Top 20 ČR: Ticho před kouzelnou bouří

Vydáno: 15.11.2010 21:50 - Kateřina Samková | foto: 2010 Falcon

Diváky nepřesvědčila ani osoba M. Nighta Shyamalana podepsaná pod hororem Ďábel, ani depresivní drama o drogách Piko, ani švédský mysteriózní thriller Dívka, která si hrála s ohněm. První trojicí neotřáslo tentokrát nic.
Začínám mít strach, že jestli to bude vypadat s návštěvností v českých kinech i nadále tak jako nyní, nebudu mít za chvíli o čem psát. Na prvních třech místech se totiž oproti minulému pořadí nezměnilo vůbec nic, kromě tradičního poklesu tržeb v rozmezí dvaceti až čtyřiceti procent. Na prvním místě tedy zůstává Občanský průkaz (buďme za to rádi), na druhém horor Saw 3D a na třetím se drží animovaná komedie Já, padouch. Až do devátého místa nemá cenu vypisovat, co se událo, protože jednotlivé filmy oscilovaly maximálně o jedno jediné místo.
Na desátou příčku dosáhla novinka tohoto týdne, horor Ďábel, režírovaný Johnem Erickem Dowdlem a vymyšlený a mezi jinými i vyprodukovaný M. Nightem Shyamalanem. Ďábel je prvním dílem zamýšlené trilogie Kroniky noci, která má vyprávět nadpřirozené a strašidelné příběhy odehrávající se v moderní městské společnosti. V americkém otvíracím víkendu tento horor dosáhl na bronzovou medaili, v naší zemi to je poněkud slabší přijetí.
Hned v těsném závěsu a s minimálním rozdílem ve víkendových tržbách zůstal na jedenácté příčce český film Piko. Piko je jedna z mnohých přezdívek pro pervitin, kolem kterého se točí celý děj filmu, původně zamýšleného jako dokument, který se ale nakonec dostal do širší kinodistribuce, a jak je vidět, zaujal. O víkendu ho vidělo přes čtyři a půl tisíce diváků a vydělal přes šest set tisíc korun.
Na dvanácté místo spadl z minulého devátého Habermannův mlýn a prokletou třináctku diváci přisoudili poslední novince týdne, filmu Dívka, která si hrála s ohněm. Adaptace druhé knihy trilogie Milénium švédského spisovatele Stiega Larssona. Ten se v roce 2008, čtyři roky po své smrti, stal druhým nejprodávanějším spisovatelem beletrie na světě. Celosvětově se prodalo přes 27 miliónů výtisků ve více než čtyřiceti zemích a očividně se tato popularita odrazila částečně i v návštěvnosti filmu. To můžeme kvitovat s povděkem, protože těžko by asi jinak přišly dva tisíce lidí do kina na švédský thriller.
Z dalších umístění si opět neodpustím zmínit Avatar, protože se mu povedlo znovu poskočit v žebříčku mírně nahoru, tentokrát na šestnáctou příčku a připsat si tak další čárku ke svému putování českými kiny. Naopak propad týdne má na svém kontě Sammyho dobrodružství, které sestoupilo z dvanáctého místa na osmnácté. Pohled na kolonku počet diváků je ale čím dál smutnější, protože z posledních pěti filmů ani jeden nepřekročil sedmistovku.
Mimo žebříček se v kině Aero promítal přenos z Metropolitní opery v New Yorku Don Pasquale, na který se přišlo podívat přes dva a půl tisíce milovníků vážné hudby, kteří zaplatili za lístky neuvěřitelných 843 tisíc korun. To je víc, než kolik vydělal tento víkend oficiálně první Občanský průkaz s dvou a půl násobkem diváků. Jako zvláštní uvedení se do žebříčku nezapočítal ani festival Mezipatra 2010, který za víkend utržil na lístcích 174 tisíc, což by stačilo na patnácté místo a v počtu diváků dokonce na třinácté.
Příští týden přijde do kin očekávaná divácká bomba roku, první film posledního dílu Harryho Pottera. Jestli nezboří žebříček ten, tak už nikdo. Kromě něj se ještě můžeme těšit na české drama Hlava-ruce-srdce a kanadskou tragikomedii Imaginární lásky.
TOP 10 ČR: VÍKEND OD 11. 11. 2010
  1. Občanský průkaz 3,0 mil.
  2. Saw 3D 2,2 mil.
  3. Já, padouch 1,6 mil.
  4. Román pro muže 1,3 mil.
  5. Bastardi 1,0 mil.
  6. RED 812 tis.
  7. The Social Network 762 tis.
  8. Jíst, meditovat, milovat 679 tis.
  9. Legenda o sovích strážcích 656 tis.
  10. Ďábel 615 tis.
Všechny tržby jsou vedeny v českých korunách. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami si můžete stáhnout zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY