FAQ: Temný rytíř povstal

Vydáno: 04.07.2012 14:00 - Jakub Brych | foto: Warner Bros. Pictures

Do premiéry nového Batmana zbývají už jen nějaké tři týdny a my si teď můžeme shrnout to základní, co o Nolanově netopýřím opusu víme. Kdo se chce dozvědět něco nového nebo si jen utřídit, co už ví, nechť čte dál.
S tím, jak se příchod zuřivě očekávaného nového Temného rytíře blíží, nastal čas si všechno trochu zrekapitulovat a vůbec se netopýřímu muži pořádně podívat na zoubek. V tomto prvním článku z připravované tematické série najdete devět základních často pokládaných otázek plus jednu bonusovou.
O čem Temný rytíř povstal bude?
Příběh nového Batmana nás zavede do Gothamu osm let po událostech z Temného rytíře. Harvey Dent je oplakáván jako hrdina a Batman po tom, co na sebe vzal zodpovědnost za jeho zločiny, upadl v nemilost. Bruce Wayne se svého alter ega vzdal, uchýlil se do ústraní a v ulicích konečně zavládl klid a pořádek. To všechno se ale má brzy změnit, jelikož celé město se octne pod útokem nového záporáka.

Kdo bude tím novým zloduchem?
Tentokrát bude mít na Batmana spadeno hrouda svalů jménem Bane. Někteří z vás ho jistě (bohužel) mají v paměti ještě ze Schumacherova Batmana a Robina, kde byla tato postava degradována na nemyslící monstrum. Nolan se samozřejmě vydal úplně jinudy, jeho Bane si ze své komiksové předlohy bere především strastiplný osud - vyrůstal v karibském vězení a život k němu byl opravdu pes. V komiksu se pak stal obětí zvráceného pokusu, díky němuž získal nadlidskou sílu, ovšem za cenu totální závislosti na jisté látce.
Nolan ale nic takového do filmu nezahrnul - v novém Batmanovi je Bane pouze člověk a pro něj typický dýchací přístroj mu dodává analgetika, která tlumí bolest z někdejšího těžkého zranění. O svaly ale nepřišel - stále bude pořádně nabušený, což je vlastně i hlavní důvod, proč si Nolan tuto postavu vybral - po Jokerovi, který ztělesňoval chaos, toužil Batmana postavit před soustředěnou a neoblomnou nenávist, kterou právě Bane, zahořklý a nesmiřitelný, přesně představuje. Jeho síla pak kontrastuje s Batmanovým technickým způsobem boje.
Na místě jsou rozhodně obavy o Batmanův život nebo přinejmenším jeho zdraví - v komiksové předloze, kterou se Temný rytíř povstal částečně inspiruje, totiž Bane ve finálním souboji Batmana porazil a nadosmrti zmrzačil.

Co se stalo s Jokerem?
Všichni jsme viděli Temného rytíře (pokud ne, tak dál vůbec nečtěte) a víme, jak dopadl Joker. Ačkoliv smrt Heatha Ledgera znemožnila jeho návrat na plátno, postava stále žije, a tudíž by se o ní mohla objevit alespoň zmínka. To se prý ale nestane - Christopher Nolan jednoznačně řekl, že Joker je zavřený a do nového příběhu nijak nezasáhne.

Jaké další postavy uvidíme?
Vrátí se samozřejmě staré známé charaktery jako Alfred, Lucius Fox a komisař Gordon a dokonce se můžete těšit na cameo Liama Neesona alias Ra's Al Ghula z prvního Batmana. Z nových postav je asi nejočekávanější Selina Kyle aneb Catwoman v podání Anne Hathaway. Catwoman je rozhodně jeden z nejslavnějších batmanovských charakterů a zřejmě taky nejrozporuplnějších, jelikož Selina Kyle sice není žádný vyložený záporák, ale její morální zázemí je přinejmenším pochybné. Právě proto je velmi nevyzpytatelná a právě proto je její interakce s Batmanem tak zábavná.
Joseph Gordon-Levitt pak hraje policistu Johna Blakea, který by měl sehrát důležitou úlohu v boji proti Baneovi, ale jeho motivace zatím nejsou úplně stoprocentně jasné.
To o Marion Cotillard se vedou největší spekulace. Její postava jménem Miranda Tate byla od začátku považována za Taliu Al Ghul, dceru Ra's al Ghula, která se chce pomstít, ovšem toto herečka vehementně popírá. Její role ve filmu tedy stále není úplně jasná, ale prostor pro spekulace rozhodně je, protože všichni víme, kolik toho popřel Ridley Scott o Prometheovi a kolik z toho nakonec byla pravda...

Bude tento Batman opravdu Nolanův poslední?
Rozhodně. Nolan už mnohokrát prohlásil, že jeho trilogie je uzavřená a další díl už dělat nebude. Christian Bale se sice nechal slyšet, že kdyby náhodou Nolan přišel se scénářem k dalšímu filmu, oblékl by netopýří oblek znovu. To se ale opravdu nejspíš nestane a Temný rytíř povstal bude, jak hlásají trailery, "velkolepé završení" ságy o Batmanovi.

Co bude s postavou Batmana dál?
Už delší dobu je jasné, že Batmana čeká reboot. Kromě důvodů výše hlavně kvůli plánované Justice League Of America, která je u DC Comics obdobou Avengers. Paradoxně je ale JLA starší než Avengers a byla vlastně popudem pro jejich vznik. Na plátnech se ale bohužel jejím hrdinům nedařilo, a tak se pořádné přípravy rozjíždějí až teď, především díky masivnímu úspěchu Avengers. A proto je kromě jiných potřeba i nový Batman, jelikož jeho nolanovská kreace s důrazem na temnotu a opravdovost by prostě do notně přibarvené superhrdinské reality od DC neseděla. Zatím se moc neví, kdo by měl nového Batmana točit nebo hrát, ale zajímavostí je, že Christopher Nolan by u něj měl figurovat coby producent, tudíž se svého dítka úplně nevzdá.

Bude film ve 3D?
Christopher Nolan je pověstný tím, nemá 3D rád. Vyhnul se mu s Temným rytířem i Počátkem a vyhne se mu i protentokrát. Natáčení ve 3D podle něj prostě nepřináší dostatečnou kvalitu a třetí rozměr příliš odvádí divákovu pozornost. Přesto ale rozhodně bude mít smysl dát dvě stovky za IMAX, protože Temný rytíř povstal bude z velké části natáčen právě v IMAX formátu. To znamená, že bude mít jednak kvalitnější obraz bez šumů apod. a jednak samozřejmě jiný poměr stran, který přináší lepší vizuální zážitek. Naplno si to ale lze užít právě jen přímo v IMAX kině, takže pokud chcete z Batmana dostat maximum, rozhodně tam na něj zajděte. Ovšem 3D samozřejmě nečekejte.

Jak bude film dlouhý?
Celková stopáž je 164 minut, tzn. něco přes 2 a půl hodiny.

Od kolika let bude film přístupný?
Temný rytíř povstal bude přibližně stejně přístupný jako předchozí dva filmy. V USA má hodnocení PG-13. Konkrétně film obsahuje samozřejmě násilné bojové scény a trochu explicitního obsahu, hrubší mluvu a nějaké to milostné jiskření. Ve výsledku to není nic překvapivého a do kina můžou s klidem vyrazit i mladší školáci.

Bude Temný rytíř povstal opravdu taková pecka, jak to vypadá?
Naprosto objektivně říkáme, že nejspíš ano.

To by bylo pro dnešek všechno, ale těšte se na další batmanovské články, ve kterých se budeme věnovat mimo jiné Catwoman, třem různým režisérským pohledům na Gotham City či Batmanovým vychytaným hračkám!

Originální trailer k filmu Temný rytíř povstal


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY