se z Tokia do New Yorku, Washingtonu a Moskvy, kde se dozví něco, co její dosavadní život převrátí úplně naruby. S pomocí nových spojenců a starých přátel tak musí bojovat o holé přežití a záchranu světa.
Zajímavost: Se stopáží necelých dvou hodin jde o nejdelší díl série.

Český trailer filmu Resident Evil: Odveta

Druhá šance (Hope Springs) (Bontonfilm)
Poměrně vtipná komedie oprávněně spoléhá na herecké umění Meryl Streep a Tommyho Lee Jonese, kteří dokáží elegantně podat jakékoli klišé. Oba navíc doplňuje o něco méně protřelý Steve Carell. Nečekejte ovšem bláznivou komedii, ale spíše černohumorné vztahové drama. To podle prvních ohlasů překvapivě poměrně funguje a režírující David Frankel dokáže prodat většinu vtipů a pomalu se stává žánrovou jistotou. Tohle vypadá jako ideální film pro (nejen) zamilované dvojice.
Synopse: Kay (Meryl Streep) a Arnold (Tommy Lee Jones) jsou manželé již více než tři desítky let. Je tak jasné, že jejich svazek se proměnil v rutinu a každodenní stereotyp. Zatímco Arnold je s tím celkem spokojený a nic moc neřeší, Kay je nešťastná a chtěla by se s manželem více sblížit a zažehnout novou jiskru. A právě ona jednoho dne narazí na knihu uznávaného manželského poradce doktora Felda (Steve Carell). Jeho dílo ji zaujme natolik, že přesvědčí Arnolda, aby využili jeho služeb a pokusili se vzkřísit uvadající svazek. Jenomže Feldovy metody jsou netradiční a poněkud bláznivé.
Zajímavost: Hlavní role byla nabídnuta Jeffu Bridgesovi, ten ji ale odmítl.

Český trailer filmu Druhá šance

Je to jen vítr (Csak a szél) (Artcam)
Nestranné a v rámci možností objektivní drama o rasismu Benedeka Fliegaufa vsází především na precizní režii, hutnou atmosféru strachu a autenticitu. Divácky hodně náročný snímek je záměrně skoro bezdějový a bohužel se místy nevyhýbá nudě, tudíž vyžaduje extrémně připravené publikum. Pokud vás ale dostane, bude ve vás rezonovat ještě dlouho. K zamyšlení nad současným stavem společnosti ovšem donutí každého. Jeden z nejlepších příspěvků na téma rasové nesnášenlivosti za poslední roky.
Synopse: Film zachycuje jeden den obyčejné maďarské romské rodiny žijící kdesi na městské perfierii. Otec odjel do Kanady za prací, matka má dvě zaměstnání a na běžné povinnosti jí už nezbývá čas, dcera chodí do školy, syn by měl také, ale ten se raději poflakuje po okolí. Všichni ale mají strach, který způsobuje rostoucí množství rasových útoků v zemi. Rodinu drží nad vodou jen to, že se snad brzy vypraví do zámoří za otcem. Jenomže nebude už pozdě?
Zajímavost: Snímek je inspirován skutečnými událostmi, k nimž došlo v roce 2008.

Originální trailer filmu Je to jen vítr

Vyrazíte o víkendu na nějakou premiéru? A na jakou? Hlasujte v anketě na našem Facebooku nebo nám napište do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY