Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Abeceda světa Vetřelců

Téma: Abeceda světa Vetřelců

Vydáno: 23.05.2012 15:00 v sekci Články | Publicistika - Pavel Pinker | foto: Twentieth Century Fox

Série filmů o vetřelcích se opět ocitá v centru pozornosti - do kin brzy vtrhne Prometheus, jenž má být do jisté míry prequelem této kultovní ságy. Než nám představí nová fakta, připomeňme si některá z těch starých v naší abecedě.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Přiznáváme, bylo docela těžké abecedu obsazovat - u některých písmen se skýtala možnost jediná, u jiných se jich nastřádalo několik a jednotlivé pojmy vztekle cestovaly od písmena k písmenu, jak jsme se je snažili obdařit vhodným názvem. Nakonec ale vše zapadlo na správné místo. Pojďme se tedy chvíli cachtat v lázni koncentrované kyseliny a vysunovacích čelistí. (V abecedě můžete z pochopitelných důvodů očekávat spoilery k jednotlivým Vetřelcům...)
Android - Umělé bytosti přinášely zásadní události ve všech dílech vetřelčí ságy. Zvenčí vypadají jako obyčejní lidé, jejich těla však naplňuje charakteristická bílá tekutina. Zajímavostí je, že jsou jejich jména v sérii abecedně řazena: V prvním Vetřelci se android jmenoval Ash, ve Vetřelcích přišel Bishop, Vetřelce: Vzkříšení způvabnila slečna jménem Call a v blížícím se Prometheovi to bude David.
Bishop - Android Bishop je kromě Ripleyové jediná postava celé série, jež se neobjeví pouze v jednom filmu. Ve Vetřelcích se Bishop potýká s odporem Ripleyové, která mu po zlých zkušenostech s Ashem nevěří; později si však její respekt získá a silně se podílí na zničení vetřelčího hnízda na LV-426. Ve třetím díle je hned v úvodu zničen, avšak Ripleyové se ho podaří na několik minut zprovoznit. Tvář mu propůjčil Lance Henriksen, který si později zahrál jednu z hlavních rolí ve filmu Vetřelec vs. Predátor.
Carrie Henn - Představitelka holčičky Newt, která ve zbídačených podmínkách jako jediná přežila masakr kolonistů ve Vetřelcích a stala se pomyslnou dcerou hrdinky Ripleyové. Herectví věrná nezůstala a druhý díl Vetřelčí ságy tak zůstal jediným zápisem v její filmografii. V současnosti pracuje jako učitelka. Možná dětem vypráví, že skutečné příšery neexistují...
Čekání - Filmy s vetřelci bývaly komerčně úspěšné i přesto, že byly mládeži nepřístupné a tvoří dodnes jednu z nejúspěšnějších sci-fi sérií. Možná i proto je s podivem, že se sága rodila dosti pomalu: Natáčení prvního a druhého dílu dělí sedm let, třetí díl přišel o dalších šest let později. V pořadí čtvrté Vzkříšení sice čekalo na řadu „jen" pět let, na následující film z vetřelčího univerza (pokud pomineme nepříliš podařené crossovery s názvem Vetřelec vs. Predátor) si však fanoušci kvalitního sci-fi museli počkat patnáct let, až do příchodu Promethea.
David Fincher - Slavný režisér si třetím Vetřelcem odbyl svůj režijní debut, přesto na něj nejspíše nevzpomíná v dobrém. Film provázely problémy se scénářem, navíc byl pod přísným dohledem studia, s jehož zásahy nebyl Fincher spokojen. Ve finále se od projektu raději distancoval.
Ellen Ripley - Ústřední postava série a jedna z nejslavnějších akčních hrdinek vůbec. Ač se její představitelka, herečka Sigourney Weaver, dokázala prosadit i v jiných filmech a získala několik oscarových nominací, nejčastěji bude zřejmě už navždy spojována s rolí lovkyně vetřelců. V sérii stihla jednou zemřít a kupodivu to nebylo v díle posledním.
Fury 161 - Planeta Fury 161 je trestaneckou kolonií, kde se několik posledních vyvrhelů stará o notně chátrající komplex, v němž se kdysi těžily a zpracovávaly kovové rudy. Odehrává se zde třetí díl série, který rezignoval na kovový chlad prvních částí a nabízí spíše do teplých barev oděnou depresivní podívanou. Fatální negativismus útočí už v úvodních minutách, kdy je na cucky rozmetán happy-end předchozího filmu. Poměrně negativně ovšem přijali film také diváci a kritika.
Giger - Otec vetřelce a idol mnohých (nejen) vetřelčích fanoušků. H. R. Giger je švýcarský umělec, jenž stvořil takzvaný biomechanický surrealismus - v jeho temných dílech se často prolínají elementy biologického původu s různými stroji a jejich součástmi; nezřídkakdy mají dosti perverzní erotický nádech. V prvním Vetřelci vytvořil kromě titulního monstra také mimozemský vrak ve tvaru podkovy a legendárního Space Jockeye. V dalších filmech série Giger trpěl především díky neochotě filmařů přizvat ho ke spolupráci, ačkoliv dále používali jeho tvorbu.
Hicks - Desátník Dwayne Hicks se stal vůdcem přeživších mariňáků na LV-426 poté, co byl seržant Apone zabit. Mezi ním a Ripleyovou proběhl platonický románek, krom toho také často musel krotit hláškujícího a věčně panikařícího Hudsona (Bill Paxton). Hickse ztvárnil Michael Biehn.
Ian Holm - Představitel Ashe z prvního Vetřelce. Tou dobu byl v podstatě nejostřílenějším hereckým matadorem ve filmu, měl četné divadelní, televizní i filmové zkušenosti. Postava Ashe byla navíc elementem, který v přímočarém ději přinesl poměrně zásadní zvrat.
James Cameron - Technologický fetišista James Cameron natočil druhý vetřelčí film a vdechl sérii o poznání akčnější vyznění. V jeho filmu se poprvé objevila královna, měsíc LV-426 dostal své jméno a prohlédli jsme si řádku mariňáckých hraček. I přes akční pojetí se Cameronovi podařilo zachovat část chladné atmosféry prvního filmu a výrazově s ním koresponduje, byť je audiovizuál Vetřelců přímočařejší a rezignoval na táhlé budování nervózního strachu. Poděkovat musíme především za rozvinutí vetřelčí mytologie.
Kane - Historicky první oběť titulního monstra. Kane byl v prvním filmu infikován facehuggerem (přísavkou, která do obětí klade zárodky vetřelce) a zemřel v průběhu večeře s posádkou, kdy mu roztrhl hrudní koš rodivší se vetřelec. Představitelem Kanea byl John Hurt, který si o několik let později střihl vtipné vetřelčí cameo v parodii Spaceballs.
LV-426 - Veškeré vetřelčí trable začaly na jednom ze tří měsíců (ve filmu označovaném jako planetoid) prstencové planety Zeta II. Posádka kosmické lodi Nostromo zachytí z jeho povrchu záhadný signál a rozhodne se přistát, načež nalézá vrak mimozemského korábu. Při jeho průzkumu narazí na podivná vejce a v rámci pravidla „napřed zvědavost, až potom opatrnost" si na palubu přivlečou nehezkého společníka.
Matka - Slovo matka má v sérii více významů. V prvním filmu se tak jmenoval palubní počítač, s nímž komunikoval kapitán Dallas. Ve druhém díle přijde na přetřes mateřský cit Ripleyové, jež se ujme osiřelé Newt (v rozšířené verzi filmu se navíc dozvíme, že její skutečná dcera zemřela). Ve stejném filmu se také poprvé objeví vetřelčí královna, matka všech vetřelců, která klade vajíčka a zůstává v bezpečí vetřelčího hnízda.
Nostromo - Nákladní loď Nostromo se stala hřištěm první vetřelčí vybíjené. Charakteristické jsou pro ní především sugestivní interiéry, jejichž zneklidňující ponurost s oblibou umocňuje plíživá kamera. Krátce poté, co si Kane přivleče nechtěného černého pasažéra z LV-426, netvor zdecimuje většinu posádky a Ripleyová je nucena celou loď zničit. Součástí Nostroma je únikový modul Narcissus, v němž se odehrává finále filmu.
Oscar - Na nejprestižnější filmové ocenění byly filmy z vetřelčí ságy nominovány celkem desetkrát: První film ze dvou nominací proměnil tu za vizuální efekty, druhý díl získal ze sedmi možných sošky dvě a třetí pokračování si vysloužilo jedinou neproměněnou nominaci - opět za vizuální efekty. Vzkříšení se obešlo bez nominací a Prometheus nás teprve překvapí. Už z trailerů je však patrné, že bude útočit minimálně na nominace v technických kategoriích.
Pulsní puška M41A - Populární pulzní puška, patřící do základní výbavy mariňáků z druhého filmu, se dá právem považovat za jednu z nejznámějších fiktivních zbraní. Jejím otcem je režisér Vetřelců James Cameron, který ji sám navrhl. Proslula svým charakteristickým zvukem při střelbě.
Quadrologie - Počet filmů nakonec zakotvil na čísle čtyři a vzhledem k věku Sigourney Weaver se dá předpokládat, že přímé pokračování už nevznikne (Sylvester Stallone nechápavě kroutí hlavou a po šedesátce stále bije soupeře v ringu i žoldáky v džungli). Vetřelčí svět však rozhodně nezanikl - stále žije v mnoha komiksech, knihách, počítačových hrách a jako téma si ho volí umělci různého druhu. Ve filmové sféře jsme se dočkali dvou snímků na motivy fenoménu Vetřelec vs. Predátor.
Ridley Scott - Patrně nejzásadnější persona v historii vetřelčích filmů. Natočil prvního Vetřelce a nyní se v Prometheovi vrací do jeho prapočátků. Je asi zbytečné tohoto slavného režiséra blíže představovat - jen si připomeňme, že s vyjímkou dvou filmů z vetřelčího univerza natočil už jen jedno sci-fi - rovněž kultovního Blade Runnera.
Space Jockey - Mrtvý mimozemšťan nejasného původu. Stal se kultovním pojmem, ačkoliv se na plátně ohřál pouze několik minut v prvním filmu. Byl pravděpodobně pilotem mimozemského vraku z LV-426, na jehož palubě posádka Nostroma najde vajíčka vetřelce. Scéna s jeho objevením patří mezi audiovizuálně nejpamětihodnější chvíle celé série.
Šok - Jiným slovem se ten moment popsat nedá: Kane se v prvním filmu konečně zbavil záhadného parazita a poklidně večeří s posádkou. Po krátkém záchvatu kašle a křečí hrudník postiženého muže doslova exploduje, okolí je potřísněno krví a na svět pospíchá první vetřelec. Divácká obec byla ve své době scénou i její nečekanou brutalitou zcela konsternována.
Terraformace - Proces úprav planety za účelem vytvoření podmínek co nejvíce podobných těm pozemským. Terraformace přijde ke slovu v Cameronových Vetřelcích: Zatímco Ripleyová strávila po událostech prvního filmu 57 let v hibernaci, společnost Weyland-Yutani vybudovala na povrchu LV-426 obří výrobníky atmosféry, díky čemuž je její atmosféra dýchatelná.
U.S.S. Sulaco - Sulaco je vojenská loď, jež ve druhém filmu dopraví mariňáky ke kolonii na LV-426. Nikdo netuší, že je po Nostromu už druhou lodí, jíž chce arogantní společnost Weyland-Yutani využít k přepravě vetřelce na Zemi.
Vejce - Vejce je (nečekaně, že) prvotním životním stádiem vetřelce. Stalo se symbolem série - zdobí plakát prvního filmu a objevovalo se i v tehdejších trailerech. Je zhruba metr velké a obvykle reaguje na pohyb. Jakmile se otevře, z jeho útrob vyskočí facehugger, který se snaží přisát na oběť.
Weyland-Yutani - Název obří společnosti, která v sérii vládne prakticky všemu. Dá se předpokládat, že byla průkopníkem v dobývání vesmíru, díky čemuž má nad vším kontrolu a její známé logo v podobě širokého W často vídáme na budovách, kosmických lodích i oblečení postav. Obvykle bývá označována pouze jako společnost, bez konkrétního názvu. Má obrovský zájem na získání vetřelce, pro nějž neváhá obětovat životy mnoha lidí. Ve zkratce - společnost je svině.
Xenomorf - Jeden z výrazů pro mimozemský parazitický organismus, jímž je i vetřelec. Jeho životní cyklus začíná od vejce, jež se v přítomnosti oběti otevírá a vypouští na svět facehuggera. Ten se snaží přisát na hlavu oběti a umístit do ní zárodek vetřelce. Vejce klade královna, zdaleka největší a nejsilnější tvor ve vetřelčí hierarchii. Všechny formy vetřelce mají místo krve koncentrovanou kyselinu, což je nepříjemné zjištění pro všechny nenechavce, kteří se vetřelci pokusí ublížit.
Yaphet Kotto - Představitel Parkera z prvního filmu. Parker byl mechanikem na Nostromu a jeho postava byla příjemně civilním osvěžením žánru, ve kterém obvykle vídáme vědátory v kombinézách všeho druhu. V závěru filmu se snaží pomoci napadené Lambertové a na vetřelce se vrhne s holýma rukama.
Změny - Každý ze čtyř filmů měl jiného režiséra, přičemž každý z nich měl svůj charakteristický styl. S režiséry (tři jsem v abecedě zmínil, Vetřelce: Vzkříšení natočil Jean-Pierre Jeunet) se měnili i podpisy pod soundtrackem: Hudbu postupně skládali Jerry Goldsmith, James Horner, Elliot Goldenthal a John Frizzel. Ripleyová pro jistotu v každém filmu měnila účes, zatímco spokojený vetřelec stále stejně měnil šťastné a živé ve zděšené a mrtvé...

Český trailer filmu Prometheus

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • VETŘELEC (Robert, 25.09.2017 20:34) Reagovat

    Připravuje se v budocnu ještě nějaký nový film vetřelce po vetřelci covenant a bude tam hrát herečka Sigourney Weaver?Předem moc děkuji za odpověd

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Téma: Space Jockey - vše, na co jste se báli zeptat
Téma: Space Jockey - vše, na co jste se báli zeptat U příležitosti premiéry Promethea jsme se rozhodli trochu blíže podívat na tajemné bytosti z vesmíru, které jsme měli poprvé šanci spatřit v roce 1979 ve Vetřelci. Kdo vlastně jsou takzvaní "vesmírní žokejové"? čtěte zde
Vydáno: 20.05.2012 17:13 v sekci Články | Publicistika
0
FAQ: Otázky a odpovědi kolem Promethea
FAQ: Otázky a odpovědi kolem Promethea Téměř třicet let se režisér filmů, jako je Blade Runner a Vetřelec, vyhýbal žánru sci-fi. O to větší pozornost nyní vzbuzuje, když se Ridley Scott s Prometheem vrací a říká: "Dlouho jsem hledal téma, které by bylo pravdivé,... čtěte zde
Vydáno: 16.05.2012 19:59 v sekci Články | Publicistika
3
Prometheus: Prohlédněte si sedmnáct nových fotografií!
Prometheus: Prohlédněte si sedmnáct nových fotografií! Již 7. června do kin dorazí dlouho očekávaný blockbuster Prometheus, který má po marvelovce Avengers spustit další vlnu diváckého šílenství. Pojďte si společně s námi prohlédnout další porci vypuštěných fotografií.... čtěte zde
Vydáno: 13.05.2012 09:30 v sekci Novinky | Zprávy
0
Preview: Prometheus
Preview: Prometheus Avengers budou již za několik dní za námi a my se budeme moci plně soustředit na další megafilm, který dorazí do kin o měsíc později. Ridley Scott se vrací k žánru a sérii, kterou pomohl stvořit, a my nemáme sebemenší důvod... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2012 20:33 v sekci Radar | Preview
0
Prometheus ve třetím traileru odhaluje nové záběry
Prometheus ve třetím traileru odhaluje nové záběry Aniž bychom to čekali, tak propagační kampaň na Promethea odhalila zhruba měsíc před premiérou ještě jeden, finální trailer s kupou nových záběrů, které obsahují až nebezpečně mnoho vetřelčího DNA. Radost pohledět! čtěte zde
Vydáno: 30.04.2012 20:40 v sekci Novinky | Trailery
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Film Napoleon zaujme velkolepostí, ke slavnému vojevůdci se staví výsměšně (25.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Joaquin Phoenix jako Napoleon v prvním traileru (11.07.2023 16:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: Ridley Scott je stále bez Oscara (28.05.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Stroj času: Sylvester Stallone versus Wesley Snipes ve filmu Demolition Man (21.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Top 10: deset nejlepších filmů Harveyho Keitela (13.05.2023 11:25 v Články | Publicistika)
- Krvavý poledník natočí John Hillcoat (01.05.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu