Květen je měsíc Henryho Fondy!

Vydáno: 03.05.2012 16:41 - Jana Bébarová | foto: MGM

V naší pravidelné pondělní rubrice Stroj času, která je věnovaná hvězdám a filmům z období klasického Hollywoodu, si v průběhu měsíce května připomeneme hollywoodskou legendu Henryho Fondu.
Když Howard Teichmann oslovil Henryho Fondu s návrhem na sepsání jeho životopisu, herec, který se vždy zdráhal vzniku své biografie, mu na to odvětil: "Můj život byl plný sebevražd a já si je nechci připomínat. Byl jsem pětkrát ženatý a proklatě se za to stydím."
Život slavného hollywoodského herce, otce stejně tak slavných hollywoodských dětí Jane Fonda a Petera Fondy zasáhla řada osobních tragédií. V roce 1950 ukončila sebevraždou svůj život jeho druhá manželka a matka Jane a Petera, o deset let později se léky na spaní předávkovala jeho první žena, rovněž hollywoodská herečka Margaret Sullavan. Její dcera Bridget, která se od dětství přátelila s Fondovým synem Peterem, spáchala sebevraždu o několik měsíců později...
Profesně však Henry Fonda sklízel jeden úspěch za druhým, byť mu nějaký ten rok trvalo, než se herecky prosadil na Broadwayi a než se z něj na přelomu třicátých a čtyřicátých let díky Johnu Fordovi a Johnu Steinbeckovi stala hollywoodská hvězda.
Fordem režírovaný snímek o rané kariéře šestnáctého prezidenta Spojených států Young Mr. Lincoln a adaptace Steinbeckova zásadního románu Hrozny hněvu Fondu vyšvihly mezi hollywoodskou topku. Tam se držel dalších čtyřicet let své profesní dráhy, kterou zakončil účastí v komorním rodinném dramatu Na Zlatém jezeře, za nějž získal svého jediného Oscara.
Až do raných osmdesátých let, kdy jeho zdraví definitivně podlomila rakovina a onemocnění srdce, Fonda ztvárnil více než stovku filmových rolí. Jeho urputné bojovníky za spravedlnost, americké prezidentské kandidáty a westernové hrdiny a padouchy zná každý.
Málokdo však tuší, že jako jedna z ikon westernového žánru - za všechny jmenujme například Wellmanovu Jízdu do Ox-Bow, Fordovy klasiky Můj miláček Klementina a Fort Apache či Leoneho Tenkrát na Západě - si ve skutečnosti choval averzi ke koním.
Čtyři texty o Fondových zásadních filmech vám přineseme během následujících čtyř pondělků v rubrice Stroj času, kterou mu v květnu v rámci jeho 107. výročí narození věnujeme. Těšíme se na vaši čtenářskou přízeň!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY