Téma: Abeceda (ne)postradatelných akčních hrdinů

Vydáno: 05.09.2012 13:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Osmdesátá léta jsou plná kultovních akčních filmů, ikonických hrdinů a ještě ikoničtějších hlášek. Pojďte se s námi za příležitosti speciálu k Expendables 2 projít abecedu hesel, které společně vystihují onu zaprášenou dobu videokazet.
Expendables 2 jsou co nevidět v kinech a podle ohlasů to má být ještě větší nářez než minule. A jelikož je novinka Simona Westa vlastně takovým srazem akčních ikon z osmdesátých a devadesátých let, pokusili jsme se do abecedního seznamu zařadit pojmy, které nějakým způsobem onu testosteronovou éru poctivých macho akčňáků evokují. Čekejte názvy filmů, hrdinů a tradiční hesla, která s těmito lety souvisejí.
Axel Foley – Neústupný a hláškující černošský policajt v podání Eddieho Murphyho, který se rád prohání Beverly Hills ve svém červeném kabrioletu, poslouchá známou „eighties“ melodii a občas vyřeší nějaký případ, je hlavním hrdinou jedné z nejúspěšnějších policejních sérií z osmdesátých let. S přibývajícími díly kvalita sice úměrně klesá, ale oproti Murpyho pozdější tvorbě se jedná o jasný nadstandard. Jak si povede v televizním návratu?
Bicepsy – Obnažená paže s tlustou naskočenou žilou držící velký rotační kulomet je jedním ze základních znaků staronového akčního hrdiny. Měsíce a roky strávené v posilovně za pouhého pojídání tvarohu a syrových vajec však těmto borcům věříte, narozdíl od dnešních pohledných vyrýsovaných modelů. Tedy kromě Dwaynea Johnsona, který by své idoly jistě rád dohnal.
Cesta draka – Zřejmě nejznámější film Bruce Leeho nabídl kromě průměrného příběhu a jednoduchého humoru také perfektní bojovou choreografii, z níž jednoznačně vede kultovní souboj s chlupatým Chuckem Norrisem. Jejich závěrečné bušení do hrudních košů, památné otočky a údery pěstmi doprovázené tupými zvuky ze zvukové knihovny patří jistě do zlatého fondu kinematografie.
Český dabing – Ten mnohdy v našich očích převýšil i originál. Na staré dabingy z ošoupaných videokazet nedá většina akčních nostalgiků dopustit, vždyť se v nich urodilo tolik památných hlášek, které dokáže tak hezky vyjádřit jen krkolomná čeština.
Drsný Harry – Harry Callahan se s ničím nepáře. Prostě vezme svůj Magnum .44, namíří ho padouchovi do obličeje a položí mu jednoduchou hádanku ohledně vystřílených kulek. A možná zmáčkne spoušť. Clint Eastwood ztvárnil bezmála kultovní postavu drsného sanfranciského policajta stojícího na obou stranách zákona, který se vrátil rovnou ve čtyřech pokračováních. Vždy v nich hrála hlavní roli jeho oblíbená zbraň s takovým kalibrem, že by jedním stisknutím spouště zastavila dopravu na Golden Gate Bridge.
Eye Of The Tiger – Dnes již zkultovnělá píseň ze třetího Rockyho má svém kontě nespočet parodií, napodobování a její melodie je stále důležitým motivačním nástrojem každého z nás. Stačí ji zaslechnout v televizi nebo v rádiu a ihned máte chuť si zaběhnout oprášit pár nakládacích činek a pořádně si dát do těla. A až hudba skončí, budete pokračovat v jídle...
F-word – Povinná výbava slovní zásoby pro akčního hrdiny. Vždyť tohle jedno úplně normální slovíčko dokáže dát obyčejné větě patřičný šmrnc, zabarvení a zbrusu nový význam. Navíc se to lépe pamatuje, když chcete citovat. Arnieho slovy – "Fuck you ass-hole!".
Get to da choppa! – Muselo na to dojít. Známá hláška Dutche Shaefera, který se snaží ochránit zbývající členy své jednotky před vesmírným lovcem lidí, je oblíbeným citačním zdrojem mnohých fanoušků. Správný akční hrdina musí zkrátka mít v zásobníku kromě nekonečného množství nábojů také zásobu hlášek. Svého soupeře může tak před bolestivou smrtí ještě rychle zesměšnit, urazit nebo ironicky oglosovat situaci, jako třeba okomentovat zdraví svého mrtvého nepřítele. Don’t disturb my friend, he’s dead tired.“ Aneb zásobník Komanda je nevyčerpatelný.
Honba za diamantem – Dobrodružná klasika Roberta Zemeckise z roku 1984 přivedla na scénu neohroženého dobrodruha Jacka Coltona s tváří Michaela Douglase, který věčně vytahoval z nesnází svou oblíbenou spisovatelku. I když obyčejně šlo o nějaký vzácný artefakt. Tahle akčně-romantická komedie se klidně mohla ve své době konkurovat žánrově spřízněnému Indianu Jonesovi.
CHarles Bronson – Ikonický knírek Charlese Bronsona si nejvíce lidí pamatuje z drsného revenge-movie Přání smrti, kde se obyčejný architekt po vyvraždění rodiny mění v mašinu na zabíjení prahnoucí po pomstě. První díl je ještě docela vážným komorním příběhem, ale následující čtyři pokračování přivedly na scénu přepálené akční scény s kulometem a raketometem, čímž značně narostla laťka béčkovosti.
Indiana Jones – Neotřelého archeologa s kloboukem a bičem není potřeba představovat. Steven Spielberg a George Lucas stvořili postavu založenou na svých oblíbených komiksových hrdinech a jako lusknutím prstu se do ní převtělil tehdejší představitel Hana Sola Harrison Ford. Svým charismatickým projevem dokázal utáhnout celou dobrodružnou trilogii z osmdesátých let, která se dnes právoplatně řadí mezi klasiku.
John – Matky budoucích akčních hrdinů asi neměly velkou představivost, proto je všechny pojmenovaly jedním z nejpoužívanějších amerických jmen. Máme tady tak veterána z Vietnamu Johna Ramba, který lukem ničí vrtulníky, Johna McClanea s věčně zapálenou cigaretou redefinujícího akční žánr a bránícího hotel o Vánocích nebo Johna Matrixe, který kvůli záchraně své dcerky zlikviduje populaci nejmenovaného jihoamerického státu. A kdo že má na starost klasiky žánru jako Predátora nebo Smrtonosnou past? Přece režisér John McTiernan.
Krvavý sport – Van Dammeova klasika. Žádný Karate tiger 1, Kickboxer, Kyborg nebo Univerzální voják, ale pěkná osmdesátková mlátička v klasickém hávu. Naivní příběh o legendě bojového umění Franku Duxovi moc neobstojí, ale to je vynahrazeno naprosto otřesnou souhrou všech složek (prkenné herectví, bizarní scény, nulový estetický styl), která spolu se statickými, okatě přednacvičenými souboji tvoří nezapomenutelný film nejen pro pamětníky.
Lincoln Hawk – Sylvester Stallone jako řidič kamionu, který se rozhodne zúčastnit mistrovství světa v páce, je jakousi béčkovou variací na Rockyho. Do útoku je bez ostychu jedno z těch nejtupějších béček, ale zároveň jeden z nejprotáčenějších filmů na videokazetách, který jsme mimo jiné mohli u nás zhlédnout také na zrnité polské televizi. Šílený "ejtýs" soundtrack si sice protiřečí s "dojemným" příběhem o získání přízně syna, ale i tak si na Hawka a závěrečný záběr bicepsu občas vzpomenete.
Max Rockatansky – Šílený Max se bezpochyby stal ikonickou postavou Mela Gibsona – drsný kožený oděv, neústupnost a úderné hlášky. Pokračování nezávislé jedničky je přímo ukázkovým postapokalyptickým akčňákem, z něhož si tvůrci berou dodnes. To sice pořád nemění nic na tom, že je to obyčejná béčková blbina, ale dusná atmosféra špíny a prachu na to dává lehko zapomenout.
Nico – Víc než zákon. Tohle motto ve všech svých filmech zastupuje známý indián s culíkem Steven Seagal, který platí za modlu videofilmů. Jako Nico Toscanini dokázal "slavný" bijec ještě přijít s jakousi důstojnou béčkovou zábavou, ale s přibývající roky (a přibývajícími kily) se staly jeho filmy ještě větším terčem posměšků než herecká kariéra Chucka Norrise. Třeba konečně svolí a uvidíme ho v Expendables 3.
Osamělý vlk McQuade – Na Chucka Norrise vyhrabávajícího se autem z písku jen tak nikdo nezapomene. Zde se představuje kromě nechvalně proslulého Texas Rangera ve své zřejmě nejlepší roli, na kterou nedá mnoho lidí dopustit. Esence béčkové nadsázky, bizarnost, kultovní scény a Chuck s červenou čelenkou házející granáty... A to ještě není zdaleka všechno.
Police Story - Jeden z hongkongských vrcholů Jackieho Chana. Opět se jedná o jednoduchý policejní příběh, který je ale podřízen atrakcím, v tomto případě akci. Naplno se zde projevuje Chanova kreativita v bojových a kaskadérských scénách, které nemají žádné omezení a chytře využívají prostředí a rekvizit. Příběhu nechybí také nadhled a vcelku naivní humor, který je známý z předešlých režisérových filmů, jenž se později staly jeho trademarkem. A scénu v obchoďáku byste si mohli pouštět do nekonečna.
Queen – Slavná rocková kapela sice moc akčnímu žánru svými písněmi nepřinesla, ale když se bavíme o osmdesátých letech, musíme zmínit její soundtracky k Flashi Gordonovi nebo Highlanderovi, bez nichž by zmíněné filmy byly jen polovičním zážitkem. "Edwoodovský" hrdina Flash Gordon je navíc také něco jako akčním hrdinou, ale jen v hodně, hodně vzdálené galaxii, kde interiéry paláce připomínají laciný pornofilm.
Rakouský dub – Rodák ze Štýrska a budoucí kulturista Arnold Schwarzenegger ještě v osmdesátých letech nevěděl, jakou kultovní postavu stvoří ve filmech jako Barbar Conan, Komando nebo Predátor. O těchto i dalších filmech můžeme říci, že v nich hraje prim nadměrná muskulatura, suché hlášky s rakouským přízvukem a zábavné herectví. Když si to tak vezmeme, Arnold vlastně ani nemusí umět hrát, stačí, když se ve filmu jenom vyskytuje - ono najednou všechno začne fungovat nějak samo.
Řeč zbraní – Když dojdou hlášky, je potřeba použít zbraně. Jejich náboje většinou dokáží zrušit mexický kartel o populaci malého amerického městečka, ale pokud vycházejí z hlavní nepřátel, nedokáží trefit svůj cíl z metrové vzdálenosti. Do velké ruky zkrátka patří velká zbraň – ať už se jedná o smrtonosný .44 Magnum, uzi, samopaly, raketomety nebo opakovací brokovnice z ranku AA-12 -, vždy si cestu ke svému cíli najdou. A zbudou po nich jen těla poházená po zemi a blížící se závěrečné titulky.
Smrtonosná zbraň – V roce 1987 Richard Donner pomohl definovat žánr policejních buddy komedií. Na scénu přivedl nerozlučnou dvojku Martina Rigse a Rogera Murtaugha, kterým elán pro policejní práci vydržel ještě tři další pokračování. Ve všech případech platí, že tolik hlášek na metr čtvereční obsahuje jen málokterý film. Kéž by tak nenáročně zábavné a přitom třeskutě akční byly i dnešní pokusy o návrat do minulosti.
Švéd – Švéd, který si zahrál ve filmu Švéd, který vůbec není o Švédsku. Film s originálním názvem Men of War je jen malou kapku v moři akčních béček, v nichž "zazářil" kamenný výraz Dolpha Lundgrena. Zřejmě nejkultovnější roli ztvárnil tento herec ve čtvrtém Rockym, kde se jako nadopovaný Ivan Drago hrdě reprezentující Sovětský svaz postavil do cesty italskému hřebci, jenž trénoval výhradně zvedáním dřevěné klády. Společně se tak postarali o nejlepší film o studené válce vůbec (to Rusko je přece tak špatné!).
Testosteron – U akčních béček, jak se říká, teče testosteron proudem. Skoro se až při jejich sledování stydíte za to, že sedíte na pohodlném gauči a ládujete se chipsy. Přehlídka největších borců z posilovny, kteří trojitý cheeseburger se sýrem viděli jen v katalogu McDonald’s, muskulatura, na níž by se dal strouhat sýr, silácké řeči, velké zbraně, rychlá auta a věčně zapálená cigareta – zkrátka ideální chlapi, kterými jsme vždycky chtěli být.
Útěk z New Yorku – Sušší hlášky než z úst Snakea Pliskena neexistují. John Carpenter vzal svůj typický brakový námět a s velmi levnou technickou stránkou vykouzlil odzbrojující hutnou atmosféru se smyslem pro béčkový nadhled a nekompromisnost. Kurt Russell s páskou přes oko je zde navíc více cool než ve Věci s plamenomenem, a to už je co říct.
Velké nesnáze v Malé Číně – U Kurta Russella (tentokrát jako řidiče náklaďáku) zůstaneme. Když se zmíní osmdesátá léta, nemůžeme opomenout ani další z velmi jednoduchých, ale o to působivějších filmů Johna Carpentera, které vytěžily svou béčkovou podstatu až na kost. Velké nesnáze v Malé Číně je šílená dobrodružná jízda, která pokud se nebere vážně, plní svůj účel jako zábavná akční blbina na sto procent.
Weller – Příjmení herce, který dal světu nezaměnitelný projev Robocopa. Drsný strážce zákona Alex J. Murphy v podání Petera Wellera se po nehodě mění v neporazitelného kyborga, který začne neúnavně válčit se zločinem. Připočtěte si k tomu tradiční verhoevenovskou brutalitu a satiričnost a máte tady více než jen tupé béčko na nedělní odpoledne. Uvidíme, jak dopadne remake.
Xenomorf – Ano, i akční hrdinové bojují proti šmejdům z vesmíru. Neohrožené komando mariňáků z Vetřelců se vydalo na likvidaci nejznámějších xenomorfů ve vesmíru a byla z toho jedna z ikonických military řežeb. Stísněnou atmosféru Vetřelce vystřídal smysl pro akci a mimozemská jatka, kde to mimo muže uměly s velkými kulomety i ženy. Že, Vasquezová?
You’re the best – Kdo by si nevzpomněl na roztomilou béčkovou pohádku jménem Karate Kid? Předvídatelná pohádka o otloukánkovi, který vybojuje titul (ups, spoiler), přízeň svých nepřátel a dívku svého srdce, má své vyvrcholení v závěrečném turnaji, do něhož hraje známý osmdesátkový syntetický pop. "You’re the best around. Nothing’s gonna ever keep you down!" Tohle předčilo i známý čapí skok a tréninky s Miyagim.
Zábava – Akční filmy jsou jednoduše zábava, většinou hodně sebeironická. Když si po několika letech připomeneme Komando, určitě nebudeme dopodrobna zkoumat výstavbu příběhu a soudržnost dějových informací, ale užijeme si přepálené akční scény, vtipné hlášky a Arnieho mimické svaly v pohybu. Toho jsou podle všeho Expendables2 nabití k prasknutí!
Ženy – Ani něžná pohlaví nesmí být v ryze mužském žánru zahanbena. Mezi nejznámější akční hrdinky jistě můžeme zařadit například Ellen Ripleyovou nebo Sarah Connorovou, které si vždy mezi muži dokázaly vybýt své čestné místo. Ať už se jedná o zabití vetřelčí královny, nebo střelby z rozsáhlého arzenálu zbraní, dokázaly tyto hrdinky vzít svůj osud pevně do svých rukou. Teď jen doufat, že opravdu vznikne ženská verze Expendables – to by bylo něco!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY