Andrei Tarkovsky k dispozici online a zadarmo

Vydáno: 11.08.2012 13:22 - Michala Benešovská | foto: Lorber Films

Už se vám zajídá hollywoodská kinematografie? Chcete od filmů něco víc? Pak pro vás máme nabídku, která se neodmítá. Nejlepší filmy Andreje Tarkovského jsou nyní otitulkované online.
Dílo Andreje Tarkovského patří k nejcennějším klenotům kinematografie. Tarkovsky absolvoval filmovou školu VGIK, kde byl jeho učitelem slavný režisér Mikhail Romm. Díky svému působivému vizuálnímu stylu a filmařskému citu se rychle stal uznávaným režisérem evropského formátu.
Na počátku 60. let Tarkovsky debutoval celovečerním snímkem Ivanovo dětství, ve kterém osobitě zpracoval válečné téma, a tento film režiséra velice proslavil. Odnesl si za něj dokonce Velkou cenu na filmovém festivalu v Benátkách.
V roce 1972 natočil svůj patrně nejznámější snímek, adaptaci sci-fi Stanisława Lema, Solaris. Následovalo autobiografické Zrcadlo a další sci-fi Stalker.
V 80. letech, po dokončení snímku Nostalgia, Tarkovsky emigroval kvůli politickým tlakům. Svůj poslední film Oběť natáčel ve Švédsku s kameramanem Svenem Nykvistem. Tento snímek je často přirovnáván k filmům Ingmara Bergmana (nejen díky účasti Svena Nykvista a dalších osobností z Bergmanova ansámblu).
Abychom se dostali k tomu podstatnému, Tarkovského snímky Ivanovo dětství, Andrei Rublev, Solaris, Zrcadlo, Stalker a další jsou k dispozici ke zhlédnutí na youtube, a to legálně, zdarma a s pořádnými titulky. Odkazy na tyto geniální snímky sovětského velikána najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Rada uvidim vsechny , nektere po druhe ........... (Stanislava Malinska, 20.02.2018 20:49) Reagovat

    Rada uvidim vsechny , nektere po druhe ........

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY