Festivalové ozvěny: 32. týden

Vydáno: 07.08.2012 19:00 - Jana Bébarová | foto: Warner Bros. Pictures

Spike Lee si převezme v Benátkách cenu za inovaci současného filmu. Festival v Torontu ve světové premiéře uvede Atlas mraků v režii Toma Tykwera a bratří Wachowských či nové snímky Terrence Malicka a Neila Jordana.
MFF BENÁTKY
Americký scenárista, režisér a producent Spike Lee si na blížícím se 69. ročníku benátského filmového festivalu převezme tzv. cenu "Glory to the Filmmaker" za rok 2012, která je udělována osobnostem, jež významným způsobem inovovaly současný film. Ve spojitosti se slavnostním předáváním bude v pátek 31. srpna na Biennale ve světové premiéře uveden jeho nový režijní počin, dokument Bad 25, který vznikl při příležitosti pětadvacátého výročí vydání alba Bad Michaela Jacksona.
Cena "Glory to the Filmmaker", jejímž sponzorem je Jaeger-LeCoultre, byla v předchozích šesti letech udělena osobnostem ze světa filmu jako jsou Takeshi Kitano, Abbas Kiarostami, Agnès Varda, Sylvester Stallone, Mani Ratnam a Al Pacino.
Již 69. Biennale se uskuteční od 29. srpna do 8. září. Více informací o festivalu naleznete na jeho oficiálních stránkách zde.
TORONTO FILM FESTIVAL
Akční sci-fi Looper o cestování časem režírovaná americkým režisérem Rianem Johnsonem v hlavních rolích s Josephem Gordonem-Levittem a Brucem Willisem ve čtvrtek 6. září oficiálně zahájí Mezinárodní filmový festival v Torontu. Letošní 37. ročník festivalu potrvá až do 16. září.
V Torontu se ve světové premiéře dále představí filmová adaptace románu Davida Mitchella Atlas mraků spolurežírovaná Tomem Tykwerem a sourozenci Wachowskými. Snímek vypráví šest žánrově odlišných příběhů, které se odehrávají v různých časech a na různých místech od začátku 19. století až po postapokalyptickou budoucnost.
K vidění zde rovněž budou očekávané novinky režisérů Terrence Malicka (To the Wonder), Davida O. Russella (The Silver Linings Playbook), Roberta Redforda (The Company You Keep), Bena Afflecka (Argo), Neila Jordana (Byzantium) či Françoise Ozona (Dans la maison).
V mezinárodní premiéře torontské publikum spatří nejnovější adaptaci Tolstého Anny Kareniny v režii Joea Wrighta a ve světové premiéře nejnovější adaptaci Dickensových Nadějných vyhlídek režírovanou Britem Mikem Newellem.
V programu rovněž bude letošní zahajovací snímek z Benátek The Reluctant Fundamentalist Miry Nair a nový snímek Dereka Cianfranceho The Place Beyond the Pines, v němž se v ústřední roli stejně jako v jeho předchozím snímku Blue Valentine opět představí Ryan Gosling.
Torontský festival kromě jiného představí i novou komedii Noaha Baumbacha Frances Ha o věčně zasněné učnici taneční školy ztělesněné herečkou Gretou Gerwig nebo snímek britské režisérky Sally Potter Ginger and Rosa o dvou dospívajících dívkách v Londýně 60. let.
Mezi dívčí gang New Yorku 50. let diváky v Torontu zavede novinka Laurenta Canteta Foxfire a dokumentární snímek Love, Marilyn, který vznikl při příležitosti 50. výročí úmrtí hollywoodské ikony, pro změnu odhalí dosud neuveřejněné informace z hereččiných osobních deníků, jež byly nedávno objeveny v domě jejího hereckého kouče.
Řadu dalších titulů doplní novinka islandského režiséra Baltasara Kormákura Djúpið (The Deep) o jediném přeživším potopy rybářské lodi či nejnovější film německé režisérské veteránky Margarethe von Trotta Hannah Arendt, který je portrétem německé židovské emigrantky zabývající se holocaustem.
Více informací o programové skladbě festivalu naleznete na jeho oficiálních stránkách zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY