Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Diktátor

Recenze: Diktátor

Vydáno: 14.05.2012 19:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Paramount Pictures

Sacha Baron Cohen se vrací na filmová plátna. Po Alim G, Boratovi a Brunovi přichází tyranský Aladin, neomezený vládce zemičky jménem Wadíja. Humor je opět nekorektní, drsný a nebere si servítky. Kdo to tentokráte odnáší nejvíc?

DiktátorRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 14.05.2012 19:00. Sacha Baron Cohen se vrací na filmová plátna. Po Alim G, Boratovi a Brunovi přichází tyranský Aladin, neomezený vládce zemičky jménem Wadíja. Humor je opět nekorektní, drsný a nebere si servítky. Kdo to tentokráte odnáší nejvíc? Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Sachu Barona Cohena pravděpodobně znají i ti, kteří se o kinematografii jinak nijak zvlášť nezajímají. Jeho alterega - bláznivý raper Ali G, ale zejména kazašský reportér Borat a homosexuální celebrita Bruno - o sobě totiž zcela záměrně dávají vědět i mimo filmový svět, čímž přitahují pozornost velké části veřejnosti. A ani u krutého Diktátora Aladina tomu není jinak. Ostatně právě on rozsypal na letošním oscarovém ceremoniálu na červený koberec popel zesnulého korejského vůdce Kim Čong-Ila...
A kdo tedy ten záhadný Aladin vlastně je? Jde o neomezeného vládce zemičky jménem Wadíja, kterou chce za všech okolností uchránit před vyvolávanou demokracií. Jako každý správný samovládce vyniká ve všech oborech lidské činnosti a nikoho k vládnutí nepotřebuje. Pochopitelně musí vynášet tresty smrti nad svými odpůrci, aby si zjednal respekt. A měl by mít také jadernou bombu, neboť ta mu zase zajistí pozornost ostatních zemí, které se demokracii neubránily.
A právě ty ho pozvou na konferenci OSN, kde mu chtějí styl jeho politiky rozmluvit. Aladin tak bere svého nového dvojníka, prostého pasáčka koz, a vyráží do USA. Zde se však stane obětí spiknutí vlastního lidu a skončí polonahý a k nepoznání oholený na ulici. Politické zřízení jeho milované vlasti se ocitá ve vážném ohrožení.
Cohen společně s již tradičním režisérem Larrym Charlesem se tentokráte vykašlali na osvědčenou formu pseudo / polodokumentu a natočili regulérní komedii. A dobře udělali. Dokázali odhadnout jistou okoukanost jejich postupů a vsadili na něco nového, což se ukázalo být jako velice osvěžující. Jinak ale zůstává vše při starém, a pokud znáte nějaký jejich film, máte představu o tom, co na vás čeká. Zároveň tak i tušíte, že recenze na něj bude mnohem víc subjektivní, než bývá zvykem.
Cohen si nikdy nebral servítky a neměl sebemenší problém urazit kohokoli a cokoli. V Diktátorovi však zachází ještě dál, a ač je teprve květen, pozici nejvíce nekorektního filmu roku mu s největší pravděpodobností už nikdo nesebere. Na frak tu dostává kdekdo, ovšem nejvíce se terčem vtipů stávají příslušníci židovského národa. A humor to není rozhodně příjemný a uhlazený. Tvůrci si tu dělají legraci z posvátných židovských svátků i zvyků, místy dokonce i z Bible!
Podle udělené výsledné známky je jasné, že jsem se celou dobu přímo královsky bavil. Do necelé hodiny a půl se vešlo tolik urážlivých a drsných vtipů, že by se z toho někomu mohla zatočit hlava. Cohen se skutečně nezastaví před ničím, což je jeho hlavní devíza. Nikdy totiž nevíte, co přijde v další vteřině a kdo to odnese tentokrát. Pokud máte rádi tento styl humoru, přijdete si na své.
Na Diktátorovi je také vidět vzájemná důvěra Cohena s Charlesem. Ti si do řemesla asi příliš nemluví a každý dělá to, co umí. Hlavní představitel a zároveň scenárista vymyslí tuny vtípků a režisér je bez problémů dokáže prodat a i díky němu perfektně fungují. K tomu ještě dokáže přijít se slušnou invencí a už tak vtipné momenty vyšperkuje neobvyklou obrazovou koláží a původně slovní humor posune do jiné dimenze.
A připočtěte si k tomu ještě na žánr velmi slušnou kameru, solidní výpravu a příjemnou muziku umně využívající arabské motivy a máte tu výtečnou záležitost (pravda, jen pro někoho).
Jelikož film stojí na svém autorovi a dá se opět mluvit o jeho one-man-show, ostatní herci pochopitelně hrají až druhé housle. Zmínit se dají standardně dobrý Ben Kingsley a po všech stránkách roztomilá Anna Faris, která se ukazuje být dobrou "nahravačkou" fórků. U ostatních známějších jmen jde o větší (John C. Reilly) nebo až přímo miniaturní (Megan Fox, Edward Norton) camea.
Za vší skvělou legrací však (pokud chcete) můžete cítit i vážnější nádech. To, co tu fiktivní tyran Aladin zesměšňuje, se bohužel v mnoha zemích děje a velká zábava to zrovna není. Stejně tak jeho závěrečný proslov na půdě OSN je nesmírně vtipný, ale v pozadí lze najít takový malý vystrčený prostředník vůči politice USA. Kdo chce, pochopí.
Plný počet nedávám kvůli několika málo slabším místům a hlavně z důvodu zařazení scény s porodem, která mi přišla zbytečně protahovaná, samoúčelná a dost přes hranu, pokud tento pojem můžu konkrétně v tomto filmu použít. Jinak ale fatální výtky nemám a skutečně jsem nenašel nic, co by mě vyloženě obtěžovalo.
Je jasné, že Diktátor vzbudí v mnoha zemích kontroverzi a jeho hodnocení se bude pohybovat buď v superlativech, nebo v odpadu. Střední cesta v tomto případě neexistuje. Pokud ale sdílíte podobný smysl pro humor jako tvůrci, budete nadšeni a smích na rtech vám vydrží ještě dlouho po odchodu z kinosálu.
P. S.: Trochu mi vrtá hlavou, kam chtějí tvůrci ještě zajít. Po zhlédnutí Diktátora se obávám, že o moc dál to nejde. Cohen a spol. by se měli řídit příslovím, že v nejlepším je třeba přestat.
Český trailer filmu Diktátor

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Wes Anderson ve filmu Asteroid City zvážněl, poprvé zkusil i sci-fi prvky (28.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Takové to léto v Asteroid City (21.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Expend4bles: Postr4datelní (08.06.2023 08:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Víly z Inisherinu se ocitají v zajetí dealerovy mysli (25.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Příběh zrození mladého mesiáše je téměř dokonalé tajemství (23.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Na nože: Glass Onion (08.11.2022 07:30 v Novinky | Trailery)
- Čtvrtý díl Expendables získal datum premiéry (07.10.2022 16:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu