Orwellův román 1984 míří opět na velké plátno

Vydáno: 28.03.2012 18:36 - Simona Knotková | foto: facebook tvůrce

Za nějakou chvíli to bude už třicet let, kdy byl naposledy zadaptován temný antiutopický román anglického spisovatele George Orwella 1984. Již brzy se ovšem můžeme dočkat verze nové - Velký bratr nás bude opět sledovat.
Antiutopistický román George Orwella 1984 byl poprvé do filmové podoby převeden v roce 1954 - v podobě televizního filmu. O dva roky později následoval film Michaela Andersona.
Nejznámější je však adaptace režiséra Michaela Radforda s Johnem Hurtem v roli hlavního hrdiny Winstona Smithe, která do kin dorazila - chvíle napětí - v roce 1984. A nelze nepřipomenout také věhlasnou reklamu společnosti Apple, kterou natočil Ridley Scott a která na román rovněž odkazuje.
Od té doby uběhlo dvacet osm let, tedy dostatečně dlouhá doba, aby byl Velký bratr opět vzkříšen. Společnost Imagine Entertainment si plácla s LBI Entertainment a společně se budou snažit natočit novou filmovou verzi. V době, kdy se orwellovské vize hlavně kvůli sociálním sítím začínají zčásti naplňovat a každý náš krok na internetu je monitorován, se jeví nová adaptace 1984 jako skutečně dobrou volbou.
K tomuto rozhodnutí přispělo nejspíše i dobré přijetí filmové adaptace románu Suzanne Collins Hunger Games, která je rovněž alternativní podobou života v totalitní společnosti a v kinech aktuálně boří díky své vysoké návštěvnosti rekordy.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY