Festivalové ozvěny: 25. týden

Vydáno: 19.06.2012 22:45 - Jana Bébarová | foto: Gravier Productions

V Trenčianských Teplicích o víkendu začal 20. Art Film Fest, který láká na oceněné filmy z Cannes, Berlinale či Benátek a mj. i na účast Bena Kingsleyho. Představujeme karlovarskou sekci "Deset evropských režisérů očima Variety".
ART FILM FEST
Jubilejní 20. ročník slovenského filmového festivalu Art Film Fest, který byl v Trenčianských Teplicích zahájen uplynulou sobotu 16. června, tradičně láká na exkluzivní premiéry oceňovaných snímků z prestižních festivalů, ale i osobní účast známých filmových herců a tvůrců.
Během zahajovacího víkendu si francouzská herečka Emmanuelle Béart převzala cenu za mimořádný přínos hereckému umění "Hercova misia" (tu ve středu obdrží i český herec Miroslav Donutil). Zlatou kameru na začátku festivalu obdrželi ruský režisér Andrej Končalovskij a jeden z najvýznamnejších slovenských kameramanů Dodo Šimončič. Na závěr festivalu Trenčianské Teplice svou návštěvou poctí oscarový herec Ben Kingsley.
Mezi 159 uváděnými filmy je například novinka Woodyho Allena Do Říma s láskou, která se na festivalová plátna dostává poprvé od italské premiéry. Program se dále může pochlubit sedmičkou horkých novinek z festivalu v Cannes, a to vítězným filmem Michaela Hanekeho Láska nebo cenami za scénář a pro nejlepší herečky ověnčeným snímkem rumunského režiséra Cristiana Mungia Za kopci.
Z ostatních soutěžních filmů z Cannes Art Film Fest dále představí Holy Motors Léose Caraxe či novinku kanadského režiséra Davida Cronenberga Cosmopolis.
Sekce "Európske zákutia" uvede vítězný snímek z letošního Berlinale Caesar musí zemřít, Velkou cenou poroty tamtéž oceněnou novinku maďarského režiséra Benedeka Fliegaufa Je to jen vítr či Stříbrnými medvědy za scénář a pro nejlepšího herce oceněný snímek Královská aféra. Italský snímek Terraferma byl pro změnu oceněn Zvláštní cenou poroty na loňském festivalu v Benátkách.
V programové sekci "Láska & anarchia" mapující současné trendy v kinematografii se představí například řecký snímek Alpy oceněný v Benátkách za scénář, vítěz rotterdamského festivalu Klip srbské režisérky Maji Miloš nebo jeden z nejnovějších režijních počinů jihokorejského tvůrce Honga Sang-soo Den, kdy přijíždí.
Nový britský film bude mapovat programová sekce "Fokus", která vedle Tyrannosaura Paddyho Considinea, Musíme si promluvit o Kevinovi Lynne Ramsay a Seznamu smrti Bena Wheatleyho uvede například drama This Is England či aktuální objev současné britské filmové scény Černá tůň režisérské dvojice Will Sharpe a Tom Kingsley.
Art Film Fest bude oficiálně ukončen v sobotu 23. června. Více informací o jeho programu najdete zde.
MFF KARLOVY VARY
Výše zmiňovaná nízkorozpočtová britská černá komedie Černá tůň debutujících režisérů Willa Sharpea a Toma Kingsleyho se rovněž představí v karlovarském výběru "Deset evropských režisérů očima Variety", který ve spolupráci s filmovým magazínem Variety na festivalu představí organizace European Film Promotion.
"Do této programové sekce jsem vybírala filmy úspěšné v národních distribucích i osobité nízkorozpočtové tituly, které posbíraly ceny na mnoha festivalech, ale stále postrádají domácí distribuční podporu," říká o výběru kurátorka programu a filmová kritička časopisu Variety Alissa Simon.
Mezi desítkou filmů bude temná finská fraška o nacistech vracejících se z exilu na Měsíci zpět na Zem, kterou pod názvem Iron Sky režíroval Timo Vuorensola, norská černá komedie Jackpot Magnuse Martense, belgická tragikomedie Hasta la Vista! Geoffreyho Enthovena o trojici hendikepovaných kamarádů, jíž na podzim do ditribuce uvede Asociace českých filmových klubů, či apokalyptický příběh o přežití Výheň debutujícího Švýcara Tima Fehlbauma.
Výběr doplní dánské historické drama o odbojovém hnutí v nacisty okupovaném nacisty Dánsku Tento život režisérky Anne-Grethe Bjarup Riis, nekonvenčně vyprávěný příběh o sexuálním dospívání mladé hrdinky s názvem Hemel debutující Nizozemky Sachy Polak, animovaný příběh o stáří Vrásky španělského debutanta Ignacia Ferrerase, slovinský snímek o setkání dávných přátel Výlet v režii Nejce Gazvody a islandská tragikomedie o dvou mužích na životní křižovatce Doprava doleva Hafsteinna Gunnara Sigurðssona.
V pořadí 47. ročník karlovarského festivalu se uskuteční ve dnech 29. června – 7. července. Více informací o letošním programu najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY